Και δεν πληρώνουν και τρομοκρατούν!


Η ιδιωτική κλινική «ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ» στο ΠαγκράτιΥβρεις και απειλές για τη ζωή της δέχτηκε από εκπρόσωπο της εργοδοσίας εργαζόμενη της ιδιωτικής κλινικής «ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ» που βρίσκεται στο Παγκράτι.

Το περιστατικό συνέβη όταν πήγε για πολλοστή φορά να ζητήσει το πενιχρό ποσό που είχε υποσχεθεί πως θα της δώσει η εργοδοσία, ως έναντι στις υπέρογκες οφειλές για τα δεδουλευμένα που έχει συσσωρεύσει η επιχείρηση απέναντι στην ίδια, όπως και στους υπόλοιπους εργαζόμενους, καθώς και σε αυτούς που έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.
«Θα σε πνίξω με τα ίδια μου τα χέρια. Θα σε σκοτώσω. Αει στο διάολο. Θα σε σκοτώσω, το άκουσες;».
Με αυτές τις απειλές η διευθύνουσα σύμβουλος του «ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ», Αννα Τσαρουχά, επιτέθηκε, σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων που ήταν παρόντες, στην εργαζόμενη, ώστε να αποφύγει τελικά την καταβολή ακόμη κι ενός ελάχιστου χρηματικού ποσού.
Αυτή η επίθεση, που καταγγέλθηκε στις αρμόδιες αρχές, ήρθε να προστεθεί στη δυσμενή και εκδικητική μετακίνηση της ίδιας εργαζόμενης σε χώρο εργασίας που βρίσκεται εκτός κλινικής, δίχως ρεύμα, νερό και θέρμανση.

Πάγια τακτική

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία της κλινικής «ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ», έχοντας ως πάγια τακτική τη μη καταβολή της μισθοδοσίας τα τελευταία 4 χρόνια, παρά μόνο αποσπασματικά, χρωστούσε μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο σε νυν και πρώην εργαζόμενους περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ.
Οι εργαζόμενοι έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος από τον Νοέμβριο, οπότε και καταβλήθηκαν τρεις μισθοί κι αυτό έπειτα από τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εργασίας.
«Η εργοδοσία της κλινικής κατέφυγε σε κάθε δυνατό τρόπο προκειμένου να “σπάσει” τον αγώνα των εργαζομένων, πιστεύοντας ότι αυτοί θα παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους, θα εγκαταλείψουν τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων. Εσπειρε αυταπάτες και ψεύτικες υποσχέσεις, έθεσε εκβιαστικά διλήμματα, προσπάθησε να στήσει εργοδοτικό μηχανισμό ονομάζοντας στελέχη της επιχείρησης “εκπρόσωπους” των εργαζομένων, προσπάθησε να “διασπάσει” τους εργαζόμενους, έφτασε σε σημείο να ασκεί ανοιχτή τρομοκρατία και να εκσφενδονίζει απειλές σε συναδέλφους που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις», καταγγέλλει το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων.
Σε ό,τι αφορά το περιστατικό του προπηλακισμού απέναντι στην εργαζόμενη, ο πρόεδρος του σωματείου Δημήτρης Αλεξόπουλος το χαρακτηρίζει «τραμπουκισμό σε μια προσπάθεια της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει την εργαζόμενη».
Δεδομένης και αυτής της εξέλιξης, απλήρωτοι εργαζόμενοι της κλινικής πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης νέα συγκέντρωση έξω από την κλινική, μαζί με το κλαδικό σωματείο και αλληλέγγυους.
Για άλλη μια φορά η εργοδοσία της κλινικής κρύφτηκε και δόθηκαν αόριστες υποσχέσεις από τον προσωπάρχη για καταβολή προσπαθειών ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα, χωρίς όμως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι έδωσαν το «παρών» στη γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ, που διεξαγόταν πολύ κοντά στην κλινική, όπου ο πρόεδρος του σωματείου διάβασε καταγγελία για τα τεκταινόμενα, ώστε να ενημερωθεί και να ενδιαφερθεί ο δημοσιογραφικός κόσμος για την εργοδοτική ασυδοσία με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι.
Το μεσημέρι, αντιπροσωπεία εργαζομένων παρουσία του σωματείου τους μετέβη στο υπουργείο Εργασίας, όπου είχαν προγραμματισμένη συνάντηση.
Ωστόσο, προέκυψε διαφωνία για τον αριθμό της αντιπροσωπείας τους, με το υπουργείο να ζητάει πενταμελή, ενώ οι ίδιοι ήταν οκτώ, και τελικά η συνάντηση ακυρώθηκε.
Ετσι, οι εργαζόμενοι «έφαγαν πόρτα» από το υπουργείο για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου ένα μήνα, έπειτα και από την απόρριψη σχετικού αιτήματος για την πραγματοποίηση νέας τριμερούς συνάντησης ώστε να ελεγχθεί αν και κατά πόσο η εταιρεία που κατέχει την κλινική τήρησε τις δεσμεύσεις που είχε καταθέσει προς το υπουργείο.
Ως «υπεκφυγή» χαρακτήρισε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του σωματείου τη στάση του υπουργείου: «Προφανώς δεν έχει να πει κάτι στους εργαζόμενους για αυτά που είχε δεσμευτεί στο παρελθόν σε προηγούμενες συναντήσεις».

 http://www.efsyn.gr/