Στις 23 Μαρτίου συνεχίζεται η δίκη Βατοπεδίου

Με τη συμπαράσταση δεκάδων ιερωμένων, μοναχών και καλογρεών, ξεκίνησε η  δίκη για τη υπόθεση των "ιερών ανταλλαγών" της Ι. Μονής Βατοπεδίου, η οποία διέκοψε για τις 23 Μαρτίου, προκειμένου να βρεθεί κατάλληλη αίθουσα.

Το πρόβλημα που αντιμετώπισε το δικαστήριο δεν ήταν μόνο οι 13 κατηγορούμενοι που θα πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο (η 14η Σταματούλα Μαντέλη, που διετέλεσε διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, απεβίωσε), αλλά και όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα για συμπαράσταση.
Παρόντες Εφραίμ - Αρσένιος
Όλοι οι κατηγορούμενοι έδωσαν το παρόν, ανάμεσά τους ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, ενώ το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής διεκδικώντας το ποσό των 234 εκατ. ευρώ, που αφορά στις πραγματικές αξίες των συνολικά 76 ακινήτων που έδωσε το Δημόσιο για να παραλάβει τη λίμνη Βιστωνίδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κατηγορητήριο η αξία με βάση τις τιμές των επίμαχων συμβολαίων προσδιορίζεται στα 69,4 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, διεκδικεί το ποσό ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για "την ηθική βλάβη που υπέστη από τις πράξεις των κατηγορουμένων". Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, για την υπόθεση έχουν κατατεθεί 28 αγωγές, με τις οποίες το Δημόσιο αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής επί της λίμνης και ζητά την ακυρότητα των πράξεων ανταλλαγών. Για αρκετές από αυτές έχουν εκδοθεί ήδη πρωτόδικες αποφάσεις και εκκρεμούν οι εφετειακές.
 http://news247.gr/