Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης ξανά οι υπεύθυνοι για τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Ένα πόρισμα από τα παλιά και τα νέα στοιχεία της Εξεταστικής βγάζουν την υπόθεση από το συρτάρι



Έπειτα από τα νέα στοιχεία που έφερε στο φως η Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης μπαίνουν και πάλι τραπεζίτες αλλά και οι υπεύθυνοι για τα θαλασσοδάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Κατερίνας Κατή στην εφημερίδα Documento, έπειτα από αίτημα τριών επίκουρων οικονομικών εισαγγελέων - των Γιώργου Καλούδη, Γιάννη Δραγάτση και Χρήστου Τζούρα – προς τον επικεφαλής οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, ξεκινά νέα έρευνα για τη δικογραφία της υπόθεσης δανειοδότησης των κομμάτων, που είχε μπει στο συρτάρι σε ανύποπτο χρόνο, με τροπολογία που κατέθεσε το 2013 η ΝΔ και υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ. Η έρευνα θα περιλαμβάνει και τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την Εξεταστική Επιτροπή.
Ένα μήνα πριν την κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας το 2013, ο Γιώργος Καλούδης είχε καταθέσει 60σέλιδο πόρισμα στον τότε οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπονή, με το οποίο ζητούσε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 50 τραπεζικών στελεχών και 7 πολιτικών προσώπων από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, για κακουργηματική απιστία και ηθική αυτουργία. Ο Καλούδης «έδειχνε» στο πόρισμα του 37 στελέχη της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) και άλλα 13 της Εθνικής (ΕΤΕ) για κακουργηματική απιστία. Τα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία εισηγούνταν δίωξη για ηθική αυτουργία σε απιστία ήταν οι υπεύθυνοι των κομμάτων για τα δάνεια τους κατά την περίοδο 2000-2011, ήταν οι: Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Άννα Πολυχρόνη, Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης, Μενέλαος Δασκαλάκης, Αθανάσιος Σκορδάς και Νικόλαος Σοφιανός. Για τρεις πρώην βουλευτές, τους Κώστα Γείτονα, Τηλέμαχο Χυτήρη και Ανδρέα Μακριπίδη, πρότεινε μάλιστα τότε τη διαβίβαση της δικογραφίας στον Άρειο Πάγο καθώς «φέρεται να τέλεσαν τις εν λόγω αξιόποινες πράξεις κατά την άσκηση των βουλευτικών τους καθηκόντων».
Αξίζει να αναφερθούν μερικά από τα βασικά συμπεράσματα του πορίσματος Καλούδη:
- Έξι κρατικά και ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα έχουν χορηγήσει δάνεια σε πολιτικούς σχηματισμούς με μοναδική διασφάλιση τις κρατικές επιχορηγήσεις μέχρι το 2020.
- Το μεγαλύτερο μέρος έλαβε η ΝΔ με 132,4 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ με 120,7 εκατ. ευρώ
- Το 72,9% του δανεισμού προήλθε από την ΑΤΕ
- Το 98,1% των δανείων αυτών, δηλαδή 269 εκατ. ευρώ, δόθηκαν με εγγύηση τις κρατικές χρηματοδοτήσεις του 2020 (χωρίς να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος αυτές να μειωθούν αν πέσουν τα ποσοστά των εν λόγω κομμάτων – όπως κι έγινε)
- Το ΠΑΣΟΚ πήρε δάνειο 5,16 εκατ ευρώ από την Eurobank με υποσχετική επιστολή εξόφλησης μέσω της κρατικής επιχορήγησης του 2011, που είχε εκχωρηθεί στην ΑΤΕ
- Η ΝΔ συμφώνησε το 2010 με την ΑΤΕ τη μη εκχώρηση υπέρ τρίτων των κρατικών επιχορηγήσεων και οικονομικών ενισχύσεων που θα λάμβανε τα έτη 2019-2020, αλλά πήρε δάνειο και από την ΕΤΕ με εγγύηση μέρους της τακτικής επιχορήγησης του 2019-2020.
- Αν και μεταξύ 2009-2011 ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εμφάνιζαν έλλειμμα οι τράπεζες συνέχιζαν τη δανειοδότηση τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, που έχει γνώση του πορίσματος, για τους μόνους που δεν προέκυπταν επιβαρυντικά στοιχεία ήταν για τα στελέχη της ΕΤΕ που χορήγησαν δάνεια στον τότε Συνασπισμό, καθώς μετά τις εκλογές της 17ης-6-2012 τα ποσοστά του κόμματος ανέβηκαν, καλύπτοντας τις δανειακές του υποχρεώσεις με την κρατική χρηματοδότηση των 14,1 εκατ. ευρώ.

 https://left.gr/