«Κήρυκας δανείων»: Τα ψεύδη και οι ανακρίβειες του Κυρ. Μητσοτάκη για την εφημερίδα του πατέρα του

Τα νέα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα το άρθρο του περιοδικού Hot Doc σχετικά με το δάνειο της εφημερίδας “Κήρυκας Χανίων”, διαψεύδουν πλήρως τους ισχυρισμούς του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή και τη διαφθορά.



Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ρεπορτάζ (αναλυτικά παρακάτω), η περίφημη «διαδικασία ρύθμισης» του δανείου την οποία επικαλέστηκε πρόσφατα ο Κυρ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, δεν είναι τίποτε άλλο από δήλωση προθέσεων προς την τράπεζα από την πλευρά του δανειολήπτη, με βάση τα στοιχεία που έχει προσκομίσει η ίδια η Τράπεζα Πειραιώς! Επιπλέον, οι περίφημες εξασφαλίσεις του δανείου για τις οποίες ωρυόταν ο επικεφαλής της ΝΔ, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ακίνητο που ανήκει στον πατέρα του, το οποίο όμως είχε προσημειωθεί ως εγγύηση και για άλλο δάνειο από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα!  Επιπλέον, όπως παραδέχτηκε η διευθύντρια Επόπτείας του Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, Σπ. Παπαγιαννίδου, στην κατάθεση της στην Εξεταστική Επιτροπή, το συγκεκριμένο δάνειο έχει πληρωθεί από τον μέτοχο, δηλαδή μπήκε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Φορτώθηκε με απλά λόγια στον ελληνικό λαό (σημειώνεται ότι όταν  η Τράπεζα προχώρησε, μετά από 10 χρόνια, στην καταγγελία του δανείου, το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 675.708 ευρώ).
Η σχετική απάντηση της κ. Παπαγιαννίδου:
«Η τράπεζα πρέπει να λαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια. Για μας, έπειτα από 90 ημέρες τα δάνεια καθίστανται μη εξυπηρετούμενα» είπε η Σπ. Παπαγιαννίδου και πρόσθεσε: «Εμείς εποπτικά δεν αναγνωρίζουμε το δάνειο ως στοιχείο δανειακού χαρτοφυλακίου. Δεν μπορεί ένα δάνειο που δεν αποπληρώνεται επί τόσο καιρό να το λαμβάνουμε υπόψη. Είναι σαφέστατα ζημία για την τράπεζα. Πληρώθηκε από τον μέτοχο (της τράπεζας)».  «Έχει πληρωθεί από τον μέτοχο, άρα μπήκε στην ανακεφαλαιοποίηση και επομένως πλήρωσε ο ελληνικός λαός» επισήμανε ο Ν. Σαντορινιός.  «Βεβαίως» απάντησε η μάρτυρας. 
Στις 28/4/05, όπως  είχε αποκαλύψει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σαντορινιός σε προηγούμεη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής, δόθηκε δάνειο ύψους περίπου 300.000 ευρώ στον Κήρυκα Χανίων, συμφερόντων του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κων/νου Μητσοτάκη (ήταν πρόεδρος και διευθ. σύμβουλος της εταιρείας) και ενώ η εταιρεία είχε σωρευτικές ζημιές πάνω από 200.000 ευρώ. Από το δάνειο, τα 265.000 είναι ακάλυπτα! Από το 2005 δεν έχει δοθεί κανένα ποσό και μόνο μετά από 11 χρόνια η τράπεζα πήρε πρωτοβουλίες για να ζητήσει τα χρήματά της (σ.σ.: αναλυτκά παρακάτω)!  Να σημειωθεί ότι η εφημερίδα έχει σταματήσει να κυκλοφορεί και χρωστάει χιλιάδες ευρώ σε εργαζόμενους.
https://left.gr/