Κυβέρνηση ευρείας συναίνεσης

* Πρωθυπουργός με πολιτικό όρκο από χθες ο Αλ. Τσίπρας, σήμερα η ανακοίνωση και η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

 * Απότιση φόρου τιμής στο Μνημείο Εκτελεσθέντων της Καισαριανής από τον νέο πρωθυπουργό πριν την εγκατάστασή του στο... άδειο Μαξίμου
Κυβέρνηση ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας 162 ψήφων διαμορφώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ορκίζεται σήμερα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα λειτουργεί μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συναίνεσης, τουλάχιστον όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Ο Αλ. Τσίπρας ανέλαβε από χθες καθήκοντα πρωθυπουργού με πολιτικό όρκο, καθώς πριν από την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε εξασφαλίσει τη "δεδηλωμένη" της Βουλής με την ψήφο εμπιστοσύνης που του παρέσχε ο Π. Καμμένος και οι ΑΝ.ΕΛΛ., οι οποίοι θα μετάσχουν και στην κυβέρνηση. Το Ποτάμι θα μείνει εκτός κυβέρνησης, αλλά, όπως δήλωσε ο Στ. Θεοδωράκης, μετά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, είναι πιθανό να μετάσχουν σε "επιτροπή διαπραγμάτευσης" με τους δανειστές από τη στιγμή που θα δουν τις σχετικές θέσεις της κυβέρνησης.
Μια μορφή "ανοχής" με συμμετοχή σε επιτροπή διαπραγμάτευσης εξετάζει και το ΠΑΣΟΚ, ενώ στη νέα κυβέρνηση πιθανώς να μετέχουν και στελέχη δυνάμεων που δεν εκπροσωπήθηκαν στο Κοινοβούλιο.