Με το μισό υπουργικό συμβούλιο, για ενέργεια και τουρισμό ο Πούτιν στην Ελλάδα.

Mε πλήθος υπουργών, καθώς και με τους διευθύνοντες συμβούλους της Gazprom και της Rosneft, αλλά και μαζί με δεκάδες άλλους επιχειρηματίες, έρχεται ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ελλάδα. Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, οι δύο πλευρές θα υπογράψουν μία σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών.

Επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Ελλάδα.
Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 και σε συνέχεια των επισκέψεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κρεμλίνο και Οικονομικό Φόρουμ Αγ. Πετρούπολης το περασμένο έτος, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στη Μόσχα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.
Ο Πούτιν έρχεται μαζί με πλήθος υπουργών (Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας, κυβερνητικός εκπρόσωπος) καθώς και με τους διευθύνοντες συμβούλους της Gazprom και της Rosneft, όπως και με δεκάδες άλλους επιχειρηματίες.
Πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρός είχε χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως σημαντικό εταίρο για τη Μόσχα και είχε υπογραμμίσει τη συνεργασία των δύο χωρών, τονίζοντας πως «είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη διαφοροποίηση των διαδρόμων μεταφοράς ενέργειας, η οποία θα αυξήσει την σταθερότητα των προμηθειών και συνεπώς την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης συνολικά». Επίσης, είχε προαναγγέλλει ρωσική συμβολή στην αναβάθμιση των ελληνικών υποδομών στο πεδίο των μεταφορών με τη συμμετοχή ρωσικών επιχειρηματικών ομίλων στους επικείμενους διαγωνισμούς για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και τον ΟΣΕ.
Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ρώσου προέδρου, και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών, θα επικεντρωθεί:
  • στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπ. προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός),
  • στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας
  • και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του  Αφιερωματικού Έτους 2016
Ο Πούτιν θα έχει τετ-α-τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, θα υπογραφεί μία σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών:
- Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος
- Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)
- Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ Υπουργείων) για
  • Επιστήμη και τεχνολογία
  • Τουρισμό
  • Μετεωρολογία
- Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων
  • Enterprise Greece – Invest in Russia
  • ΕΛΠΕ – Rosneft 
  • Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων
  • Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας
Αναλυτικά, το πρόγραμμα της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου διαμορφώνεται ως εξής:
17:00, Άφιξη του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλ. Πούτιν, στο Μέγαρο Μαξίμου.
17:05-17:35, Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Βλ. Πούτιν με τον Αλέξη Τσίπρα.
17:35-18:35, Γεύμα Εργασίας – διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών
18:35-18:55, Υπογραφή συμφωνιών
18:55-19:25, Δηλώσεις του Βλ. Πούτιν και του Αλέξη Τσίπρα προς τα ΜΜΕ.


 http://www.efsyn.gr/