Κυριάκος Μητσοτάκης: Κι όμως μπορεί και χειρότερα


Του Γ. Λακόπουλου
«Τα λουλούδια στον  Κυριάκο από εμένα». Δεν ξέρουμε αν το πρωί της Τρίτης έφτασε στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ ανθοδέσμη από τον Αλέξη Τσίπρα. Θα μπορούσε, γιατί ο Πρωθυπουργός είναι ευγενής άνθρωπος. Και θα όφειλε να ευχαριστήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου που του χάρισε το προηγούμενο βράδυ. Με τέτοιες εμφανίσεις του αντιπάλου του θα πάει καβάλα στ’ άλογο στις εκλογές.
Αν δεν έστειλε λουλούδια προφανώς δεν το έκανε γιατί δεν μπορούσε να αποφασίσει αν ήταν πιο ωφέλιμη γι’ αυτόν η συνέντευξη ή η τραγική εμφάνιση Μητσοτάκη την επόμενη  μέρα στη Βουλή.
Χειρότερη δεν πρέπει να υπήρξε από τον χειρότερο αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης της Μεταπολίτευσης. Ούτε στις πιο φτηνιάρικες τηλεοπτικές εκπομπές δεν ακούγονται τέτοια πράγματα, με τέτοιο ύφος. Ευτελείς ατάκες με τις οποίες τις οποίες απολάμβανε χαμογελώντας μόνος του. Πολιτικός λόγος μηδέν. Ύβρεις, χαρακτηρισμοί και  εμπρηστικά φραστικά σχήματα.
Διασκεδαστικά πράγματα μπροστά στο ολίσθημα να  συγκρίνει με τον Σπαντιδάκη με τον ναύαρχο Αποστολάκη. Φυσικά όλοι ξέρουν ποιος ακριβώς στο ρετιρέ της ΝΔ ειδικεύεται στους «υπουργούς» της χούντας και ποιος του το υπέδειξε -και το αποδέχθηκε με ακρισία.
Καλύτερα όμως να μείνουμε στη συνέντευξη γιατί όσο νωρίτερα ξεχαστεί αυτή η εμφάνιση στη Βουλή τόσο το καλύτερο για  τον κοινοβουλευτισμό, για την πολιτική και την κατακαημένη τη ΝΔ.  Άλλωστε από τις  ανούσιες απαντήσεις του στον  Χατζηνικολάου, μάθαμε κάποια καινούργια πράγματα.
Πρώτον: Είπε: «Ξέρετε,  έχω ένα μεγάλο πάθος με την εκπαίδευση και ειδικά τη δημόσια εκπαίδευση». Μπορεί ο συνομιλητής του να το ήξερε, οι υπόλοιποι πάντως όχι.  Πόθεν προέκυψε αυτό το πάθος; Ούτε στο δημόσιο σχολείο πήγε, ούτε τα παιδιά του στέλνει. Πριν μπει στην πολιτική είναι αμφίβολο αν είχε περάσει ποτέ έξω από δημόσιο σχολείο. Πότε πρόλαβε;
Με το συμπάθιο, αλλά αλλού πάρει το μυαλό μας. Πού; Το πολυπληθές επικοινωνιακό επιτελείο του, του βρήκε και ένα πάθος-συνηθίζεται άλλωστε ένας κληρονόμος που θέλει να γίνει  πρωθυπουργός να έχει ένα πάθος κι ένα «όραμα». Κάτι ανάλογο είχαν βρει και στον Γ.  Παπανδρέου, που έλεγε ότι το κληρονόμησε από τον παππού του. Μα σε τίποτε δεν διαφέρουν;
Ο Μητσοτάκης το κληρονόμησε από τον… Θεοδωρικάκο. Του βρήκε τη «συνήθεια» να αγοράζει τη «Σχεδία» στο δρόμο, να συχνάζει στα καφενεία της Καλλιθέας με συνταξιούχους, να πηγαίνει για φρέσκο γαύρο στην ψαραγορά της Καβάλας. Να ψωνίζει χωριάτικη φρατζόλα από το φούρνο, να τα λέει με πιτσιρικάδες στα μπαράκια και να αγορεύει σε κομπάρσους-αγρότες καθισμένους σε μπάλες από σανό  στα χωράφια. Τώρα απέκτησε και πάθος με τη  δημόσια παιδεία. Δεν είναι κακό. Μάθε τέχνη κι άστηνε.  Απλώς εκεί που τον πάνε ας του λένε και τις τιμές: πουθενά ο εσπρέσο δεν κάνει ένα ευρώ,  όπως είπε.
Δεύτερο: Ένα από τα πράγματα που θα κάνει ως πρωθυπουργός θα είναι να «πουλήσει» την Ελλάδα στο εξωτερικό. Να την  προβάλει εννοεί, όχι ότι έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου για τον πατέρα Μητσοτάκη «αυτός θα πουλήσει και την Ακρόπολη και μάλιστα μισοτιμής».
Άραγε δεν του είπαν ότι αυτή προβολή  γίνεται πολλά χρόνια τώρα και γίνεται επιτυχώς; Κάπου 37 εκατομμύρια τουρίστες περιμένουμε εφέτος.  Δεν πειράζει να το κάνει και ο ίδιος,  αλλά κάπου το χαλάει. Ανακοίνωσε ότι «είναι μια εκστρατεία που θα την αναλάβω προσωπικά εγώ».
Ωχ! «Πολλά έχουν δει τα μάτια μου μ’ αυτό  μου φέρνει τρόμο» που έγραψε κι ο Καββαδίας. Μήπως να το απέφευγε; Διότι ποιος θα αγοράσει Ελλάδα από τον Μητσοτάκη; Και πώς θα «πουλήσει» μια χώρα για την οποία κάνει ό,τι μπορεί να δυσφημίσει;         .
Τρίτο: Πριν από αυτόν η ΝΔ  είχε σπάταλες, μέχρι παρεξηγήσεως ηγεσίες -Μεϊμαράκης, Σαμαράς και Καραμανλής δηλαδή. Απόδειξη ότι ο ίδιος περιέκοψε τις δαπάνες κατά …70% και μια χαρά πάει το κόμμα. Τι στο διάολο τα έκαναν τα λεφτά οι προηγούμενοι, που ήταν μπαταχτσήδες; Έπαιρναν δάνεια και δεν τα πλήρωναν. Ενώ ο ίδιος  έχει 155.000 μέλη που του δίνουν από 12 ευρώ το χρόνο.
Αν θέλουμε, το πιστεύουμε. Πάντως με αυτά τα λεφτά βγαίνει. Ενοίκια, φως, νερό, τηλέφωνο, μετακινήσεις, καμπάνιες, σκηνοθετημένες παραστάσεις, μισθοί  κομματικών στελεχών, ο στρατός των επικοινωνιολογούντων κ.λ.π., πληρώνονται με τα  150.000 ευρώ το μήνα – τόσα μαζεύει. Και η κρατική επιδότηση πάει στα δάνεια των προηγουμένων. Κύριος. Θα ήταν ανέκδοτο, αν δεν ήταν ανακριβές: οι τράπεζες βγάζουν αποφάσεις σε βάρος της ΝΔ επειδή δεν πληρώνει…
Τρίτο: Θα καθιερώσει ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης: θα αρχίζει από τον τρίτο χρόνο της τετραετίας. Στην πρώτη διετία θα «αγοράζει» -προφανώς με τα λεφτά που θα πάρει από το «πούλημα» της Ελλάδας- κύρος  και «μεταρρυθμιστική αξιοπιστία».Και μόλις γεμίσει τ΄αμπάρια του, θα αρχίσει να δίνει. Π.χ. μείωση του ΕΝΦΙΑ. «Έχω πει στους συμπολίτες μας, ότι θα μειωθεί κατά 30%, οριζόντια, για όλους, εντός μιας διετίας». Μα δεν έμαθε ότι αυτό το κάνει ήδη ο Τσίπρας;
Τέταρτο: Διαβάζει βουλωμένο γράμμα. Είπε ότι «το διαζύγιο με τον Καμμένο είναι ψεύτικο», προκαλώντας συνειρμούς, αλλά ας το αφήσουμε. Το θέμα είναι ότι ο Καμμένος μαζί του συντονίζεται  στην καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, όχι με τον Τσίπρα. Και τι «συμφωνία για συγχώνευση» είναι αυτή που τον αφήνει εκτός Βουλής;
Εδώ έσκασε η γκάφα που κανείς δεν πρόσεξε: είπε -και επανέλαβε στη Βουλή-ότι με το Μακεδονικό είχε την αξίωση να κάνει το καλοκαίρι ο Καμμένος με τον Τσίπρα, ό,τι έκανε ο Σαμαράς με τον πατέρα του: να τον ρίξει! Άρα, μπράβο τον Σαμαρά.
Πέμπτο: Είναι ενημερωμένος. Την ημέρα που η γερμανική εφημερίδα Ντι Βελτ» έγραφε ότι «η Ευρώπη οφείλει θαυμασμό τον Τσίπρα» αυτός έβρισκε ότι «ο Τσίπρας είναι ταυτισμένος την εθνική ταπείνωση». Και «επιμένει» ότι ο Τσίπρας έδωσε το Μακεδονικό για τις συντάξεις  και ας τον αποδοκίμασαν και η Κομισιόν και η Μέρκελ. «Ξέρουμε πως λέγονται αυτά». Σε τα μας τώρα;
Πάντως  εξήγησε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα γιατί καταψηφίζει τις Πρέσπες και… βρήκε κατανόηση επειδή «έχει αρκετή εκτίμηση στους κύκλους του». Φαίνεται. Από αυτά που λένε ο Ντολ, ο Γιούνκερ και άλλοι.
Τι να πει κανείς; Εδώ όταν του είπε ο Χατζηνικολάου: «Ζητάτε εκλογές από τον πρώτο μήνα που γίνατε αρχηγός» απάντησε: «Είχα άδικο;» Και πριν πέσει ο άλλος από την καρέκλα του  συμπλήρωσε: «Αλλά εκλογές το 2019 θα γίνουν». Όχι που δεν θα το πετύχαινε… Ας ελπίσουμε ότι ο Θεός της Ελλάδας θα τη λυπηθεί αυτή τη φορά… .