Γιώργος Παπακωνσταντίνου "Είμαι αθώος"

Ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ στον Άρειο Πάγο. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κάθισε στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, έχοντας εισέλθει στο κτήριο από τον χώρο του πάρκινγκ λίγο πριν από τις 08.40 το πρωί.


«Είμαι αθώος κ. πρόεδρε. Αρνούμαι κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες» ήταν τα πρώτα λόγια του κατηγορουμένου προς τους δικαστές, οι οποίοι δεν φορούσαν τα περίφημα γουνάκια και την τήβενο.

Για νόθευση δημοσίου εγγράφου και απόπειρα απιστίας κατηγορείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου​
Είναι η πρώτη φορά, μετά από 24 χρόνια και την υπόθεση Κοσκωτά, που συγκροτείται Ειδικό Δικαστήριο. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, προκειμένου να λογοδοτήσει για δύο κακουργήματα που αφορούν σε νόθευση δημοσίου εγγράφου -με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου- και απόπειρα απιστίας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, διέγραψε τα ονόματα τριών συγγενών του από τη λίστα που παρέλαβε επί υπουργίας του από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, με Έλληνες μεγαλοκαταθέτες στην ελβετική τράπεζα ΗSBC, απειλώντας με αυτό τον τρόπο ζημία στο ελληνικό Δημόσιο περί του 1,9 εκ. ευρώ.



Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου άκουσε όρθιος τις κατηγορίες. Συνολικά, έχουν κληθεί 9 μάρτυρες κατηγορητηρίου, μεταξύ των οποίων οι καθηγητές Αλιβιζάτος, Τσούκαλης και Διαμαντούρος. Τρεις μάρτυρες υπεράσπισης έχει προτείνει ο κατηγορούμενος (Σωκ. Κάτσικα, Ασπασία Κότσαρη και Μιχ. Μπλέτσιο), ενώ επιφυλάχθηκε για ακόμα έναν (με πιθανότερο τον Γιώργο Παπανδρέου)

Η εισαγγελέας πρότεινε να κλητευτούν επιπλέον 8 μάρτυρες: οι Κωνστ. Μπίκας (ΕΥΠ), Ηλ. Πλασκοβίτης (γγ ΥΠ.ΟΙΚ), Κωνστ. Χαλαστάνης (πρέσβης), Ι. Καπελέρης (πρώην ΣΔΟΕ), Στασινόπουλος (ΣΔΟΕ), Αν. Μπανος (νομικός σύμβουλος ΥΠ.ΟΙΚ), Ι. Διώτης και Κλαδάς.