«Χρεοκοπία» στα χαρτιά, για την Αργεντινή

. Υπάρχει ακόμα μία πολύ μικρή πιθανότητα να βρεθεί λύση, σύμφωνα με τους FT και τη WSJ, ενώ νομικά ίσως η Αργεντινή να έχει λύση, εφόσον το θελήσουν με ψήφο, το 50% από τους κουρεμένους δανειστές της, σε όλους από τους οποίους άλλωστε κατέθεσε το σύνολο της δόσης.

Για δεύτερη φορά μέσα σε 13 χρόνια η Αργεντινή βαθμολογήθηκε σε καθεστώς «τεχνικής χρεοκοπίας» από τον οίκο S&P όταν τη νύχτα της Τετάρτης οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για τη ρύθμιση πληρωμής των hedge funds που απαιτούσαν να πληρωθούν χωρίς κούρεμα τερματίστηκαν (επισήμως), χωρίς συμφωνία
Μήνυμα υπέρ της προσπάθειας της προέδρου Κίρχνερ από το κίνημα San Martin (φωτ: AFP)
Το σχέδιο της τελευταίας στιγμής, για την εξαγορά από εμπορικές τράπεζες της Αργεντινής των ακούρευτων ομολόγων (περίπου 1,5 δις δολάρια) που διατηρούν τα hedge funds προκειμένου να αποφευχθούν οι περιπλοκές κατέρρευσε και όπως ανέφερε ο αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής Ντάνιελ Πόλακ σύντομα η Αργεντινή "θα βρίσκεται σε επικείμενη αδυναμία πληρωμής".
 
Αυτό δεν πρόκειται να προκαλέσει χάος δήλωσε ο Πόλακ, σύμφωνα με τον οποίο όμως η κατάσταση δεν θα είναι θετική, ούτε για για τους πολίτες της χώρας, ούτε για τους δανειστές της.
 
Η χρεοκοπία στα χαρτιά, οφείλεται στην απόφαση του αμερικανού δικαστή Γκριέσα το 2012, όταν για να υποχρεώσει την Αργεντινή να εξοφλήσει στο 100% τα funds- γύπες Ελλιοτ και Αουρέλιο απαγόρευσε στις αμερικανικές τράπεζες, να καταβάλλουν τις δόσεις στους επίσημους και κουρεμένους δανειστές από όλο τον κόσμο (τράπεζες, αμοιβαία κλπ).
 
Τα hedge funds που αγόρασαν φτηνά το χρέος της Αργεντινής όταν κήρυξε στάση πληρωμών το 2001, αρνήθηκαν να κουρευτούν το 2005 και το 2010 στις ρυθμίσεις του χρέους, που συμφώνησε τελικά το 97% των δανειστών. Πρόσφατα το Μάη 2014, συμφώνησαν και οι υπόλοιποι δανειστές, μέσω του Paris Club σε κούρεμα και εξόφλησή τους με νέα ομόλογα, μετά την ανομβρία εσόδων που είχαν από αυτά τα ομόλογα εδώ και 13 χρόνια.
 
Οι "γύπες", κατηγορούνται τώρα, από την πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντεζ ότι εκμεταλλεύτηκαν τη δεινή κατάσταση ώστε να βγάλουν μεγάλα κέρδη και αρνούνται να κουρευτούν, όπως όλοι οι άλλοι "επενδυτές".  Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, Άξελ Κίσιλοφ, από την πλευρά του δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει αθετήσει τους όρους του χρέους, επαναλαμβάνοντας ότι έχει αποστείλει τις απαιτούμενες πληρωμές στα μέλη της διοίκησης των τραπεζών.
 
Πράγματι, η Αργεντινή έχει καταβάλει ήδη από τον προηγούμενο μήνα, τη δόση των 539 εκατ. δολαρίων στους κουρεμένους πιστωτές της, έχοντας καταθέσει τα χρήματα στην επιλεγμένη από τους πιστωτές τράπεζα που κάνει τον διακανονισμό New York Bank Mellon.
 
Μάλιστα με βάση την απόφαση του Γκριέσα, η τράπεζα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αποζημιώσεων, αν δεν εκτελέσει την απόφασή του, αλλά και την πιθανότητα να την μηνύσουν οι δανειστές, αν δεν πληρώσει, εφαρμόζοντας την απόφαση Γκριέσα...
 
Ο λόγος που η Αργεντινή δεν θέλει να πληρώσει τα hedge funds, ένα μικρό συγκριτικά ποσό, το οποίο άλλωστε διαθέτει, είναι ότι μέρος των άλλων δανειστών της που έχουν κουρευτεί, έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν μία ρήτρα (Rufo), σύμφωνα με την οποία μπορούν να αξιώσουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα hedge funds. Αυτό σύμφωνα με τη Wall Street Journal, μπορεί να αυξήσει κατά 15 ή και 20 δις δολάρια το χρέος της χώρας...
 
Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors ο οποίος υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Αργεντινής στην κατηγορία SD της επιλεκτικής χρεοκοπίας ανακοίνωσε ότι εάν η Αργεντινή αποπληρώσει το χρέος στους ομολογιούχους, είναι πιθανόν να αναθεωρήσει την αξιολόγησή του. Πράγμα πολύ πιθανό, γιατί η Αργεντινή, έχει ακόμα μία ευκαιρία, μέσω των κουρεμένων δανειστών της, αν το 50% ψηφίσει σχετικά, εντός δύο μηνών.
 
Ακόμη και μία σύντομη χρεοκοπία θα αυξήσει το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο νόμισμα της χώρας, θα εξαντλήσει τα μειωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας και θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό της χώρας που είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο, σύμφωνα με το Ρόιτερς.
 
Για την ιστορία πάντως, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Αργεντινής υπερδιπλασιάστηκαν μετά την εκδίωξη του ΔΝΤ σε 29 δις δολάρια σήμερα, παρά την με μία δόση εξόφλησή του Ταμείου και τις εξοφλήσεις δόσεων στους κουρεμένους επενδυτές, ενώ ήδη πριν μερικές μέρες, η Αργεντινή σύναψε δάνειο και εμπορική και επενδυτική συμφωνία με την Κίνα, συνολικού ύψους περίπου 19 δις δολαρίων, με απευθείας εξόφλησή του σε γουάν...
 
Πληροφορίες από enet.gr, Financial Times και Wall Street Journal.