Ο Μιχαλολιάκος με μασκοφόρους και ο Παππάς κάνοντας μαθήματα ναζιστικών χεραιτισμών

Προκάλεσαν αίσθηση οι αποκαλυπτικές φωτογραφίες που δημοσίευσε την περασμένη Δευτέρα η «Εφ.Συν.» με τους ηγέτες της Χρυσής Αυγής να χαιρετούν ναζιστικά και να φέρουν ναζιστικά σύμβολα.
Παρά το γεγονός ότι έχουν αποκαλυφθεί πάμπολλα σχετικά τεκμήρια, κάποιοι εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για τον ναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που αναρωτιούνται ποια σημασία έχουν όλα αυτά, υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα αξία έχουν μόνο οι παράνομες πράξεις, ενώ τα ιδεολογικά πιστεύω των ανθρώπων, όσο αποτρόπαια και αν είναι, εμπίπτουν στη σφαίρα της ιδιωτικότητας και δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο σχολιασμού και δημοσιογραφικής ενασχόλησης. Στην ίδια λογική υπάρχουν και ορισμένοι που αισθάνονται υποχρεωμένοι να υπερασπιστούν το δικαίωμα των ναζιστών να οργανώνουν και να διαδίδουν την προπαγάνδα τους στο πλαίσιο της ελευθερίας του λόγου, αποκόπτοντας την προπαγάνδα αυτή από την άσκηση ωμής βίας.




Ενδιαφέρον είχε και η αντίδραση της Χρυσής Αυγής στις φωτογραφικές αποκαλύψεις. Αυτή η αντίδραση κλιμακώθηκε σε δύο φάσεις. Η αρχική δήλωση της οργάνωσης ήταν ολιγόλογη και υπαινικτική. Δεν αναφερόταν καν η αφορμή, ούτε φυσικά η «Εφ.Συν.», προκειμένου να μην μπουν στον πειρασμό οι επισκέπτες της ιστοσελίδας της οργάνωσης να αναζητήσουν το πρωτότυπο υλικό. Κάτω από μια φωτογραφία που εμφάνιζε τον κ. Σαμαρά με την κυρία Μέρκελ (προφανώς για να υπονοήσει ότι αυτοί μας έδωσαν τα ντοκουμέντα!), η Χρυσή Αυγή απάντησε ως εξής: «Οι δωσίλογοι συνεργάτες του 4ου Ράιχ που έχουν κατακλέψει τη χώρα και παραμένουν ατιμώρητοι, ψάχνουν με αγωνία τρόπο αντιμετώπισης του Εθνικιστικού Κινήματος με φωτογραφίες 30 χρόνων». Χωρίς να αμφισβητήσει καμιά από τις φωτογραφίες, η οργάνωση στην ανυπόγραφη ανακοίνωση ισχυριζόταν μάλιστα ότι «αυτές τις φωτογραφίες, τις είχαν στην κατοχή τους από τον Σεπτέμβριο του 2013 και επέλεξαν να τις εμφανίσουν σήμερα, τον Ιούνιο του 2014». Μέχρι εδώ, δηλαδή, το μοναδικό που είχε να αντιτείνει στην αποκάλυψη ήταν ότι οι φωτογραφίες είναι παλιές, υπονοώντας ότι από τότε που πόζαραν με τις σβάστικες ο Μιχαλολιάκος και ο Παππάς έχουν αλλάξει τα ναζιστικά πιστεύω τους. Φυσικά η οργάνωση απέφυγε να σχολιάσει τις τρεις εντελώς πρόσφατες φωτογραφίες, στις οποίες εμφανιζόταν ο Παππάς να χαιρετά ναζιστικά στον τάφο του Μουσολίνι και ομάδα χρυσαυγιτών με επικεφαλής τον Κασιδιάρη να κρατά τη σημαία της ναζιστικής Βέρμαχτ, κατά τη διάρκεια ολονυχτίας της οργάνωσης τον Δεκέμβριο του 2012.

Μετά από αρκετές ώρες εμφανίστηκε ο Ηλίας Κασιδιάρης για να ισχυριστεί ότι η φωτογραφία αυτή που τον αφορά τραβήχτηκε μεν πράγματι μετά από νυχτερινή δράση πυρήνα της οργάνωσης κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο (21.12) του 2012, αλλά έχει υποστεί φωτομοντάζ, γιατί στην αυθεντική φωτογραφία η σημαία δεν είναι της Βέρμαχτ με τη σβάστικα, αλλά μια κόκκινη με τον κέλτικο σταυρό! Τον ίδιο ισχυρισμό δεν δίστασαν να αναπαραγάγουν οι γνωστοί καλοθελητές του διαδικτύου.

Η παρέμβαση Κασιδιάρη είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ο άτυπος διάδοχος του Ν. Μιχαλολιάκου με τους ισχυρισμούς του κατ’ αρχήν «καρφώνει» τους έγκλειστους «συναγωνιστές» του. Οχι μόνο επειδή δεν λέει ούτε λέξη για τις υπόλοιπες φωτογραφίες, αποδεχόμενος σιωπηλά τη γνησιότητά τους, αλλά και γιατί κάνει ότι δεν είδε πως την ίδια σημαία της Βέρμαχτ με τη σβάστικα εμφανίζεται να την κραδαίνουν και άλλοι χρυσαυγίτες σε άλλο βουνό (ο Παππάς και ο Ανδρουτσόπουλος). Η προσωπική διαφοροποίηση Κασιδιάρη από Μιχαλολιάκο-Παππά καλά κρατεί.

Τα περί μοντάζ είναι βέβαια για γέλια. Για τους δύσπιστους, υπάρχει η σχετική ανακοίνωση των δικηγόρων που έχουν παρέμβει ως πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρωτότυπη φωτογραφία υπάρχει στη δικογραφία, σε σκληρό δίσκο στελέχους της οργάνωσης, και είναι φυσικά αυτή που δημοσίευσε η «Εφ.Συν.». Και οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής πετούν το γάντι: «Τι θα πει ο Κασιδιάρης όταν στο δικαστήριο τού επιδειχθεί η φωτογραφία έτσι όπως υπάρχει μέσα στη δικογραφία; Θα ισχυριστεί μήπως ότι την πλαστογράφησε το στέλεχος της Χρυσής Αυγής που τη διατηρούσε στον υπολογιστή του; Και αν ναι, γιατί; Ο Κασιδιάρης εξασφάλισε με το χτεσινό του σώου άλλη μια κατηγορία, αυτή τη φορά για πλαστογραφία, που θα αποδειχτεί πανηγυρικά στο ακροατήριο της δίκης».

 http://www.efsyn.gr/?p=211347