Palmos Analysis: Προβάδισμα με 5,5 μονάδες για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σταθερά πρώτος στην πρόθεση ψήφου με 5,5% παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το TVXS. Την ίδια ώρα, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ δίνουν μάχη για να μπουν στο νέο Κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 28,1% έναντι του 22,6% της Ν.Δ. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,7%, το Ποτάμι με 5,5% και το ΚΚΕ με 4,3%. Κάτω από το όριο του 3% εμφανίζονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,3%, το ΠΑΣΟΚ με 2,1%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου με 1,5% και το ΛΑΟΣ με 1,4%. Σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του TVXS η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. εμφανίζεται να μειώνεται κατά 2%.
Συντριπτική παραμένει η παράσταση νίκης για τον ΣΥΡΙΖΑ με το 68% να πιστεύει ότι αυτός θα έρθει πρώτος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 34% και 146 έδρες, έναντι 28% και 79 έδρες της Ν.Δ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα επιμέρους ερωτήματα της έρευνας της Palmos Analysis. Η πλειονότητα του 44% ψηφίζει αλλαγή, πιστεύοντας ότι πρέπει να δοθεί μία πρώτη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, την ώρα που το 33% να πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στον Αντώνη Σαμαρά και τη Ν.Δ.
Νίκη ΣΥΡΙΖΑ είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για το 36% των ερωτηθέντων, έναντι του 30% που θεωρούν καλύτερο αποτέλεσμα τη νίκη Ν.Δ.
Η ελπίδα και η προσδοκία για το μέλλον (29%) επικρατούν του φόβου (22%), ενώ σημαντικό ποσοστό (32%) δηλώνει ότι κυριαρχείται από αισθήματα οργής και αγανάκτησης. Το 13% δηλώνει αδιάφορο.
Η μεγάλη πλειονότητα δεν βλέπει καθόλου πιθανή (46%) ή λίγο πιθανή (16%) την έξοδο από την ευρωζώνη στην περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι μισοί συμμετέχοντες στην έρευνα δεν επηρεάζονται από τη φημολογία περί μη ασφάλειας των καταθέσεων τους σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.