Εδώ χαράτσι στους φτωχούς, στη Γαλλία φόρος στους εκατομμυριούχους

Tο Συνταγματικό Συμβούλιο, το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας, έδωσε σήμερα το πράσινο φως για το "φόρο των εκατομμυριούχων" ο οποίος θα επιβάλλεται σε εταιρείες που καταβάλλουν μισθούς άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως.

Η αρχική πρόταση να φορολογηθούν τα ατομικά έσοδα είχε κριθεί αντισυνταγματική πριν από σχεδόν ακριβώς ένα χρόνο από το Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο είχε υπογραμμίσει πως το μέγιστο νόμιμο ποσοστό φόρου για τα πρόσωπα είναι 66%.
Η κυβέρνηση ωστόσο τροποποίησε την πρόταση ώστε να καταστήσει τους εργοδότες υποχρεωμένους να καταβάλλουν το φόρο του 75% για το τμήμα των μισθών που υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Ο φόρος αυτός θα διαρκέσει δύο χρόνια, για τα φετινά εισοδήματα και αυτά του 2014.
Γαλλικές ποδοσφαιρικές ομάδες απήργησαν νωρίτερα φέτος σχετικά με το θέμα αυτό, επισημαίνοντας πως πολλές από τις ομάδες της Γαλλίας έιναι οικονομικά ευάλωτες και πως τα σχέδια θα προκαλέσουν έξοδο των κορυφαίων παικτών που πληρώνονται τεράστιους μισθούς.
Η ομάδα Παρί Σεν-Ζερμέν, η οποία ανήκει σε συμφέροντα του Κατάρ, έχει περισσότερους από 10 παίκτες που οι μισθοί τους υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο, μεταξύ των οποιών ο σουηδός επιθετικός Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.
Πολλές διαμαρτυρίες υπήρξαν επίσης από τις επιχειρήσεις και από εύπορα πρόσωπα που καταδίκασαν το φόρο αυτό- ανάμεσα στα οποία και ο κινηματογραφικός σταρ Ζεράρ Ντεπαρντιέ που εγκατέλειψε τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως μια μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων υποστηρίζουν αυτό τον προσωρινό φόρο, που είναι μια πολιτική την οποία προωθεί ο ίδιος ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
http://news247.gr/