Reuters: Η φτώχεια στην Ελλάδα επιδεινώνεται όσο σε καμία άλλη χώρα στην ΕΕ

 Ρεπορτάζ για τη φτώχεια στην Ελλάδα, «η οποία επιδεινώνεται όσο σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τα επτά χρόνια της οικονομικής κρίσης, δημοσιεύει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.



Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις Ελλήνων, οι οποίοι ανταπεξέρχονται με μεγάλες δυσκολίες στις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Η 73χρονη συνταξιούχος που ονομάζεται Δήμητρα δηλώνει ότι ποτέ δεν είχε φανταστεί στη ζωή της ότι θα δεχόταν ελεημοσύνη, λίγο ρύζι, μακαρόνια και γάλα. Ξοδεύει την μισή περίπου σύνταξή της (332 ευρώ) για το ενοίκιο ενός μικρού διαμερίσματος στην Αθήνα και τα υπόλοιπα χρήματα για να πληρώσει λογαριασμούς.




Η παγκόσμια οικονομική κρίση εξανάγκασε τέσσερις χώρες της ευρωζώνης να αποτανθούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρει το Reuters, από τις οποίες η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος ακολούθησαν προγράμματα διάσωσης και επέστρεψαν σε ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας τους. Εξαίρεση αποτελεί η Ελλάδα, που χρειάζεται κι άλλο πρόγραμμα διάσωσης, σημειώνει.

Παρότι τα χρήματα από την ΕΕ και το ΔΝΤ έσωσαν την Ελλάδα από την χρεωκοπία, η λιτότητα και οι μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν ως όρο οι διεθνείς πιστωτές οδήγησαν στην μετατροπή της ύφεσης σε κατάθλιψη, προσθέτει.
Όπως υπογραμμίζει, μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται στην τρίτη θέση των φτωχότερων κρατών στην ΕΕ, μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2015, το 22% του πληθυσμού στερείται βασικών υλικών αγαθών.

Και παρότι τα ποσοστά των πρώην κομμουνιστικών βαλκανικών κρατών έχουν μειωθεί δραματικά το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2008, τη χρονιά που ξέσπασε η κρίση. Συνολικά στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό έχει υποχωρήσει από το 8,5% στο 8,1% την ίδια περίοδο, σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Τονίζεται, επίσης, ότι παρόλο που η ανεργία υποχώρησε στο 23%, παραμένει στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά το ένα τέταρτο και χιλιάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο.

 http://www.ethnos.gr