Νέα δημοσκόπηση «βόμβα» της Palmos Analysis βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό - Μειώνεται η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ


Μείωση της απόστασης μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis για λογαριασμό του Tvxs.gr.  Σε σύγκριση με την προηγούμενη ανάλυση της Palmos τον Μάιο, η διαφορά στην πρόθεση ψήφου βρίσκεται στο 7,7% από το 8,2% και στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των δύο κομμάτων στο 6% από το 6,5%.
Το νέο στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα που παρουσιάζουμε σήμερα είναι ότι μειώνεται το ποσοστό των «μετέωρων» ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2015, οι οποίοι τις προηγούμενες φορές δήλωναν ότι δεν θα ψηφίσουν και πλέον μετακινούνται στους αναποφάσιστους. Ειδικότερα την προηγούμενη φορά οι «μετέωροι» ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ήταν 38%, με αναλογία  17% αναποφάσιστοι και 21% αποχή/άκυρο/λευκό. Τώρα είναι 30% αλλά με αναλογία 18% αναποφάσιστοι και 12% αποχή/άκυρο/λευκό.
Αυτό σημαίνει πως η «δεξαμενή» από την οποία περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει ψηφοφόρους είναι πλέον πιο «φιλική»  ή λιγότερο απορριπτική και σκέπτεται αν θα τον ξαναψηφίσει. Αν το κυβερνών κόμμα καταφέρει να κερδίσει αυτό το τμήμα των ψηφοφόρων, παράλληλα με την αναμενόμενη μείωση του ποσοστού της αποχής/λευκού όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, τότε θα μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις την πρώτη θέση, δεδομένου ότι η ΝΔ έχει ήδη συσπειρώσει το μεγάλο τμήμα των δικών της ψηφοφόρων του 2015.
Αναλυτικά:
Στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Palmos Analysis, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 25,9% έναντι 18,2% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 5,9%, το ΚΚΕ με 4,5%, η Χρυσή Αυγή με 4%, το Ποτάμι με 1,6%, η Ελληνική Λύση με 1,6%, η Ένωση Κεντρώων με 1,5%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%, το ΛΑΟΣ με 1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 0,9%, η Λαϊκή Ενότητα με 0,7%, η Δημιουργία Ξανά με 0,5% και η Πλεύση Ελευθερίας με 0,4%. Άλλο Κόμμα ανέφερε το 3,5% “Δεν έχω αποφασίσει” απάντησε αυθόρμητα το 16,9%. Λευκό ή Άκυρο δήλωσε το 5%, ενώ το ίδιο ποσοστό απάντησε πως δεν πρόκειται να προσέλθει στις κάλπες.
Η εκτίμηση της εκλογικής επιρροής είναι: ΝΔ 34%, ΣΥΡΙΖΑ 28%, Κίνημα Αλλαγής 8%, ΚΚΕ 6%, Χρυσή Αυγή 5,5%, Ποτάμι 2,5%, Ένωση Κεντρώων 2,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 1,5%, Άλλα Κόμματα 12%.
Παρατηρώντας κανείς τη διαχρονική εξέλιξη της διαφοράς ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου διαπιστώνει πως αυτή διαρκώς μειώνεται. Από τον Μάρτιο του 2017 μέχρι σήμερα έχει πέσει σχεδόν 6 μονάδες. Το ίδιο συμβαίνει και στην εξέλιξη της εκτίμησης της εκλογικής επιρροής, όπου η μείωση από τον Μάρτιο του 2017 είναι 4,5 μονάδες. 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως προαναφέρθηκε, παρουσιάζει η ανάλυση των «μετέωρων» ψηφοφόρων. Η προέλευση της απροσδιόριστης ψήφου, δηλαδή το τι ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του 2015 όσοι σήμερα δεν επιλέγουν κάποιο κόμμα, δείχνει πως το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα το 34%. Το 22% δεν είχε ψηφίσει και στις προηγούμενες εκλογές, ενώ το 7% δηλώνει πως είχε ψηφίσει ΝΔ. Ποσοστό 3% αντιστοιχεί σε ψηφοφόρους του ΚΚΕ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του Ποταμιού. Το 2% δηλώνει πως είχε ψηφίσει Ένωση Κεντρώων, ενώ μόλις 1% απαντάει Δημοκρατική Συμπαράταξη. Είναι ενδεικτικό πως ενώ η συσπείρωση της ΝΔ είναι στο 80%, του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις 44%.
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με μεγάλη διαφορά, καθώς το 63% των ερωτηθέντων απάντησαν πως θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, έναντι 20% που εκτιμούν πως πρώτο κόμμα θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται σε ακόμη μια μέτρηση ο «κανένας» με 38%, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 34% των προτιμήσεων και ο Αλέξης Τσίπρας το 26%.