Η «συνταγή» επιβίωσης του ΔΟΛ

Αμέσως μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, σε μια «προφητική» δημοσίευση και με αφορμή την πολλοστή αλλαγή κατεύθυνσης του υπερδανειοδοτημένου ΔΟΛ αλλά και προσωπικά του ιδιοκτήτη Σ. Ψυχάρη, ο Ιός της «Εφ.Συν.» είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ με τον τίτλο «Το συγκρότημα Λαμπράκη και οι εκλογές: Υπηρέτης πολλών αφεντάδων»

Το κείμενο ξεκινούσε κάπως έτσι:
Πες μου ποια κυβέρνηση θα έχουμε για να σου πω ποιο κόμμα πρέπει να υποστηρίξουμε. Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτονται εκεί στον ΔΟΛ. Μια πετυχημένη συνταγή που κρατάει χρόνια
Εικονογραφημένες με τα εξώφυλλα των εντύπων του ΔΟΛ ακολουθούσαν οι σημαντικές καμπές και ανατροπές της γραμμής Λαμπράκη-Ψυχάρη, πάντα σύμφωνα με τα σφιχταγκαλιάσματα αλλά και τα αδειάσματα των πολιτικών που ικανοποιούσαν ή όχι την επιχειρηματική «εθνική» πολιτική του συγκροτήματος.
Μάλιστα το άρθρο τελείωνε ως εξής:
Το γενικό συμπέρασμα είναι ένα. Σύμφωνα με τις αρχές του συγκροτήματος, ισχύει “το όποιο κόμμα στην κυβέρνηση, ο ΔΟΛ στην εξουσία”. Περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη πράξη της οπερέτας
Η πράξη αυτή δεν άργησε να έρθει. Ηδη από χθες τη βλέπουμε να εκτυλίσσεται στις... αποκαλύψεις της γάτας Ψυχάρη.

Χρήστος Λαμπράκης και Σταύρος Ψυχάρης: 

Ευεργέτες με εγγύηση του... Δημοσίου

Στις 13.2.2014 η «Καθημερινή» σε άρθρο με τίτλο «Το δημόσιο θα καλύψει τα δάνεια του Μεγάρου Μουσικής» γράφει ότι σε σύσκεψη υπό τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και με τη συμμετοχή του Π. Παναγιωτόπουλου (υπ. Πολιτισμού) του Χρ. Σταϊκούρα και του τότε διευθυντή του Μεγάρου Ι. Μάνου «το πρόβλημα που έχει ανακύψει με το Μέγαρο Μουσικής είναι ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα δάνεια που είχε λάβει και επειδή τα είχε συνάψει με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, το τελευταίο καλείται τώρα να τα αποπληρώσει. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κλείσει το Μέγαρο Μουσικής, αλλά να καλύψει τις υποχρεώσεις του και να το διατηρήσει εν λειτουργία. Υπενθυμίζεται ότι το Μέγαρο Μουσικής έχει συνάψει τρία δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, συνολικού αρχικού ποσού 245 εκατ. ευρώ. Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συγκεκριμένων δανείων στις 30 Ιουνίου του 2013 ήταν 229,27 εκατ. ευρώ».
Το οριστικό πέρασμα του μεγάρου στο Δημόσιο με αλλαγή και του διευθυντή του ολοκληρώθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου του 2016 με τροπολογία στη Βουλή.
Εμείς θυμίζουμε εδώ το πόσο εύκολα το Δημόσιο έδωσε δάνεια, αλλά και την άδεια για την επέκταση του ήδη χρεωμένου Μεγάρου... Λαμπράκη με την εκποίηση του Πάρκου Ελευθερίας:
⚫ «Με «πανωπροίκι» 6 δισ. δραχμών συνεχίζεται το σκάνδαλο της χρηματοδότησης του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, του Χρ. Λαμπράκη, προκειμένου να εφαρμόσει το «μεγαλεπήβολο» σχέδιό του επέκτασης των κτιρίων του Μεγάρου Μουσικής, καταστρέφοντας το Πάρκο Ελευθερίας. Η κυβέρνηση αποφάσισε να εντάξει το έργο και στο Εθνικό Σκέλος του Β΄ Πακέτου Ντελόρ, παρότι ήταν ήδη ενταγμένο στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττικής του ίδιου Πακέτου με το ποσό των 4,5 δισ. Δραχμών. Ο Χρ. Λαμπράκης δε θα βάλει ούτε δραχμή και παρ’ όλα αυτά θα ανακηρυχτεί «εθνικός ευεργέτης», όπως εύστοχα επισημαίνει, με χτεσινή της ανακοίνωση, η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας» («Ριζοσπάστης», 13/1/1996).
⚫ «Εντελώς “συμπτωματικά” σε σφυγμομέτρηση των “Νέων” πριν τρεις μέρες, ο “παρουσιαστής” του έργου κ. Ε. Βενιζέλος αναδεικνύεται ο δημοφιλέστερος υπουργός!» («Ριζοσπάστης», 22/2/1997)

 http://www.efsyn.gr/