Νέα λίστα στα χέρια της κυβέρνησης με χιλιάδες ύποπτες συναλλαγές

Την ύπαρξη νέας λίστας με εκατοντάδες χιλιάδες ύποπτες διεθνείς συναλλαγές έχει στα χέρια της η κυβέρνηση. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου για το 2015, υπήρξε συνάντηση του γ.γ. της κυβέρνησης, Μιχάλη Καλογήρου, με τον Ερβέ Φαλτσιανί, την προηγούμενη εβδομάδα, στην οποία ο κ. Φαλτσιανί του παρέδωσε μία νέα λίστα - στικάκι με εκατοντάδες χιλιάδες ύποπτες συναλλαγές.

«Ο κ. Φαλτσιανί για όσους δεν γνωρίζουν είναι αυτός που παρέδωσε τη λίστα Λαγκάρντ στην ελληνική κυβέρνηση που την έβαλε στα συρτάρια. Εμείς δεν θα κρύψουμε καμία λίστα» είπε χαρακττηριστικά ο κ. Τσίπρας.
O πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, κάνοντας έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί. «Μέσα σε ελάχιστο διάστημα η κυβέρνηση κατάφερε να αποκαταστήσει πρακτικές του παρελθόντος που επέβαλαν ένα καθεστώς λεηλασίας» με γνώμονα την προστασία των αδύναμων, όπως σημείωσε.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη δεύτερη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις.
«Η κόκκινη γραμμή είναι μία και απαραβίαστη, δεν θα προχωρήσουμε για 12η φορά σε μείωση των κύριων συντάξεων», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως είπε, «η συμφωνία ούτε περιγράφει ούτε απαιτεί νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις. Αυτό που ορίζει η συμφωνία είναι μείωση των δαπανών, δεν προσδιορίζει ότι αυτή θα προκύψει από περικοπές στις συντάξεις».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι 11 προηγούμενες περικοπές πέτυχαν να μειώσουν μεσοσταθμικά τις συντάξεις κατά 45%, απέτυχαν όμως να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Σήμερα, πρόσθεσε, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του, διατηρώντας όμως την κοινωνική συνοχή.
Εξάλλου, ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι το τελευταίο βήμα πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την πηγή όπως είπε, δηλαδή την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους.
«Στόχος είναι η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο κρατώντας παραλληλα τις γραμμές προστασίας των αδυνάτων», πρόσθεσε.
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι η έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους και η τελική ρύθμισή του σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας στο τελος του β’ τριμήνου θα δημιουργήσει ένα διαφορετικό τοπίο που θα οδηγήσει με σταθερά βήματα στην έξοδο από την κρίση, «στη δυνατότητα της χώρας να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και να ξεφύγει από την πενταετή σκληρή επιτροπεία».
Έπειτα, παρουσίασε τις 11 δράσεις της κυβέρνησης για το πρώτο εξάμηνο του 2016:
  • Εφαρμογή του νόμου που έχει ψηφιστεί για τις τηλεοπτικές άδειες. «Τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο για να ξεκαθαρίσει το τοπίο αυτό» είπε
  • Νέος αναπτυξιακός νόμος για την παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας
  • Νομοσχέδιο για την αναδιαμόρφωση της δημόσιας διοίκησης
  • Ψήφιση ρυθμίσεων για την κάρτα ανασφάλιστων και μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας
  • Νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικές επιχειρήσεις
  • Νομοσχέδιο για την αλλαγή των όρων χρηματοδότησης της έρευνας
  • Κατάθεση νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγικότητα των ιδιωτικών και δημόσιων έργων
  • Κατάθεση νομοσχεδίου για την αναθεώρηση των δημοσίων συμβάσεων
  • Νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων
  • Έκδοση ΚΥΑ μέχρι το Φεβρουάριο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων
  • Νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής. «Θα είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους απέκρυψαν έσοδα που είχαν μεταβιβάσει σε τράπεζες του εξωτερικού» τόνισε.