Τελικά, η μυθική 'Απόδραση από το Αλκατράζ' είχε επιζώντες;


Το βράδυ της 11ης Ιουνίου του 1962 Frank Morris μαζί με τα αδέρφια John και Clarence Anglin φόρεσαν τα αδιάβροχα και τα σωσίβιά τους, 'βούτηξαν' μέσα στους αεραγωγούς, και απέδρασαν από το Αλκατράζ. Το πρωί της 12ης Ιουνίου, οι φύλακες βρήκαν στο κελί τους κεφάλια φτιαγμένα από χαρτί, βαμμένα, με αληθινά μαλλιά γύρω τους.   

Το 2013, το Αστυνομικό Τμήμα του Ρίτσμοντ στο Σαν Φρανσίσκο έλαβε ένα γράμμα από κάποιον που ισχυριζόταν ότι το 1962 απέδρασε από τη φυλακή του Αλκατράζ. Στη συνέχεια, τους έγραφε ότι σε περίπτωση που του υποσχεθούν ότι θα εκτίσει μόνο ένα χρόνο στη φυλάκη, θα μοιραζόταν μαζί τους την τοποθεσία του. Το FBI, φανερώς μπερδεμένο ως προς το εάν το γράμμα δεν αποτελεί κάποιο προϊόν φάρσας, ξανάνοιξε την υπόθεση του 1962 εξετάζοντας DNA και δαχτυλικά αποτυπώματα.
(Φωτογραφία από το κελί τους την επόμενη ημέρα της απόδρασης)
56 χρόνια πριν, η απόδραση των τριών καταδικασμένων για ληστείες τραπεζών από τη φυλακή του Αλκατράζ έκλεισε όταν η αστυνομία έχασε τα ίχνη τους μέσα στα σκούρα νερά του Σαν Φρανσίσκο. Μέχρι ο 80 και κάτι πια χρονών αποστολέας του περίφημου γράμματος να εμφανιστεί, όλοι πίστευαν ότι οι τρεις φυλακισμένοι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην ελευθερία. Η υπογραφή 'John Anglin' στην αρχή και το κλείσιμο του γράμματος το 2013, άνοιξε εκ νέου την υπόθεση, ένα γεγονός που δόθηκε στα μέσα αυτήν την εβδομάδα. Δηλαδή το 2018.
 
Ακόμη, οι έρευνες πάνω στα δακτυλικά αποτυπώματα και το DNA δεν έχουν καταφέρει να δείξουν εάν τα παρακάτω λόγια ανήκουν πράγματι στον John Anglin.
"Το όνομά μου είναι John Anglin. Απέδρασα από το Αλκατράζ τον Ιούνιο του 1962 μαζί με τον αδερφό μου Clarence και τον Frank Morris. Είμαι 83 ετών και σε κακή κατάσταση. Έχω καρκίνο. Ναι, εκείνο το βράδυ της απόδρασης επιβιώσαμε όλη. Ο Frank πέθανε τον Οκτώβριο του 2005. Ο τάφος του είναι στην Αλεξάνδρεια και έχει άλλο όνομα. Ο αδερφός μου πέθανε το 2011. Εάν ανακοινώσετε στην τηλεόραση ότι θα πάω στη φυλακή για όχι περισσότερο από ένα χρόνο και θα έχω ιατρική περίθαλψη, τότε θα σας γράψω ξανά για να σας ενημερώσω πού ακριβώς βρίσκομαι. Δεν πρόκειται για κάποιο αστείο, αλλά για μία ειλικρινής αλήθεια". Μέσα στο γράμμα, περιγράφει τα χρόνια που έζησε στο Σιάτλ και την Βόρεια Ντακότα, ενώ αναφέρει ότι τώρα ζει στη Νότια Καλιφόρνια.
 
Μετά την απόδραση, η οικογένεια των αδερφών Anglin είχε ισχυριστεί στο FBI ότι ο John και ο Clarence ζούσαν, πιθανότατα κάπου στη Βραζιλία. Ο Fred Brizzi που μεγάλωσε μαζί με τα αδέρφια, έχει και φωτογραφία τους από το Ρίο ντε Τζανέιρο, την οποία ισχυρίζεται ότι τράβηξε το 1975. Ο Brizzi έδωσε τη φωτογραφία στην οικογένεια το 1992, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ανηψιού τους, Ken Widner.
Φάρσα ή μία πολύ καλοστημένη απόδραση; Η υπόθεση ξανάνοιξε οπότε, έχουμε αρκετές πιθανότητες να μάθουμε.
Υγ: Η 'Απόδραση από το Αλκατράζ' έγινε ταινία το 1979 με πρωταγωνιστή τον Clint Eastwood στο ρόλο του Frank, τον Jack Thibeau στο ρόλο του Clance και τον Fred Ward στο ρόλο του John. Σε περίπτωση που το γράμμα είναι πράγματι του John θα είχε πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον να βλέπαμε τις αντιδράσεις του ενώ παρακολουθούσε το τέλος της ταινίας που τον άφηνε αγνοούμενο στα νερά του Σαν Φρνασίσκο.
Φωτογραφίες: Dailymail