Σε δίκη το δεξί χέρι του Κοντομηνά για το σκάνδαλο της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο διευθύνων σύμβουλος του Alpha Δημήτρης Φουρλεμάδης, η Γεωργία Λυμπέρη, πρώην επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Ιωάννης Πέτσος και ο Θεολόγος Μακρής, πρώην εκκλησιαστικοί οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδος καλούνται να δώσουν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, εξηγήσεις για τις δράσεις της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) «Αλληλεγγύη» καθώς και για το πώς… χάθηκαν 5 εκατ. ευρώ.

Τα τέσσερα πρόσωπα παραπέμπονται να δικαστούν για κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες, με βούλευμα που εξέδωσε το συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.
Τι αναφέρεται στη δικογραφία
Στη δικογραφία, αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι φέρονται με διαφορετικό τρόπο ο καθένας να «πρωταγωνιστούν» σε υπεξαίρεση καθώς η συγκεκριμένη ΜΚΟ τη διετία 2005 -2006 έλαβε κονδύλια συνολικού ύψους 5,6 εκατ. ευρώ με σκοπό την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης στο Ιράκ. Ωστόσο, από τα χρήματα αυτά φαίνεται να αξιοποίησε ελάχιστα για την αγορά τροφίμων και ποσό περί τα 5 εκατ. ευρώ από το κονδύλι που έλαβε ακόμη να αναζητείται…
Σύμφωνα με τη δικογραφία η «Αλληλεγγύη» έλαβε ποσό 5,6 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή  ποσού των 7 εκατ. ευρώ για την αποστολή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ.
Η αποστολή αφορούσε στη διανομή 2.650.000 κιλών κατεψυγμένων κοτόπουλων και η διάρκεια υλοποίησης του έργου συμφωνήθηκε σε έξι μήνες -από τον Σεπτέμβριο του 2006 έως και τον Μάρτιο του 2007. Τελικά, αγοράστηκαν από την ΜΚΟ μόνο 371.093 κιλά κατεψυγμένων πουλερικών, τα οποία αποθηκεύτηκαν σε ψυγεία στου Ρέντη, αλλά κατόπιν ελέγχου από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Πειραιά, ολόκληρη η ποσότητα κρίθηκε «ακατάλληλη για κατανάλωση και βρώση».
Το αποτέλεσμα ήταν η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης με την ΜΚΟ τον Ιούνιο του 2007, ζητώντας την επιστροφή εντός 30 ημερών και εντόκως, του ποσού των 5,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η ΜΚΟ φέρεται να επέστρεψε μόνο 500.000 ευρώ…
Ανάμεσα στα προγράμματα για τα οποία είχε χρηματοδοτηθεί η «Αλληλεγγύη» και δεν είχαν την ίδια «τύχη», ήταν η κατασκευή Μουσείου εντός του Πατριαρχικού Οίκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η κατασκευή σχολής επαγγελματικής κατάρτισης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Β .Σουμάτρα της Ινδονησίας και η υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών στη Ρουμανία.
Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, υιοθετώντας την σχετική πρόταση του εισαγγελέα Εφετών κ. Παν. Παναγιωτόπουλου, αποφάσισαν την παραπομπή σε δίκη για τους εξής κατηγορούμενους:
-        Δημήτρη Φουρλεμάδη, άλλοτε στενού συνεργάτη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και διαχειριστή της ΜΚΟ.
-        Γεωργία Λυμπέρη, πρώην επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και
-        Ιωάννη Πέτσου και Θεολόγου Μακρή, πρώην εκκλησιαστικοί οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να δικαστούν κατά περίσταση για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50), της συνέργειας σε αυτή, της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης.
Σημειώνεται ότι, οι εφέτες αποφάσισαν να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο πέμπτος κατηγορούμενος της υπόθεσης Ευάγγελος Μαρής, σε βάρος του οποίου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία.
Στο διαγωνισμό
Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Φουρλεμάδης είχε εκπροσωπήσει τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha συμφερόντων Δημήτρη Κοντομηνά στον διαγωνισμό, στη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες.
Εκ μέρους του Alpha o επικεφαλής της αντιπροσωπείας για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, κ. Δημήτρης Φουρλεμάδης μίλησε στους δημοσιογράφους έξω από τη Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας λίγο μετά το τέλος της διαδικασίας.
«Τα ποσά ήταν στον ουρανό. Όταν μια άδεια τηλεοπτική αγγίζει τα 75 εκατ. ευρώ... Διερωτώμαι τι θα πω σε ένα κανάλι διαμάντι και αδάνειστο όπως είναι ο Alpha και τι θα πω στους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν φέρει αυτό το κανάλι πρώτο στην τηλεθέαση. Έχουμε τις ελπίδες μας στα δικαστήρια» είπε.
 http://www.periodista.gr/
Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ (Με πληροφορίες και από parapolitika.gr)