ARD: «Ο αγώνας για την ΕΡΤ είναι αγώνας για τη δημοκρατία».

Η εκπομπή ξεκινά με τη διαπίστωση ότι η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε μυστική σύσκεψη αποφάσισε, προκειμένου να ανακόψει την πορεία του χρέους, να κλείσει τα κανάλια της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ZDF και ARD και να απολύσει  τους εργαζομένους.
Η διακοπή λειτουργίας θα γίνει τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα, δηλαδή “τώρα”, λέει ο παρουσιαστής και αμέσως πέφτει η μαύρη οθόνη για λίγα δευτερόλεπτα.
Η εκπομπή συνεχίζει με τον παρουσιαστή να δηλώνει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο να συμβεί σε δημοκρατική χώρα, συνέβη όμως πριν μερικές εβδομάδες στην Ελλάδα.
 Στη συνέχεια προβάλλεται ρεπορτάζ που δείχνει πλάνα από τις εγκαταστάσεις, απ’ όπου εδώ και περίπου μία εβδομάδα εκπέμπει η νέα ελληνική δημόσια τηλεόραση, επισημαίνοντας ότι οι εγκαταστάσεις φυλάσσονται από την αστυνομία και πως το πρόγραμμα που προβάλλεται, ένα “ψευδο-υποκατάστατο προγράμματος”, όπως το χαρακτηρίζει η ρεπόρτερ, συνίσταται σε εκπομπές με φολκλορικό χαρακτήρα, παρωχημένα ντοκιμαντέρ και ελληνικές ταινίες. Υπογραμμίζεται με έμφαση ότι δεν υπάρχουν δελτία ειδήσεων και μάλιστα σε μία εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας ψηφίζεται ένας δραστικό πακέτο μέτρων λιτότητας που προβλέπει μαζικές απολύσεις και χιλιάδες Έλληνες διαδηλώνουν στους δρόμους.
 Η κάμερα της εκπομπής συναντά απλούς πολίτες που δηλώνουν την αποδοκιμασία τους για το νέο φορέα και ακολουθεί απόσπασμα από την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου με τη οποία ανακοίνωσε την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
 Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει τη δέσμευση της χώρας για απολύσεις στο δημόσιο τομέα ως όρο για τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας και σημειώνει ότι η απόλυση των υπαλλήλων στην ΕΡΤ ήταν απλούστερη από το να απολυθούν στελέχη των υπουργείων.
 Ακολουθούν δηλώσεις της Νίκης Τσέλικα, αρχισυντάκτριας του δελτίου ειδήσεων στην ΕΡΤ, η οποία -μεταξύ άλλων- παραλληλίζει το κλείσιμο του σταθμού με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η ίδια, μαζί με περίπου 300 συναδέλφους της, παραμένουν στο κτήριο της ΕΡΤ και συνεχίζουν, αμισθί, εκπέμποντας μέσω του διαδικτύου, εκπομπές κυρίως ενημερωτικού χαρακτήρα και διαλόγου.
 Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ προκάλεσε κυβερνητική κρίση με αποτέλεσμα την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση, ενώ ακόμα και σφοδροί επικριτές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ, όπως ο καθηγητής οικονομικώνΓιάννης Βαρουφάκης, θεωρεί σκάνδαλο το κλείσιμο του φορέα. Ακολουθούν οι δηλώσεις του, όπου -μεταξύ άλλων- επισημαίνει ότι κατά την άποψη του η ΕΡΤ ήταν πάντα φίλα προσκείμενη στις κυβερνήσεις, ωστόσο υποστηρίζει ότι «δεν μπορούμε να έχουμε λειτουργούσα δημοκρατία χωρίς ραδιοφωνία δημοσίου δικαίου».
 Ακολουθεί απόσπασμα από δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τις οποίες δικαιολογούσε την σχετική απόφαση λέγοντας ότι «καταργούμε μία εστία αδιαφάνειας και σπατάλης».
 Στη συνέχεια το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το τέλος για την ΕΡΤ ανερχόταν σε τέσσερα ευρώ μηνιαίως ανά νοικοκυριό και ακολουθεί δήλωση του ανταποκριτή Φέρη Μπατζόγλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ΕΡΤ ήταν μία από τις πιο επικερδείς κρατικές επιχειρήσεις και αναφερόμενος στους ισχυρισμούς περί σπατάλης λέει χαρακτηριστικά ότι«πρόκειται για στοχευμένη παραπληροφόρηση για να μην πω προπαγάνδα του χειρίστου είδους».
 Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι τα θολά σχέδια  της κυβέρνησης προβλέπουν ότι για τη νεοσυσταθείσα ραδιοτηλεόραση θα προσληφθούν μερικές εκατοντάδες εργαζόμενοι και είναι ασαφές εάν μεταξύ αυτών θα είναι και ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι από την παλαιά ΕΡΤ. Σημειώνεται ωστόσο ότι για τη διαμόρφωση του φορέα αρμόδιο είναι ένα εποπτικό συμβούλιο που διορίζεται από την κυβέρνηση.  
 Αναφορά γίνεται σε περιπτώσεις λογοκρισίας, όπως αυτή του παρουσιαστή της ΕΡΤΚώστα Αρβανίτη, ο οποίος απολύθηκε όταν έκανε αναφορά στην εκπομπή του σε ένα επικριτικό για την κυβέρνηση άρθρο εφημερίδας.
 Ακολουθούν δηλώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος δηλώνει ότι «η Ελλάδα κατέβηκε τα τελευταία βήματα προς την κόλαση διότι η δημοκρατία υπονομεύεται και ο νόμος καταπατείται. Γίνεται κατάχρηση σημαντικών δημοσίων θεσμών για να επιτύχει με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός το στόχο του: να διατηρήσει τη θέση ισχύος του εντός της κυβέρνησης».
 «Το σκάνδαλο της ΕΡΤ εδώ και καιρό δεν έχει να κάνει μόνο με τις 2600 θέσεις εργασίας αλλά με τη δραστική περικοπή της ελευθερίας γνώμης και του δικαιώματος στην ανεξάρτητη ενημέρωση. Βασικές δημοκρατικές αρχές, οι οποίες στην Ελλάδα, υπό το πρόσχημα της αναγκαστικής λιτότητας, καταργούνται» - με αυτό το σχόλιο ολοκληρώνεται το ρεπορτάζ