Η συμμαθήτριά μου, Ουρανία Μιχαλολιάκου

Την είπαν νέα Μαρί Λεπέν. Την είπαν χοντρή Ελένη Λουκά. Τη βάφτισαν χίπστερ, της βγάλανε στη φόρα αποκριάτικες μεταμφιέσεις, της φτιάξανε το δικό της Playmobil και, πιο απάνθρωπο απ' όλα, την υπερασπίστηκε η Lifo. Μέσα σε λίγες ώρες από τη σύλληψη του πατέρα της, η 25χρονη Ουρανία Μιχαλολιάκου είχε γίνει ένα σύμβολο ατόφιας ασχήμιας, εξωτερικής όσο και εσωτερικής.


Για τον Δημήτρη Σ., ωστόσο, η ναζί απόγονος είναι κάτι παραπάνω από μια εικόνα στην τηλεόραση. Φίλος και αναγνώστης του Luben, o Δημήτρης (σσ: το όνομα είναι μούφα) υπήρξε συμμαθητής της Ουρανίας Μιχαλολιάκου στο 1ο Λύκειο Πεύκης. Μέρες τώρα προσπαθούσαμε να τον πείσουμε πως, όχι, το να μας μιλήσει για την Ουρανία όπως την έζησε δεν “βρωμάει Espress-ίλα”… αλλά είναι μια μαρτυρία, κάτι δηλαδή ιερό και πολύτιμο και θεμελιώδες αν θέλουμε να ξέρουμε τί πράγματα είναι αυτά τα πράγματα για τα οποία μιλάμε. Επειδή Luben είσαι, με τα πολλά τον πείσαμε.
“Δεν θα ξεχάσω μια γιορτή στο σχολείο, 17 Νοέμβρη ”, λέει. “Η χορωδία του 1ου Λυκείου Πεύκης τραγούδαγε τα κλασικά της ημέρας… με την Ουρανία ανάμεσα στους υπόλοιπους της χορωδίας. Όταν έφτασαν στο ρεφραίν του 'Ακορντεόν' του Λοϊζου, μια κοπέλα από το κοινό έβαλε τα γέλια ακούγοντας την κόρη του Μιχαλολιάκου να τραγουδάει πως δεν θα περάσει ο φασισμός”.
- Και η Ουρανία πώς το πήρε αυτό;
- Εκείνη τη στιγμή δεν έκανε τίποτα… Περίμενε να τελειώσει η γιορτή και μετά έσκασε μπουκέτο σ' εκείνη που είχε γελάσει. Είχε μαύρο μάτι για δυο βδομάδες περίπου. Το καλύτερο είναι οτι είχαμε ένα θηρίο για φυσικό και πάνω στον τσαμπουκά πήγε να τις χωρίσει με αποτέλεσμα να φάει μια αδέσποτη.
- Άρα πούλαγε τραμπουκισμό από μικρή.
- Τον κλασικό τσαμπουκά που είχε κάθε κοπέλα που το παίζει επαναστάτης. Γενικά κράταγε χαμηλό προφίλ – μη ξεχνάς πως μιλάμε για εποχές που η Χρυσή Αυγή είχε κάτω από 0,5%. Ξέραμε βέβαια οι περισσότεροι ποιος ήταν ο πατέρας της, μα αν δεν το ήξερες ήταν αδύνατο να το καταλάβεις.
- Δηλαδή;
- Δηλαδή άραζε για μπύρες στην πλατεία Αμαρουσίου μέχρι το πρωί με μεταλάδες και πάνκηδες… και σε κουβέντες που γίνονταν για πορείες έκραζε συνέχεια τους μπάτσους! Και δεν ήταν μόνο στα λόγια αυτό: για την ακρίβεια, σχεδόν όλοι οι εφηβικοί της έρωτες και συναναστροφές ήταν με άτομα τα οποία το “Κίνημα” τα έχει στην πρώτη λίστα κοινωνικών ομάδων-εχθρών του.
- Αριστερούς εννοείς;
- Και όχι μόνο.
- Ξένους;
- Ναι, Αλβανούς σίγουρα. Θα γίνει εντελώς Espresso η φάση αν επεκταθώ τώρα, γάμα το.
- Κι όμως, η ίδια κοπέλα έχει κατηγορηθεί για επιθέσεις και είναι αξιωματούχος της Χ.Α.. Πως το εξηγείς; Έλεγε ψέματα στον πατέρα της, ή στους φίλους της;
- Όταν άκουσα τη φωνή της στο σποτάκι της Χρυσής Αυγής για τις ευρωεκλογές η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι, πάει, την έχωσε τελικά ο πατέρας της. Αργότερα όμως με τα όσα μάθαινα είτε από τον Τύπο είτε παρακολουθώντας τη σελίδα της Χρυσής Αυγής κατάλαβα ότι τελικά είχε το μικρόβιο του φασισμού από μικρή – απλά σ' εμάς δεν τη συνέφερε να το βγάλει προς τα έξω.
- Πως είναι να βλέπεις κάποιον που γνωρίζεις προσωπικά να ξεφτιλίζεται στο ίντερνετ; Μοιράστηκες κάποια από τις φωτογραφίες της που κυκλοφορούσαν;
- Έχω πάρα πολλές φωτογραφίες με την Ουρανία και πίστεψέ με είναι πολύ χειρότερες απ' ό,τι κυκλοφορεί στο ίντερνετ. Είναι στην περίοδο της εφηβείας που όλοι μας είμαστε χάλια. Θεωρώ όμως τουλάχιστον μαλακία να στηρίζεσαι στην εξωτερική εμφάνιση ενός ατόμου. Από την άλλη όμως, όταν αυτό το άτομο πιστεύει σε μία ιδεολογία βασισμένη στην καθαρότητα του γένους, στην άρτια σωματική κατάσταση και στη συνέχιση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, είναι λογικό να πέφτει τόση κοροϊδία για την εμφάνιση της.
- Τι θα γίνει στο μέλλον; Απ' όσο την ξέρεις, θεωρείς ρεαλιστικό να αναλάβει το κόμμα;
- Πολύ πιθανό. Όσο γραφική και να ακουστεί η φράση, τους γονείς της τους έχει στη σούζα. Υπάρχουν πάρα πολλά σκηνικά που καθόμουν δίπλα της όταν μίλαγε στους δικούς της στο τηλέφωνο. Τότε σκεφτόμουν πόσο μαλακία είναι να μιλάει έτσι στους γονείς της. Αναπολώντας όμως τα συγκεκριμένα σκηνικά πεθαίνω στα γέλια συνδυάζοντας τη Φυρερίστικη περσόνα που προσπαθεί να βγάλει ο πατέρας της με αυτήν του ξενερωμένου γονιού που λέει ναι σε όλα για την κοράκλα του. Η κοπέλα είναι πανέξυπνη πάντως και ξέρει τι κάνει. Δεν είναι και μυστικό το πώς έβαλε το σύντροφο της στην βουλή.
- Πότε ήταν η τελευταία φορά που μιλήσατε ή είχες νέα της;
- Δύσκολο να πω ακριβώς… Θυμάμαι πριν λίγα χρόνια να μιλάω για αυτήν με κοινό συμμαθητή μας. Είχε γυρίσει η Ουρανία από τα Γιάννενα που σπούδαζε και τον ρώτησε πού να βγαίνει. Μαθαίνοντας ότι η πλατεία Εξαρχείων γέμισε καγκούρια, αποκρίθηκε “Πάει, χάλασε και η πλατεία…”.