Έρευνα της ProRata για την «Εφ.Συν.»: Οικουμενική, όχι πρόωρες

Η έρευνα της ProRata καταγράφει ένα ρευστό και μεταβαλλόμενο πολιτικό περιβάλλον, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης (ασφαλιστικό, φορολογικό κ.λπ.), εισπράττοντας την πολιτική δυσαρέσκεια αρκετών κοινωνικών ομάδων
.
Η δυσκολία διαχείρισης μιας σύνθετης κατάστασης, η οποία επιβαρύνεται από τις πιέσεις του προσφυγικού θέματος, φαίνεται να οδηγεί τους ψηφοφόρους σε σκέψεις για αλλαγή σύνθεσης της κυβέρνησης, με πρώτη προτίμηση τη συγκρότηση οικουμενικής (51%), κάτι που πριμοδοτούν αυτή την περίοδο πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τα κυρίαρχα ΜΜΕ.
Στην επιλογή αυτή συντελούν και η εκτίμηση των περισσοτέρων (42%) ότι η κυβέρνηση «δεν εφαρμόζει αποτελεσματικά τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις», αλλά και η πεποίθηση ότι «δεν αντιστέκεται στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων».
Διαφωνούν με την άποψη ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι «αριστερή» το 58% των συμμετεχόντων.
Η συντριπτική πλειονότητα (78%) δεν επιθυμούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ερωτήματα

■ Στο ερώτημα «ανεξάρτητα από το τι πιστεύετε ότι θα συμβεί, εσείς θα θέλατε να αλλάξει η σύνθεση της κυβέρνησης;», το 58% απαντά «ναι», το 31% «όχι» και το 11% «δεν ξέρω/δεν απαντώ». Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το «όχι» είναι στο 64%, ενώ το «ναι» επιλέγει ο ένας στους τρεις (33%). Στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. το «ναι» φτάνει εύλογα το 73%.
■ Οσον αφορά τα σενάρια περί αλλαγής κυβέρνησης και το ερώτημα εάν τα δύο μεγάλα κόμματα θα φτιάξουν νέα συμμαχική κυβέρνηση, το 51% λέει «αποκλείεται» και «μάλλον όχι», το 29% «είναι σίγουρο» και «μάλλον ναι», το 14% «ίσως ναι, ίσως όχι» και το 6% «Δ.Ξ/Δ.Α». Σχετικά με το εάν θα προκηρυχθούν τους επόμενους μήνες νέες εκλογές, το 49% λέει «μάλλον ναι» και «είναι σίγουρο» και το 36% «μάλλον όχι» και «αποκλείεται», ενώ το 4% «Δ.Ξ/Δ.Α».
■ Για το είδος της κυβέρνησης που θα επιθυμούσαν οι ψηφοφόροι, ο ένας στους δύο (51%) θέλει οικουμενική, το 23% «Δ.Ξ/Δ.Α», το 9% ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ, το 8% ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ., το 3% ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ, το 3% ΣΥΡΙΖΑ μειοψηφίας (χωρίς τους ΑΝ.ΕΛΛ.), το 2% ΣΥΡΙΖΑ-ΠΟΤΑΜΙ και το 1% ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Η οικουμενική αποτελεί κυρίαρχη επιλογή και για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (37%), ενώ για εκείνους της Ν.Δ. βρίσκεται στο 48%.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
■ Σχεδόν οκτώ στους δέκα (78%) απαντούν ότι δεν θέλουν πρόωρες εκλογές. Το 18% απαντά θετικά και το 4% «Δ.Ξ/Δ.Α». Την απάντηση «όχι» δίνει το 94% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 72% της Ν.Δ.
■ Στο θέμα των «μεταρρυθμίσεων» και στο ερώτημα «η κυβέρνηση δεν τις εφαρμόζει αποτελεσματικά», το 64% απαντά «συμφωνώ πλήρως» και «μάλλον συμφωνώ», το 17% «διαφωνώ πλήρως» και «μάλλον διαφωνώ», το 17% «ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ» και το 2% «Δ.Ξ/Δ.Α». Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 το «συμφωνώ πλήρως» και «μάλλον συμφωνώ» φτάνει το 46%, ενώ σε όσους απ’ αυτούς μετακινούνται σε αδιευκρίνιστη ψήφο, αποχή, άκυρο - λευκό στο 50%. Τέλος, στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. αγγίζει το 76%.
■ Σχεδόν έξι στους δέκα (58%) απαντούν «διαφωνώ πλήρως» και «μάλλον διαφωνώ» στη διατύπωση «η κυβέρνηση Τσίπρα αντιστέκεται στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων», το 22% «συμφωνώ πλήρως» και «μάλλον συμφωνώ», το 17% «ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ» και το 3% «Δ.Ξ/Δ.Α». Συμφωνεί το 49% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ενώ σε εκείνους που μετακινούνται σε αδιευκρίνιστη ψήφο, αποχή, άκυρο-λευκό διαφωνεί ο ένας στους δύο (50%). Διαφωνεί, τέλος, και το 70% της Ν.Δ.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
«Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι μια αριστερή κυβέρνηση»: το 58% διαφωνεί, το 21% συμφωνεί, το 18% «ούτε, ούτε», το 3% «Δ.Ξ/Δ.Α». Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 συμφωνεί το 48% και διαφωνεί το 26%, ενώ στους «μετακινούμενους» διαφωνεί το 49% και συμφωνεί το 21%. Στη Ν.Δ. διαφωνεί το 57%.
«Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι μια κυβέρνηση του συστήματος»: συμφωνεί το 64%, διαφωνεί το 16%, «ούτε, ούτε» το 15%, «Δ.Ξ/Δ.Α» το 5%. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 το 33% συμφωνεί και το 49% διαφωνεί. Στους μετακινούμενους το ποσοστό συμφωνίας φτάνει το 60%.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ