Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ψηλά στην ξένη ειδησεογραφία

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές βρέθηκε ψηλά στην διεθνή ειδησεογραφία των μεγαλύτερων ΜΜΕ. Κοινός τόπος των αναφορών στα μεγάλα πρακτορεία ήταν η καταδίκη των Μνημονίων στην ευρωκάλπη και η αντίθεση των Ελλήνων ψηφοφόρων στην πολιτική λιτότητας.

Κοινός τόπος στις διαπιστώσεις των περισσοτέρων πολιτικών αναλυτών είναι το ισχυρό πλέον "αντι-ευρωπαϊκό κλίμα", όπως αυτό κατοπτρίζεται στην άνοδο των ευρωσκεπτικιστών, των ακροδεξιών και ειδικά στην εκπροσώπηση ακόμη και σκληρών νεοναζιστικών μορφωμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Βέβαια, λόγω σπουδαιότητας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια σκηνή, η άνοδος της Ακροδεξιάς στη Γαλλία κυριαρχεί στη διεθνή ειδησεογραφία αναφορικά με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, σε συνδυασμό και με το ανάλογο αποτέλεσμα σε Δανία και Αυστρία. Σε αρκετά διεθνή ΜΜΕ, η νίκη Λεπέν με ποσοστό περίπου 25% επισκίασε, όπως ήταν αναμενόμενο, τις δηλώσεις Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη νίκη του ΕΛΚ πανευρωπαϊκά.
Στο αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών ειδικά σε Ελλάδα και Γαλλία στέκεται δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Επισημαίνει την άνοδο των αντι-ευρωπαϊκών κομμάτων, βλέποντας ισχυρή ένδειξη πως το αντι-ευρωπαϊκό αίσθημα καλά κρατεί, στεκόμενο ειδικά στο κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία που ζητά την έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ και κερδίζει τις πρώτες του έδρες με 6,5%.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στον υπότιτλο του ρεπορτάζ του Guardian για τα αποτελέσματα που προκάλεσαν πανευρωπαϊκά αίσθηση αναφέρεται η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει τη σπουδαιότητα του αποτελέσματος στην Ελλάδα, επικαλούμενο τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Μega ότι "αλλάζει το πολιτικό σκηνικό". Μάλιστα, αναφέρει την εκτίμηση ότι η άνοδος της Αριστεράς θέτει άμεσα ζήτημα κυβερνησιμότητας, δεδομένης της οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ με 2 έδρες, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του κυβερνηντικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στη Χρυσή Αυγή με τις 2 έδρες (τόσες της έδινε τη στιγμή που δημοσιεύοταν στον διαδικτυακό ιστότοπο του Guardian το αποτέλεσμα). Βέβαια, τη "μερίδα του λέοντος" στις αναφορές είχε το Εθνικό Μέτωπο και το 26% του κόμματος της Μαρίν Λεπέν, καθώς και η άνοδος του αντιευρωπαϊκού κόμματος του Νάιτζελ Φάραντ στην Αγγλία.
Ο "φακός" των αναλυτών εστίασε και στον ισχυρό εταίρο - Γερμανία: στη νίκη των χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, την ισχυρή παρουσία των ευρωσκεπτικιστών και την πρώτη παρουσία των Γερμανών νεοναζί στην Ευρωβουλή.
Πρώτο θέμα στο BBC ήταν η νίκη του Εθνικού Μετώπου στην Γαλλία και αμέσως μετά η αντίθεση των Ελλήνων στη λιτότητα.
Ο Spiegel, πιο "γερμανοκεντρικός", είχε για πρώτο θέμα τη νίκη των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία και του Λαϊκού Κόμματος πανευρωπαϊκά και δεύτερο θέμα την άνοδο των ακροδεξιών, ενώ η αμέσως επόμενη ενότητα ήταν αφιερωμένη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο αντιπολιτευόμενος Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), αναφέρει ο Spiegel, "φέρνει για πρώτη φορά πρώτη την Αριστερά στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα και υπενθυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μέτωπο ενάντια στην άκαμπτη λιτότητα της κυβέρνησης".
Με τη νίκη του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία (το οποίο χαρακτήρισε "σεισμό") και την ανοδική παρουσία των ακροδεξιών στην Ε.Ε. ξεκινούσε το ρεπορτάζ του το CNN.
Από την πλευρά του, όπως επισημαίνει το Reuters, "ο αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να κερδίσει στις ευρωεκλογές", αλλά, όπως σχολιάζει, δεν επήλθε "το νοκ άουτ που χρειαζόταν για να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά".
Η Wall Street Journal αναφέρεται στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Εκτός από τις «σκληρές κοινωνικές συνθήκες» που έχουν «τροφοδοτήσει την άνοδο» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστηρίζεται, η εφημερίδα σημειώνει ότι «η κρίση έχει οδηγήσει στην εμφάνιση μιας πλειάδας μικρότερων κομμάτων, που κυμαίνονται από το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής μέχρι το τριών μηνών κεντροαριστερό Ποτάμι, καθιστώντας δύσκολες τις προβλέψεις».