Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έξι -συν ένας -λόγοι που θα δώσουν στον Τσίπρα το προβάδισμα στις εκλογές


Του Γ. Λακόπουλου
Σύμφωνα με κάποιους δημοσκόπους ο Μητσοτάκης θα είναι νικητής των προσεχών εκλογών. Οι πιο αθεόφοβοι τον φιλοδωρούν και με αυτοδυναμία, ενώ παλιότερα κάποιοι το τερμάτιζαν: προέβλεπαν νταμπλ σκορ. Μαζί με το βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα: το Κινάλ πλασάρεται ως τρίτο κόμμα- άρα ο Κυριάκος καθαρίζει και χωρίς γαλάζια αυτοδυναμία.
Αν τα πάρουμε τοις  μετρητοίς ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να φωνάξει από τώρα τον αντίπαλό του στο Μέγαρο Μαξίμου και να του παραδώσει την πρωθυπουργία. Μόνο που ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός.
Οι προβλέψεις για την επικράτηση Μητσοτάκη δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικής ανάλυσης, αλλά προϊόν… δημιουργικής δημοσκοπικής. Εμφανίζουν «πίτες» και «κολώνες», αλλά κανείς δεν ξέρει πώς προκύπτουν. Πρέπει να αρκεστούμε στη διαβεβαίωσή τους ότι συμπληρώνουν και επεξεργάζονται ερωτηματολόγια με επιστημονικό τρόπο.
Αλλά στην πολιτική το «πίστευε και μη ερεύνα» δεν ήταν ποτέ καλός σύμβουλος. Άλλωστε η εγχώρια δημοσκοπική προϊστορία είναι αλλού ο παππάς αλλού τα ράσα… Σε κάθε περίπτωση όμως οι εκλογές δεν γίνονται με γκάλοπ, αλλά με ψήφους. Και οι ψήφοι κατευθύνονται στην  κάλπη  με αμιγώς ιδεολογικά και πολιτικά κριτήρια -έτσι όπως  ισχύουν για τον καθένα στην καθημερινή ζωή του.

Κάθε πράγμα στον καιρό του

Το αποτέλεσμα το εκλογών κρίνεται από τα συμφραζόμενα της  συγκυρίας στην οποία διενεργούνται και με βάση το κεντρικό δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι εκλογείς.  Δηλονότι -που θα έλεγαν οι παλαιοί φιλόλογοι- τις εκλογές κερδίζει όποιος έχει πληρέστερη παρουσία και καλύτερο αφήγημα  την κατάλληλη στιγμή: την ημέρα των εκλογών.
Πίσω από το παραβάν οι ψηφοφόροι αξιολογούν με βάση την προσωπική  και οικογενειακή τους κατάσταση και με κριτήρια, ιστορικά, ιδεολογικά, πολιτικά, πολιτισμικά,  αισθητικά- ενίοτε μικροσυμφεροντολογικά. Οι εκλογές δηλαδή είναι υπόθεση της πολιτικής όχι του μάρκετινγκ. Κερδίζει όποιος έχει τις περισσότερες πολιτικές προϋποθέσεις με το μέρος του.
Από αυτή την άποψη  η στοιχειώδης πολιτική ανάλυση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο πιθανότερος νικητής των εκλογών είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Η αναμέτρηση με τα προβλήματα

Στην ατμόσφαιρα διαχέονται  -made in ND- σλόγκαν όπως «να φύγουν γιατί είπαν ψέματα», «είναι η χειρότερη κυβέρνηση», «οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή». Αλλά αυτά δεν αντέχουν ως την κάλπη, γιατί απλούστατα δεν είναι αλήθεια. Είναι η επίφαση της επικαιρότητας  όχι η ίδια η πραγματικότητα. Αυτή την περιγράφουν τα στοιχεία, οι διεθνείς οργανισμοί και η  αναπτυξιακή ανάσα της οικονομίας που πιστοποιείται πανταχόθεν.
Το μόνο πραγματικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Τσίπρας είναι τα προβλήματα των πολιτών, που απευθύνονται στην κυβέρνηση. Αλλά την ίδια ακριβώς αναμέτρηση έχει και ο Μητσοτάκης ως εξουσία της αντιπολίτευσης. Ο Πρωθυπουργός έχει πειστικότερες απαντήσεις και θα προσέλθει στις κάλπες με περισσότερα πλεονεκτήματα από μειονεκτήματα. Καθώς κλείνει η  τετραετία, διακρίνονται τα όπλα στη φαρέτρα του.
Ένα από αυτά είναι ο… αντίπαλός  του. Ο Μητσοτάκης έχοντας αποτύχει να προβάλλει θετικά τον εαυτό του, εστιάζει αποκλειστικά στην αρνητική φόρτιση του Τσίπρα. Αλλά η παράδοση λέει ότι σε μια τέτοιου είδους αναμέτρηση νικητής βγαίνει αυτός που μπορεί να υποστηρίξει στον δημόσιο χώρο τον εαυτό του και την πολιτική του. Ηττημένος όποιος δεν είναι σε θέση να το κάνει. Τόσο απλό.

Ένας εναντίον ενός

Οι πολιτικές προϋποθέσεις που θα μετατρέψουν την εικονικό προβάδισμα του Μητσοτάκη στα ΜΜΕ σε πραγματική νίκη του Τσίπρα στα μαρμαρένια αλώνια είναι ήδη ορατές για όποιον θέλει να βλέπει πέρα από τη μύτη του. Πίσω από το μιντιακό νέφος της «ολοκληρωτικής αντιπολίτευσης «καιροφυλακτεί ένα ερώτημα: αφού τα πολιτικά δεδομένα είναι υπέρ του Τσίπρα γιατί θα κερδίσει ο Μητσοτάκης;
Ας δούμε αναλυτικά τους λόγους που κάνουν θελκτικότερη την ιδέα να στοιχηματίζει κάποιος υπέρ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:
Πρώτον η προσωπική πολιτική υπεροχή του Πρωθυπουργού. Από όποια σκοπιά και αν συγκριθούν οι δυο άνδρες ο Τσίπρας προηγείται. Σε σκηνική παρουσία, πολιτική σκέψη, προσωπική συγκρότηση, ρητορική, επιχειρηματολογία, μαχητικότητα, ανθρώπινη ζεστασιά και οικειότητα, φρεσκάδα, κοινωνικό προφίλ. Α, και δεν κάνει γκάφες…
Οι ίματζ μέηκερς του Μητσοτάκη το διαπίστωσαν νωρίς και προσπάθησαν να κλείσουν το χάσμα σκηνοθετώντας τη δημόσια παρουσία του πελάτη τους. Του οργάνωσαν «επαφή με το λαό», τον  έστειλαν σε καφενεία, κουλουρτζίδικα, χωράφια και μπαράκια, για να δείξει «ένας από αυτούς». Τον προβάλαν σαν «σπουδαγμένο» απέναντι στον «καταληψία».
Αλλά έτσι τα έκαναν χειρότερα: ανέδειξαν τα κριτήρια στα οποία κυριαρχεί ο Τσίπρας με αποτέλεσμα  ο επικεφαλής της ΝΔ να προβάλλει περισσότερο σαν ένας αποστειρωμένος τεχνοκράτης που διεκδικεί την πρωθυπουργία με επιδίωξη να την ασκήσει ταξικά υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων. Ότι ο Τσίπρας είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευση που δεν προέρχεται από τζάκι, ενώ ο Κυριάκος είναι τυπικό προϊόν της  οικογενειοκρατίας, λειτουργεί σαν χαριστική βολή.
Επιπλέον οι συνταγές του Θεοδωρικάκου -που προσπάθησε μεταξύ άλλων να μάθει τον Κυριάκο να μιλάει «αριστερά» τον χαντάκωσαν περισσότερο. Δεν τόχει. Όλοι διακρίνουν ότι στο ένας εναντίον ενός της κάλπης ο Τσίπρας θα είναι σαν να κλέβει εκκλησία.
Διαβάστε την συνέχεια 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η "παναγία η αρουραία" ... του Βερύκιου και οι νοσταλγοί της συμμορίας κατασκευαστών ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Έγραψε η ανάρτηση του Βερύκιου για τον Καρτερό και την "παναγία την αρουραία" και κάποιοι νοσταλγοί της συμμορίας κατασκευής ηλεκτρονικού εγκλήματος με τις γνωστές απατεωνιές τύπου Παστίτσιου και άλλων μυθευμάτων που πουλούσαν τσόντα να γίνουν διάσημοι κεντράροντας στους  ανώμαλους χρήστες που έστελναν διεθνείς διωκτικές και δεν είχαν κάμια με νόμιμες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, βγήκαν δήθεν να τον κατηγορούν για προσβολή θρησκευτικού συμβόλου ! Ρε που τα πουλάτε αυτά ....παλιά τα κόλπα και τελειωμένα μαζί με αυτούς τους απατεωνίσκους !
Δειτε την ανάρτηση Βερύκιου

Διαβάζω πύρινα Αυγουστιάτικα άρθρα κατά Καρτερού & Μαξίμου από την Αγία ...Αρουραία , προφανώς γραμμένα στον ιδιόκτητο δρυμό που απόκτησε με την βοήθεια εθνικού εργολάβου...
Χιλιες φορες με τον «φευγάτο» Καρτερό παρα με την φιλάργυρη αρουραία... — Δήμος Βερύκιος (@DimosVerikios) 19 Αυγούστου 2018

Να ποιο είναι το κολέγιο Αθηνών ! Είναι κάτι σαν το Nammos και το IslandΠρώην διευθυντής αποκαλύπτει. Λειτουργούν με την λογική «αυτά τα μαγαζιά εμεις τα φτιάξαμε»!

Με ανάρτησή του ο κωστής Κοντογιάννης, πρώην Διευθυντής του Κολεγίου Αθηνών, καταγγέλλει πελατειακό καθεστώς διαχρονικα στο εν λόγω εκπαιδευτικό ίδρυμα από την οικογένεια Σαμαρά και κάνει λόγο για ρουσφέτια και παρεμβάσεις. Επίσης αναφέρεται στην απόλυση της Φώφης Μπουλούτα την οποία χαρακτηρίζει στημένη και καταλήγει απευθυνόμενος στον πρώην πρωθυπουργό, ότι «τόσο εσυ όσο και το κόμμα σου τολμάτε και μιλάτε για αριστεία, ευτελιζοντας τη λέξη και το νόημα της. Λες και μπορούμε να αγνοήσουμε το ποσό βαθιά αγράμματος και βάρβαρος πρέπει να είναι καποιος για να λειτουργεί όπως εσυ και ο σμπιρος σου, στη συγκεκριμένη περίπτωση.» Η ανάρτηση του Κωστή Κοντογιάννη Πόσο παραδοσιακός!!! Αντώνη μου κανενας δε θέλει να εξοντώσει κανέναν. Ο γιοκας σου δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που καταλαμβάνει όλο το χώρο που του αφήνουν. Η συμπεριφορά περιγράφεται ως «Φαινόμενο του αερίου». Στο σχολείο που προεδρεύει ο θείος του με διαρκή ρουσφέτια, με τη λογική «αυτά τα μαγαζιά εμεις τα φτιάξαμε», με …

Αυτός είναι ο καθηγητής "φακελάκης" που ήθελε σεξ και χρήμα να περνάει τις φοιτήτριες στα μαθήματα στα ΤΕΙ Σερρών (φωτογραφίες)

Στη δημοσιότητα δόθηκαν το απόγευμα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σερρών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες τόσο του καθηγητή από τις Σέρρες που συνελήφθη με την κατηγορία ότι ζητούσε ανταλλάγματα από τους φοιτητές του, όσο και οι δύο φερόμενοι ως συνεργοί του.


Οι άνθρωποι αυτοί, είναι από συγκεκριμένο φροντιστήριο των Σερρών, στο οποίο ο καθηγητής, φέρεται να έστελνε τους φοιτητές του. Και οι τρεις, συνελήφθησαν από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018, μετά από «βροχή» καταγγελιών. Πρόκειται για τους: Α) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΔΗ Κλεάνθη του Νικολάου και της Ελένης, ο οποίος γεννήθηκε την 11-11-1958 στη Θεσσαλονίκη. Β) ΜΟΚΚΑ Γεώργιο του Αποστόλου και της Ζωής, ο οποίος γεννήθηκε την 29-07-1959 στο Νέο Πετρίτσι Σερρών. Γ) ΜΗΛΟΦΤΣΗ Ευαγγελία του Ηλία και της Ιωάννας, η οποία γεννήθηκε την 11-12-1968 στο Νέο Πετρίτσι Σερρών Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας 6 μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του…