Γερμανοί τζαμπατζήδες: Η HOCHTIEF δεν έχει καταβάλει ευρώ για δημοτικά τέλη κι άλλους φόρους για το «Ελ. Βενιζέλος»

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν πέντε δήμοι της Αττικής διεκδικώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τα οποία έπρεπε να τους καταβάλει εδώ κι επτά χρόνια η γερμανική εταιρία HOCHTIEF που διαχειρίζεται τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος".

Οι δήμοι στην προσφυγή τους υποστηρίζουν οτι δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ από δημοτικά τέλη και φόρους από το 2008.
Οι δήμοι γύρω από το αεροδρόμιο στην ουσία στρέφονται κατά της πολιτείας και  ζητούν να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα προβλέπει το ύψος των τελών των δημοτικών φόρων και τελών (δημοτικά τέλη, τέλη όχλησης, διέλευσης, περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, κ.λπ.) στους Δήμους Σπάτων - Αρτέμιδας (τέως Λούτσας),  Ραφήνας - Πικερμίου, Παιανίας, Μαρκόπολου, και Κορωπίου από τον Διεθνή Αερολιμένα.
Οι δήμοι στην προσφυγή τους υποστηρίζουν οτι δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ από δημοτικά τέλη και φόρους από το 2008 επειδή καμία κυβέρνηση από τότε δεν υπέγραψε την απαιτούμενη από το νόμο υπουργική απόφαση που θα προσδιόριζε το ύψος τους. Υποστηρίζουν ακόμα οτι αυτό αποτελεί έμμεση χρηματοδότηση της γερμανικής εταιρίας από το ελληνικό δημόσιο, κάτι που απαγορεύει ρητά η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η σύμβαση ανάπτυξης του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος,   μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της «Hochtief» που υπογράφτηκε στις 31 Ιουλίου 1995, προβλέπεται ότι η εταιρεία οφείλει να καταβάλει ανταποδοτικούς και άλλους φόρους, όπως και τέλη σε δήμους και κοινότητες.
Το πόσο των δημοτικών τελών και φόρων προβλέφθηκε ότι μέχρι το 2008 δεν μπορεί να ξεπερνά το 0,5% των ακαθαρίστων εσόδων του Διεθνούς Αερολιμένα  Αθηνών.
Το πόσο των δημοτικών τελών και φόρων προβλέφθηκε ότι μέχρι το 2008 δεν μπορεί να ξεπερνά το 0,5% των ακαθαρίστων εσόδων του Διεθνούς Αερολιμένα  Αθηνών, ενώ για το μεταγενέστερο διάστημα δεν προβλέπονται δεσμεύσεις ως προς το ύψος τους.
Το 2008 ψηφίστηκε ο νόμος 3631 ο οποίος προέβλεψε ότι με απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών θα καθορίζεται η διαδικασία επιβολής και είσπραξης των δημοτικών τελών και φόρων των Δήμων γύρω από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.
Χωρίς την έκδοση της υπουργικής απόφασης, όπως αναφέρουν στην προσφυγή, εδω και 7 χρόνια δεν μπορούν να εισπράξουν ούτε ένα ευρώ παρά το ότι συνέχισαν να παρέχουν υπηρεσίες στον αερολιμένα, όπως η αποκομιδή σκουπιδιών ή ο καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων.
Το ζήτημα είχαν θέσει με επιστολή τους στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μια ημέρα πριν την προκήρυξη δημοψηφίσματος ζητώντας μα εκδοθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση αλλά δεν έλαβαν απάντηση στο αίτημα τους.
Οι δήμοι Ραφήνας – Πικερμίου, Μαρκόπουλου και Σπάτων-Αρτέμιδος προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να αρθεί η άρνηση των συναρμοδίων υπουργών να εκδώσουν την απαιτούμενη απόφαση καθορισμού των όρων και  προϋποθέσεων, αλλά και του  ύψους των δημοτικών, κ.λπ. τελών που θα εισπράττουν   από το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.
Στην προσφυγή αναφέρεται οτι όλες οι κυβερνήσεις από το 2008 ως σήμερα με την άρνηση τους να εκδώσουν την υπουργική απόφαση έδωσαν  προνομιακή θέση στην «Hochtief», κάτι που παραβιάζει την Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τη νομολογία του Ευρωδικαστηρίου (Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Η συνθήκη ρητά προβλέπει στο άρθρο 107 ότι «οικονομικό πλεονέκτημα» προς εταιρεία ανεξάρτητα της μορφής της (ιδιωτική, Δημόσια, Α.Ε., Ε.Π.Ε., κ.λπ.), αποτελούν «οι κάθε είδους φορολογικές απαλλαγές και ελαφρύνσεις, καθώς και οι απαλλαγές ή οι εκπτώσεις από την καταβολή φόρων ή τελών, καθώς και το ευνοϊκό κοστολόγιο παροχής από κρατικό φορέα ειδών ή υπηρεσιών».
Η προνομιακή και μονοπωλιακή μεταχείριση εταιρειών από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης  απαγορεύεται, τόσο από την Ευρωπαϊκή όσο και από την Ελληνική νομοθεσία.
Η επίμαχη φοροαπαλλαγή, επισημαίνουν, αποτελεί ουσιαστικά κρατική χρηματοδοτική ενίσχυση μονοπωλιακού χαρακτήρα.
Η επίμαχη φοροαπαλλαγή, επισημαίνουν, αποτελεί ουσιαστικά κρατική χρηματοδοτική ενίσχυση μονοπωλιακού χαρακτήρα, που θέτει σε προνομιακή θέση την επίμαχη εταιρεία σε σχέση με άλλες, που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο. Επίσης υποστηρίζουν ότι νοθεύονται και οι αυστηροί κανόνες του  ανταγωνισμού, λόγω της ευνοϊκής μεταχείρισης που επιφυλάσσεται στην συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά και λόγω της κρατικής έμμεσης ενίσχυσης που δέχεται.
Στην προσφυγή τους στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο οι δήμοι αναφέρουν οτι η μη έκδοση της προβλεπόμενης υπουργικής απόφασης παραβιάζει και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο οποίος το 1989 κυρώθηκε  από την χώρα μας. Υποστηρίζουν ακόμα οτι η ευνοϊκή αυτή μεταχείριση έναντι της «Hochtief», είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και  της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 Συντάγματος), όπως επίσης προσκρούει και στην συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια  των ΟΤΑ, αφού τα τέλη, κ.λπ. αποσκοπούν στην κάλυψη των δαπανών των Δήμων.
Πηγή: thetoc.gr

 http://www.koutipandoras.gr