Ελληνικές τράπεζες: Απέτυχαν στο stress test αλλά καλύφθηκαν εκ των υστέρων

Συνολικά κεφαλαιακό κενό 25 δις. για 25 τράπεζες αναδεικνύουν τα stress tests της
Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με βάσει τους ισολογισμούς του 2013, ενώ 12 εξ αυτών έχουν καλύψει την «τρύπα» έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι τα «κόκκινα δάνεια» στο Ευρωσύστημα αυξήθηκαν κατά 136 δισ. Παράλληλα η ΕΚΤ επισημαίνει ότι βάσει του AQR τα στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών πρέπει να υποτιμηθούν κατά 48 δισ., τα 37 δισ. εκ των οποίων δεν δημιουργούν κεφαλαιακό κενό.
Συνολικά από τα stress tests προκύπτει ότι οι 130 τράπεζες επιβαρύνονται με 62 δισ. τα οποία κατανέμονται 25 δισ. σε κεφαλαιακά κενά και 37 δισ. στην αναπροσαρμογή της αξίας του ενεργητικού τους.
Όπως επισημαίνει η ΕΚΤ οι 13 τράπεζες που χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια της τάξης των 10 δις. θα πρέπει να υποβάλλουν capital action plans εντός των επομένων δυο εβδομάδων, ενώ κατά περίπτωση θα τους δοθεί πίστωση χρόνου έως και εννέα μηνών για να αντλήσουν τα κεφάλαια και να ανταποκριθούν τα νέα standards.
Τα αναλυτικά αποτελέσματα της ΕΚΤ μπορείτε να τα δείτε με κλικ εδώ 
Δείτε εδώ αναλυτικά την αξιολόγηση των τραπεζών όπως τη δημοσίευσε η ΕΚΤ
1. Alpha Bank
2. Εθνική Τράπεζα
3. Τράπεζα Πειραιώς
4. Eurobank 
 Η Εθνική Τράπεζα παρουσιάζει κεφαλαιακές ανάγκες 930 εκατ. ευρώ., ενώ με βάση τον ισολογισμό της 31 Δεκεμβρίου οι κεφαλαιακές ανάγκες ήταν στα 3,4 δισ.
 Η Eurobank παρουσιάζει κεφαλαιακές ανάγκες 70,66 εκατ. ευρώ., ενώ με βάσει τα στοιχεία του ισολογισμού του 2013 το gao ήταν στα 4,6 δισ.
Η Τράπεζα Πειραιώς μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών και στοιχεία 30 Σεπτεμβρίου δεν παρουσιάζει κεφαλαιακό κενό, ενώ με βάσει τα στοιχεία του Ισολογισμού του 2013 αυτό ανέρχονταν στα 659,99 εκατ.
 Η Alpha Bank πέρασε το test με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14% (βασικό σενάριο) και 11,8% στο δυσμενές σενάριο.
 Για την Τράπεζα Πειραιώς o στατικός ισολογισμός, σε συνδυασμό με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ ευρώ, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο 2014, μετά την αποπληρωμή των 750 εκατ ευρώ προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου τον Μάιο 2014, οδηγεί σε δείκτη CET1 της Τράπεζας στο 10,7% και 6,1% στο «βασικό» και στο «δυσμενές» σενάριο αντίστοιχα.
- See more at: http://left.gr/