Στο φως 23.000 offshore. Ο δικηγόρος με τις 105 και ο λογιστής από το Μοσχάτο

Περισσότερες από 23.000 αλλοδαπές και υπεράκτιες εταιρείες έχουν αναπτύξει κερδοσκοπική δραστηριότητα στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια.
Αυτό προκύπτει από τη χαρτογράφηση των "ελληνικών" offshore - τη μεγαλύτερη διαρροή στοιχείων που φέρνουν σήμερα στο φως ΤΑ ΝΕΑ. Τα εν λόγω δεδομένα προέρχονται από πηγές εντός των ελεγκτικών μηχανισμών και είναι διαθέσιμα στους ανθρώπους που ασχολούνται με τους φορολογικούς ελέγχους.
Αφορούν αλλοδαπές και offshore εταιρείες οι οποίες στην πλειονότητά τους απέκτησαν ελληνικό ΑΦΜ και νόμιμους εκπροσώπους στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως τα τέλη 2011. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανάμεσα στα στοιχεία που διέρρευσαν, εντόπισαν τις υπεράκτιες που έχουν την έδρα τους σε κράτη τα οποία δεν συνεργάζονταν μέχρι το 2012 σε φορολογικά θέματα με τις ελληνικές Αρχές. Πρόκειται για 46 φορολογικούς παραδείσους, στους 20 από τους οποίους δεν βρέθηκαν offshore που να έχουν ελληνικό ΑΦΜ. Ανάμεσα στις υπόλοιπες 26 χώρες που φιλοξενούν υπεράκτιες με δράση στην Ελλάδα περιλαμβάνονται η Λιβερία, ο Παναμάς, οι Νήσοι Μάρσαλ, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, αλλά και τόποι όπου δεν φαντάζεται κανείς ότι μπορεί να έχουν εγκατασταθεί ελληνικά συμφέροντα, όπως τα Τερκς και Κέικος και η Δυτική Σαμόα. Συνολικά εντοπίστηκαν πάνω από 2.200 υπεράκτιες στα μη συνεργαζόμενα κράτη.
Αυτές οι υπεράκτιες τα τελευταία 30 χρόνια είχαν δηλωμένους πάνω από 2.100 νόμιμους εκπροσώπους, φορολογικούς αντιπροσώπους, γραμματείς και διαχειριστές. Ο αριθμός των εκπροσώπων είναι μικρότερος από τις offshore επειδή είναι ιδιαίτερα συχνό το φαινόμενο ένας εκπρόσωπος να εμφανίζεται σε περισσότερες από μία εταιρείες. Η αναζήτηση των στοιχείων των πραγματικών ιδιοκτητών ή δικαιούχων των εταιρειών καθώς και των τραπεζικών τους λογαριασμών και των δραστηριοτήτων τους είναι δύσκολη έως ανέφικτη, καθώς τα κράτη όπου εδρεύουν οι εταιρείες δεν συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές.
Το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης, ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ασχολείται με τις πρακτικές των φορολογικών παραδείσων, ανά δύο χρόνια εκδίδει καταλόγους όπου βαθμολογούνται η αδιαφάνεια και η μυστικότητα των χωρών υψώνοντας τείχη στις φορολογικές έρευνες. Σύμφωνα με την ταξινόμηση του Δικτύου, οι φορολογικοί παράδεισοι με ελληνικών συμφερόντων εταιρείες έχουν πολύ υψηλό δείκτη αδιαφάνειας. Για παράδειγμα, το 2011 οπότε και εντάχθηκαν τα τελευταία στοιχεία στις λίστες που αποκτήθηκαν από την εφημερίδα, οι χώρες που είχαν τη μεγαλύτερη μυστικότητα ήταν οι Νήσοι Μάρσαλ όπου εντοπίστηκαν 333 offshore με ελληνικό ΑΦΜ, τα Τερκς και Κέικος με 1 offshore και ακολουθούσαν οι Σευχέλλες (6), οι Βερμούδες (4) και η Δυτική Σαμόα (1). Πηγές από τις φορολογικές Αρχές αναφέρουν στην εφημερίδα ότι οι παράδεισοι επ'ουδενί απαντούν σε αιτήματά τους για παροχή πληροφοριών και έτσι είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν ποιοι κρύβονται πίσω από τα τείχη αδιαφάνειας. Εξαίρεση αποτελούν τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής όταν οι υποθέσεις λαμβάνουν ποινικές διαστάσεις.
Ειδικοί που έχουν ασχοληθεί με ελέγχους υπεράκτιων εταιρειών υποστηρίζουν ότι πρόκειται για έναν πραγματικό "φορολογικό θησαυρό"- αρκεί βέβαια να σκάψει κάποιος σε βάθος για να τον βρει. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον τρεις από τις πλέον γνωστές offshore που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα εντοπίστηκαν στις λίστες που διέρρευσαν από τις Αρχές: πρώτη και καλύτερη η Nobilis, η εταιρεία του ακινήτου του Τσοχατζόπουλου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η οποία χρησιμοποιήθηκε για τις μίζες των Tor M1, είναι επίσης μέσα στα στοιχεία. Το ίδιο ισχύει και για τη Morelia με έδρα τον Παναμά- και αυτή από την υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Και για τις 3 εταιρείες ήταν καταγεγραμμένα τα ονόματα των νόμιμων εκπροσώπων τους καθώς και οι ημερομηνίες έναρξης και διακοπής αλλά και το είδος τους.
Ο δικηγόρος με τις 105 offshore
Δικηγόρος των νοτίων προαστίων, ο οποίος υπαγόταν την προηγούμενη δεκαετία στη ΔΟΥ Αργυρουπόλεως, εμφανιζόταν ως νόμιμος εκπρόσωπος σε 105 υπεράκτιες εταιρείες, η πλειονότητα των οποίων εμφανιζόταν να έχει έδρα στη Λιβερία, ενώ 16 είχαν έδρα στον Παναμά. Φοροτεχνικός με ειδίκευση στα λογιστικά, από το Μοσχάτο, εντοπίζεται να έχει τη θέση του νόμιμου εκπροσώπου σε 42 offshore οι οποίες έδρευαν μεταξύ άλλων στις Βρετανικές και Αμερικανικές Παρεθένους Νήσους, τη Λιβερία, τον Παναμά, τα Νησιά Μάρσαλ. Συνολικά, στα στοιχεία εμφανίζονται 62 φυσικά πρόσωπα που έχουν σχέση νόμιμου εκπροσώπου με 5 offshore και πάνω.