Mε 6,3 προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ στην δημοσκόπηση του Zougla.gr

Με μία διαφορά της τάξεως των 6,3 ποσοστιαίων μονάδων η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές της Κυριακής φθάνοντας το 33,4% των ψηφισάντων. Είναι ένα ποσοστό που δεν διασφαλίζει αυτοδυναμία με σιγουριά.
Στη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ με 27,1%. Ενισχυμένο ως προς τις ευρωεκλογές, το κόμμα της Κουμουνδούρου καταφέρνει να διατηρήσει τις δυνάμεις του και να αντιμετωπίζει με φιλοδοξίες τα στοιχήματα της επόμενης ημέρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατοχυρώνεται ως δεύτερος σταθερός πόλος του πολιτικού σκηνικού και ως μόνιμη αναφορά εξουσίας σε ένα δικομματικό σύστημα.
Στην τρίτη θέση έρχεται το ΚΙΝΑΛ με ένα 9,3%. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί από την κάλπη αυτό το ποσοστό, τότε το ΚΙΝΑΛ αυτοδικαίως μπορεί να φιλοδοξεί πως θα είναι σε θέση να διαδραματίσει ρόλο μετεκλογικού ρυθμιστή και να διαπραγματευτεί τη θέση του κυβερνητικού εταίρου, εάν η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρει να πετύχει αυτοδυναμία.
Εξ όσων προκύπτει από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης η επόμενη Βουλή θα είναι ενδεχομένως επτακομματική, με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου να κερδίζει την είσοδο στο Κοινοβούλιο με ένα 4,7%, ενώ το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη βρίσκεται μία ανάσα από το κρίσιμο 3%. Η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 5,7% δείχνει πολιτική κόπωση, αν όχι αποδρομή, όπως διαπιστώθηκε και στις ευρωεκλογές. Χαμηλά το ΚΚΕ με 4,7%. Αρκετά υψηλά η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 2,6%. Πολύ χαμηλά τα ποσοστά της αποχής, των Λευκών και Ακύρων καθώς και του «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ»..
Συμπεράσματα και συσπειρώσεις των δύο μονομάχων
Τα αποτελέσματα της διαδικτυακής δημοσκόπησης της Ζούγκλας καταδεικνύουν και μία άλλη αθέατη πλευρά των συμβατικών προεκλογικών δημοσκοπήσεων της τελευταίας περιόδου. Την τάση (που είναι κανόνας) που θέλει τη Νέα Δημοκρατία να κερδίζει με άνεση την αυτοδυναμία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και συγκυρίες. Μία παντός καιρού αναμφισβήτητη αυτοδυναμία. Δεν είναι λίγα τα στελέχη εταιρειών δημοσκοπήσεων τα οποία παραδέχονται σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες την τεράστια δυσκολία που αντιμετωπίζουν λόγω συστηματικής άρνησης των πολιτών να συμμετάσχουν στις έρευνες ή (και αυτό είναι το χειρότερο) με τη διαπίστωση ότι πολλές απαντήσεις πολιτών είναι παραπλανητικές, αποπροσανατολιστικές και εκούσια ψευδείς.