Δεν υπάρχουν «πυρήνες» της Χ.Α. στην ΕΛ.ΑΣ.

Στη διαπίστωση ότι δεν συγκροτούνται «πυρήνες» ή «φράξιες» ή «θύλακες» της Χρυσής Αυγής στην Ελληνική Αστυνομία, καθώς επίσης ότι δεν υπάρχουν συγκροτημένες ομάδες εν ενεργεία αστυνομικών που να επιδιώκουν κοινό εγκληματικό σκοπό, καταλήγει η ειδική έκθεση της ΕΛ.ΑΣ..

Σύμφωνα με την έκθεση, που παρουσίασε η διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, διαπιστώθηκε αδράνεια δράσης συγκεκριμένων αστυνομικών, ατομική συμμετοχής τους σε αξιόποινες πράξεις, παράβαση καθηκόντων και καταχρηστική άσκηση εξουσίας.

Η έρευνα ξεκίνησε από τις 24 Σεπτεμβρίου με εντολή του υπουργού Δημοσίας Τάξεως Νίκου Δένδια και υπό την εποπτεία του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ όπου διαπιστώθηκαν αδικήματα όπως δωροδοκία, κατάχρηση εξουσίας, «προστασίας παράνομων δραστηριοτήτων», συμμετοχή σε αδικήματα εγκληματικής οργάνωσης καθώς και ακραία αστυνομική συμπεριφορά με φυλετικά - ρατσιστικά, σεξιστικά ή άλλα κίνητρα.


Στο διάστημα αυτό, ελέγχθηκαν συνολικά 319 αστυνομικοί, δύο λιμενικοί, 12 ιδιώτες, 104 αστυνομικές υπηρεσίες ένα γραφείο της Χρυσής Αυγής, 46 σπίτια, 30 οχήματα και δύο σκάφη.

Συνελήφθησαν 15 αστυνομικοί από τους οποίους οι 10 συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με τη Χρυσή Αυγή, ένας λιμενικός και έξι ιδιώτες, ενώ κατασχέθηκαν, πλήθος όπλων, 287.000 ευρώ, πλήθος ειδών επικοινωνίας, ναρκωτικά και είδη λαθρεμπορίου - παρεμπορίου.

Στο ίδιο διάστημα, διεξήχθη παράλληλα έρευνα «ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς», όπου καταγράφηκαν 142 υποθέσεις από τη διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, το Συνήγορο του Πολίτη και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, οι 71 εκ των οποίων διενεργήθηκαν αυτοτελώς από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων που εξιχνίασε το 85%.

Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι εμπλέκονται 203 αστυνομικοί σε «ακραίες συμπεριφορές» εκ των οποίων οι 118 ως υπαίτιοι (δόλος, αμέλεια) και οι 85 για σύμπραξη σε ακραία συμπεριφορά.

Αρνητικοί πρωταγωνιστές σε «ακραία συμπεριφορά» αναδεικνύεται η διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, η διεύθυνση Άμεσης Δράσης, η διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, η διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά και Δυτικής Αττικής
http://www.zougla.gr/greece/article/den-iparxoun-pirines-tis-xa-stin-ela