Ελεύθερος ο Κ. Βαξεβάνης: Στις 16 Απριλίου η δίκη για τη μήνυση του Αντ. Σαμαρά


Στις 16 Απριλίου θα εκδικαστεί η μήνυση κατά του Κώστα Βαξεβάνη που υπέβαλε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η οποία οδήγησε στη σύλληψη του δημοσιογράφου και εκδότη. Ο κ. Βαξεβάνης οδηγήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελέα, η οποία άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση και όρισε ρητή δικάσιμο για την εκδίκαση της υπόθεσης.
Η εισαγγελική λειτουργός διέταξε να αφεθεί ελεύθερος ο δημοσιογράφος που είχε συλληφθεί στο πλαίσιο του Αυτοφώρου, αμέσως μετά την αθώωσή του από το Τριμελές Εφετείο για μήνυση σε βάρος του από τη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα.
Αποχωρώντας από τα δικαστήρια, ο κ. Βαξεβάνης σε δήλωσή του προς δημοσιογράφους αρκέστηκε μόνο να ευχηθεί «καλή τύχη στον κ. Σαμαρά, έχει να αντιμετωπίσει δύσκολες κατηγορίες»:
«Η είδηση είναι η αθώωσή μου στη δίκη με την κα Στουρνάρα - Καλή τύχη κ. Σαμαρά»
Δήλωση για την αθώωσή του στη δίκη με τη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα καθώς και τη μήνυση που κατέθεσε εις βάρος του ο Αντώνης Σαμαράς έκανε ο δημοσιογράφος:
Ο δημοσιογράφος εξερχόμενος του αστυνομικού Τμήματος Αμπελοκήπων στο οποίο οδηγήθηκε μετά την παράδοσή του στις Αρχές εξαιτίας της μήνυσης Σαμαρά που ζήτησε να ακολουθεί η διαδικασία του αυτόφωρου δήλωσε: «Η είδηση είναι ότι αθωώθηκα στη δική με τη κυρία Στουρνάρα στο Εφετείο. Καλά θα κάνετε λοιπόν να το δημοσιοποιήσετε ως είδηση.
Επίσης, θέλω να πω στον κύριο Σαμαρά ο οποίος δεν αντιμετωπίζει μια γενική κατηγορία μετά από μήνυση κάποιου τρελού για συκοφαντική δυσφήμηση, αλλά πολύ σοβαρές κατηγορίες στην υπόθεση της Novartis, καλή τύχη».
Ο δημοσιογράφος αυτήν την ώρα μεταφέρεται στη ΔΕΕ για να του πάρουν τα δακτυλικά αποτυπώματα, όπως ορίζει η διαδικασία του αυτοφώρου, ενώ εν συνεχεία θα μεταφερθεί στην Ευελπίδων.
Ο δημοσιογράφος οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα μετά από τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο Αντώνης Σαμαράς την Κυριακή, ζητώντας να ακολουθεί η διαδικασία του αυτοφώρου, μετά την απόφαση αθώωσης του στη δίκη με τη σύζυγο Στουρνάρα.
Όπως αναφέρει το Documento, ο Κώστας Βαξεβάνης κόντρα στις Κασσάνδρες που προμήνυαν ότι θα κρυφτεί λόγω της μήνυσης Σαμαρά, έδωσε το παρών στο Εφετείο το πρωί της Δευτέρας, στη δίκη του με τη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα.
«Είναι στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου εν αναμονή της απολογίας του και δεν δικαιούται κανείς να τον συλλάβει», τόνισε η πρόεδρος του δικαστηρίου, που απομάκρυνε από την αίθουσα και την ομάδα των αστυνομικών οι οποίοι προφανώς είχαν έρθει για να συλλάβουν τον Κώστα Βαξεβάνη.
Αθωωθηκα στη δίκη με τη Στουρνάρα αλλά δεν γράφουν λέξη. Αντιθέτως εμφανίζουν ως είδηση το "συνελήφθη ο Βαξεβανης μετά από μήνυση Σαμαρά". Η αλήθεια είναι ότι εμφανίστηκα αυτοβούλως στις Αρχές και λέω να κάνω και μια μήνυση Σαμαρά. Αλλά έχει ασυλία

Αναλυτικά η απόφαση  στη δίκη με τη Λίνα Νικολοπούλου -Στουρνάρα

Το δικαστήριο έκρινε ότι όσα είχε αποκαλύψει ο Βαξεβάνης ανταποκρίνονται στην αλήθεια, καθ' ότι προέκυπταν μέσα από πόρισμα των αρμόδιων επιθεωρητών Υγείας.
Πρόκειται για μια ακόμα δικαίωση τόσο του Κώστα Βαξεβάνη όσο και της ίδιας της δημοσιογραφίας αφού προφανώς το δικαστήριο αναγνώρισε και το δικαιολογημένο ενδιαφέρον αλλά και το δικαίωμα του δημοσιογράφου να ασκεί κριτική σε δημόσια πρόσωπα όπως ο κεντρικός τραπεζίτης και η σύζυγός του.
Νωρίτερα, την απαλλαγή του Κώστα Βαξεβάνη ζήτησε ο εισαγγελέας, λέγοντας ότι είναι απολύτως δικαιολογημένο το ενδιαφέρον του για την υπόθεση.
Η Αγόρευση του εισαγγελέα στη δίκη του Κώστα Βαξεβάνη
«Δύσκολο να αποδείξει την αλήθεια ο κατηγορούμενος...
Θα μείνω στην παραδοχή της πρωτόδικης απόφασης που είπε ότι μπορεί και να είναι αληθή όσα είπε ο δημοσιογράφος, οπότε θα δούμε αν υπήρχε σκοπός εξυβρίσεως.
Είναι γεγονός ότι είχε στη διάθεση του το πόρισμα των επιθεωρητών για το ΚΕΕΛΠΝΟ και από το περιεχόμενο του τού δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι ο διαγωνισμός ήταν διαβλητός κι έγινε για να δοθούν χρήματα στη συγκεκριμένη εταιρεία. Είχε καθήκον να προβάλει αυτό το γεγονός .
Είναι δημοσιογράφος που ερευνά σκάνδαλα, ελέγχει την εξουσία.
Διαπίστωσε κάποια γεγονότα, θα μπορούσε να είναι και οξύς και κριτικός , δεν θα μπορούσαμε να πούμε λιγότερο ήπιο, δεν είναι δικαστική απόφαση αλλά ένα δημοσίευμα που θέλει να ελέγξει τη δημόσια διοίκηση. Η κ. Στουρνάρα είναι δημόσιο πρόσωπο ,όπως ο σύζυγός της και η γυναίκα του Καίσαρα πρέπε και να φαινεται τίμια.Δεν λέω ότι έκανε κάτι η ίδια, αλλά το ΚΕΕΛΠΝΟ που την εξέθεσε. Έντονη η διατύπωση αλλά όχι μειωτική.
Δικαιολογημένο το ενδιαφέρον του δημοσιογράφου .Να απαλλαγεί.»

Πληροφορίες: AΠΕ-ΜΠΕ, Documento