Και πάλι ολοι κρατούμενοι για φυλακή ! 19 χρόνια κάθειρξη στον Άκη ....δείτε και τις ποινές των άλλων της συμμορίας με τις μίζες


Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον πρώην υπουργό που κρίθηκε ένοχος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα


Να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό για τους δύο πρωταγωνιστές της υπόθεσης με τις «χρυσές μίζες», Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο, εισηγήθηκε η εισαγγελέας έδρας του πενταμελούς εφετείου κακουργημάτων.
Η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε στους δικαστές να αναγνωρίσουν ελαφρυντικές περιστάσεις σε όλους τους υπόλοιπους κηρυχθέντες ενόχους, πλην των δύο βασικών κατηγορούμενων, κρίνοντας πως ο πρώην υπουργός και ο πιο στενός συνεργάτης του την περίοδο της θητείας του στο υπουργείο Άμυνας δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να τύχουν των ελαφρυντικών της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του πρότερου έντιμου βίου.
Αντίθετα, για τους δεκατέσσερις συγκατηγορούμενους του πρώην υπουργού και του πρώην διευθυντή Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, η εισαγγελική πρόταση προς το δικαστήριο ήταν υπέρ της αναγνώρισης σ’ αυτούς, του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Κατά την εκτίμηση της εισαγγελέως, σε πέντε από τους 14 πρέπει να αναγνωριστεί επιπλέον και το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Πρόκειται για τους Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Παναγιώτη Σταμάτη, Νίκο Καρατζά, Νίκο Γεωργουλάκη και Γιώργο Κωνσταντάτο, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της «κάτ' επάγγελμα τέλεσης» της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Για τον εξάδελφο και άλλοτε «δεξί χέρι» του κ. Τσοχατζόπουλου, Νίκο Ζήγρα, η εισαγγελέας πρότεινε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αλλά και αυτό της ειλικρινούς μεταμέλειας, καθώς «είναι ο μόνος εκ των κατηγορουμένων που ομολόγησε».

Η εισαγγελική τοποθέτηση για τη μη αναγνώριση ελαφρυντικών στους δύο βασικούς κατηγορούμενους, προκάλεσε εκνευρισμό στον πρώην υπουργό, ο οποίος άρχισε να φωνάζει όταν ο αναπληρωτής εισαγγελέας ανέφερε δεδομένα του κατηγορητηρίου σύμφωνα με τα οποία ο κ. Τσοχατζόπουλος κατά τη διάρκεια της θητείας του, «μεθόδευσε τη δημιουργία της υποδομής» για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος». «Πού τα βρήκατε αυτά;» φώναζε ο κ. Τσοχατζόπουλος εξοργισμένος και χειρονομώντας συνέχισε: «Εδώ ακούσαμε μυθεύματα. Πού τα βρήκατε αυτά; Είναι δικαστήριο εδώ, δεν μπορούν να λέγονται αυτά. Από πού και ως πού; Ντροπή σου!».
Ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση με τις αποκαλούμενες «χρυσές μίζες» από την προμήθεια των υποβρυχίων και των TOR-M1 με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο.
Μετά από τρία χρόνια διαδικασίας, η πρόεδρος του δικαστηρίου Ανθή Γκάμαρη ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας των δικαστών που με ομόφωνη απόφαση κήρυξαν ενόχους, όπως και πρωτοδίκως, τους δεκαέξι κατηγορούμενους (έχει αποβιώσει ένας εκ των κατηγορουμένων) για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Η μόνη διαφοροποίηση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου σε σχέση με το πρώτο είναι το ποσό που εκτιμάται ότι δόθηκε ως «μίζα» για την επίμαχη αγορά. Το παρόν δικαστήριο προσδιόρισε τα παράνομα χρήματα που κατευθύνθηκαν στον πρώην υπουργό και τον άλλοτε συνεργάτη του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας Γιάννη Σμπώκο σε συνολικά 10 εκατομμύρια ευρώ έναντι των 40 εκατ. ευρώ, που είχε δεχθεί με την απόφασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ένοχοι ως και πρωτοδίκως (σ.σ. άλλοι με την επιβαρυντική περίσταση του κατ' επάγγλεμα και κατά συνήθεια και άλλοι όχι με την επιβαρυντική αυτή περίσταση) οι: Άκης Τσοχατζόπουλος, Αστέριος Οικονομίδης, Φρόσω Λαμπροπούλου, Νίκος Ζήγρας, Γιώργος Σαχπατζίδης, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Βίκυ Σταμάτη, Ιωάννης Σμπώκος, Μαρία Ταλίτα Τσεκούρα, Νίκος Γεωργουλάκης, Παναγιώτης Σταμάτης, Οράτιος Μελάς, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Γκούντρουν Μόλντενάουερ, Νίκος Καρατζάς και Γιώργος Κωνσταντάτος.

Οι ποινές

Κατά ένα έτος μειώνεται η 20ετής κάθειρξη για τον Άκη Τσοχατζόπουλο σύμφωνα με την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που καταδίκασε σε κάθειρξη 19 ετών τον πρώην υπουργό για τις "μίζες" από την προμήθεια των υποβρυχίων και των TOR M1.
Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον πρώην υπουργό που κρίθηκε ένοχος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ την ίδια αντιμετώπιση επιφύλαξε και στην λογίστρια του κ. Τσοχατζόπουλου, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, για την οποία επίσης έκριναν πως δεν μπορεί να τύχει ελαφρυντικών περιστάσεων μειώνοντας και σε αυτήν μόνο κατά ένα έτος την ποινή κάθειρξης 13 ετών που της επιβλήθηκε πρωτοδίκως.
Για όλους τους άλλους κατηγορούμενους, μεταξύ αυτών και για τον Γιάννη Σμπώκο παρά την διαφορετική εισαγγελική πρόταση, οι δικαστές αναγνώρισαν κατά περίπτωση ελαφρυντικές περιστάσεις, όπως πρότερος έντιμος βίος και καλή συμπεριφορά μετά την πράξη με αποτέλεσμα την επιβολή σημαντικά μικρότερων ποινών σε σχέση με αυτές που τους είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως.
Αναλυτικά οι ποινές που ανακοίνωσε το δικαστήριο είναι οι εξής:
Άκης Τσοχατζόπουλος: 19 χρόνια κάθειρξη
Αστέριος Οικονομίδης: 8 έτη κάθειρξη
Φρόσω Λαμπροπούλου: 12χρόνια κάθειρξη
Νίκος Ζήγρας: 4 χρόνια φυλάκιση
Γιώργος Σαχπατζίδης: 9 κάθειρξη
Αρετή Τσοχατζοπούλου: 8 χρόνια κάθειρξη
Βίκυ Σταμάτη: 8 χρόνια κάθειρξη
Ιωάννης Σμπώκος: 8χρόνια κάθειρξη
Μαρία Ταλίτα Τσεκούρα: 5 καθειρξη
Νίκος Γεωργουλάκης: 6 καθειρξη
Παναγιώτης Σταμάτης: 4 χρόνια  ποινή φυλάκισης
Οράτιος Μελάς: 6 χρόνια κάθειρξη
Κωνσταντίνος Αντωνιάδης: 6 χρόνια καθειρξη
Γκούντρουν Μόλντενάουερ: 4 χρόνια ποινή φυλάκισης
Νίκος Καρατζάς:  4 χρόνια φυλάκιση
Γιώργος Κωνσταντάτος:  6 χρόνια κάθειρξη

Στον πρώην Διευθυντή Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, απόφαση που οδήγησε σε μείωση της πρωτόδικης ποινής του κατά 8 χρόνια. Στη Βίκυ Σταμάτη αναγνωρίστηκε με πλειοψηφία 4 προς 1 το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Το Δικαστήριο διέκοψε για σήμερα και θα συνεχίσει την διαδικασία αύριο το πρωί οπότε και αναμένεται να κριθούν τα αιτήματα αναστολών των καταδικασθέντων και να αποφασιστεί αν και ποιοί από αυτούς θα οδηγηθούν στην φυλακή.
Με εντολή της Έδρας όλοι οι καταδικασθέντες θα κρατηθούν μέχρι αύριο στο Τμήμα Μεταγωγών.

 https://left.gr/