Ο Χίος ζητά συγγνώμη για εξώφυλλο του «Μακελειού», το τέλος είναι σίγουρα κοντά


Κάτι έσπασε μέσα μας διαβάζοντας το αποτέλεσμα του σημερινού δικαστηρίου που είχε ο Κολοκοτρώνης των ελληνικών ΜΜΕ, Στέφανος Χίος. Ο βοεβόδας της εφημερίδας «Μακελειό» βρέθηκε στο Ι’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για την εκδίκαση της προσφυγής που είχε κάνει το 2016 ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και η κατάληξη της δίκης θα ρίξει σε κατάθλιψη κάθε αυθεντικό Έλληνα.
Κατηγορούμενος εκτός από τον Στέφανο Χίος ήταν και ο Γιώργος Γκασιάμης, με τους δύο άντρες να εμφανίζονται ως αρθρογράφος και ιδιοκτήτης και διευθυντής της εφημερίδας «Μακελειό». Η αιτία της προσφυγής ήταν το επικολυρικό δημοσίευμα του Ιουνίου του 2016, με τίτλο «Κοτζιάς, Χίτλερ, Γκαίμπελς», λεζάντα «Βαριές κατηγορίες για τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών που μας παρέδωσε στους «Τσάμηδες», και υπότιτλο «Βρώμικος απόγονος δοσιλόγων της φασιστικής Γερμανίας στο δρόμο για το Γουδί», επειδή όλο το προηγούμενο δεν ήταν αρκετό. Κατηγορούμενοι επίσης ήταν οι Νικόλαος Αργυρίου και Παναγιώτης Παπαδόπουλος, για την αναπαραγωγή του δημοσιεύματος σε ιστοσελίδες.
Το τελικό αποτέλεσμα της άδικης αυτής δίωξης ήταν οι Στέφανος Χίος, Γιώργος Γκασιάμης και Νικόλαος Αργυρίου να δηλώνουν συγγνώμη και η μήνυση προς αυτούς να ανακαλείται. Ο δε Παναγιώτης Παπαδόπουλος προτίμησε να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο και να μη ζητήσει συγγνώμη, με αποτέλεσμα να φάει 6 μήνες φυλάκιση. Οι απολογίες των τριών μεταμελημένων έχουν καταχωρηθεί επίσημα στα πρακτικά, μαζί με ντοκουμέντα από άλλα γλυκά δημοσιεύματα του «Μακελειό» που δεν μπήκαν μεν στο κατηγορητήριο, αλλά για τα οποία οι Χίος και Γκασιάμης ζήτησαν ταπεινά συγγνώμη και υποσχέθηκαν να μην το ξανακάνουν.
Όπως ανέφερε ο ηγέτης του πατριωτικού τύπου στη συνθηκολόγησή του:
«Με την παρούσα δήλωσή μας ανακαλούμε πλήρως ζητώντας δημοσίως συγγνώμη από τον εγκαλούντα, την οικογένειά του και τον ελληνικό λαό, ταυτόχρονα εκφράζουμε τη λύπη μας για τις προσβολές που προκάλεσαν σε αυτόν και την ειλικρινή μεταμέλειά μας, δηλώνοντας ότι δεν είχαμε την πρόθεση να προσβάλουμε την τιμή και την υπόληψή του. Δηλώνουμε ότι θα παραλείψουμε στο μέλλον οποιαδήποτε προσβλητική φράση, λέξη και έκφραση, πρόταση και πράξη προς το πρόσωπο του κ. Ν. Κοτζιά, υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, που θα θίγει την τιμή και την υπόληψή του».
Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να χρειάστηκαν 32423523 εξώφυλλα με κρεμάλες, ομαδικούς τάφους, κομμένα κεφάλια και χυμένα μυαλά αλλά στο τέλος η δικαιοσύνη τα κατάφερε να δικάσει μία από τις θρυλικές πλέον διατυπώσεις του Στέφανου Χίου, η οποία μάλιστα δεν είναι καν η πιο λογοτεχνική στο βιογραφικό του. Αυτό που πρέπει να είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι η αναπαραγωγή των συγκεκριμένων διατυπώσεων στην αίθουσα δικαστηρίου για τους σκοπούς της δίκης.
Κι αφού έγινε η αρχή, θα είχε ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον (για ακαδημαϊκούς σκοπούς πάντα) να ξαναζήσουν μέσα σε αίθουσα δικαστηρίου οι διάλογοι από το θρυλικό μονόλογο του Χίου κατά του πρώην πρύτανη του ΕΜΠ Νικόλαου Μαρκάτου, ο οποίος προέκυψε λίγους μόλις μήνες πριν το πρωτοσέλιδο για το οποίο έγινε η σημερινή δίκη. Για όσες και όσους δε θυμούνται το συγκεκριμένο κειμήλιο του νεοελληνικού πολιτισμού: