Mιά διάσπαση , κανένας "γάμος" και μια "κηδεία" στο 35ο συνέδριο της ΓΣΕΕ

Συνέδριο αφετηρία ανατροπών ...μπορεί να χαρακτηριστεί το 35 συνέδριο της ΓΣΕΕ που γίνεται , μετά το τριώδιο ,στην Αλεξανδρούπολη...λίγο πιο πάνω από τη μαγευτική Χαλκιδική, που είχε γίνει το 34ο και είχαν δει το φως της δημοσιότητας διάφορες χλίδες, που θα έκαναν και τους πάλαι ποτέ μακαρίτες εργατοπατέρες , της 10ετίας του 1970 ,να λένε "εκεί που κρεμούσαν οι καπεταναίοι ( του εργατοπατερισμού) τα άρματα κρεμάνε οι γύφτοι τα νταούλια "

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα ...το συνέδριο γίνεται με εμφανώς συρρικνωμένη τη δύναμη της ΓΣΕΕ πού πλέον απαριθμεί μόνο 450.000 συνδικαλισμένους ( ψηφίσαντες) εργαζόμενους. Βέβαια οι άνεργοι είναι τριπλάσιοι του αριθμού των συνδικαλισμένων ...και ίσως μακριά από τα συνδικάτα και τον συνδικαλισμό, όπως ασκείτε σήμερα με "ζαμπλουτους" εργατοπατέρες , άλλοτε πένητες ... και λίγδες και εργατολόγους και εργατολογούντες που πιστεύουν οτι προσφέρουν στο κίνημα μέσα από καλοπληρωμένες μελέτες ...με τα λεφτά του ΛΑΕΚ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Οι προσπάθειες της ηγετικής ομάδας της ΠΑΣΚΕ και της τωρινής ΓΣΕΕ να εμφανίσει οτι αποσόβησε την διάσπαση και απομόνωσε τον "αντάρτη" Φωτόπουλο της ΓΕΝΟΠ διαψεύστηκαν οικτρά. Πρώην συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ ανακοίνωσαν μία μέρα μετά από συνέντευξη της ΠΑΣΚΕ τη νέα συνδικαλιστική παράταξη . Στην παράταξη αυτή συμμετέχουν συνδικαλιστικά στελέχη αιχμής , όπως ο Νίκος Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ , η πρόεδρος του μεγαλύτερου εργατικού κέντρου της χώρας ( της Αθήνας) Σαλουφάκου,  των ιδιωτικών υπαλλήλων Στεκουλέα , των αστικών λεωφορείων της Αθήνας , της χημικής βιομηχανίας , του Εργατικού Κέντρου της Εύβοιας .
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 37-40 συνέδρους από τους 150 που διαθέτει η ΠΑΣΚΕ και τουλάχιστον 3 με 4 έδρες στη νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ.
Αυτό, σημαίνει η άλλοτε κραταιά παράταξη της ΠΑΣΚΕ ...συρρικνώνεται και μένει με 15 έως 16 έδρες , από τις  20 έδρες που θα κατακτούσε αν ήταν ενωμένη .
Κατά τα άλλα οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και του ΚΚΕ (ΠΑΜΕ) διατηρούν σταθερά την δυναμή τους και την έκπληξη κάνουν οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στις 3 έδρες και φέρεται να κερδίζουν 2 ακόμα και πάνε στις 5 .
Βέβαια για όσους ξέρουν καλά πως γίνεται ο συνδικαλισμός στην ΓΣΕΕ ...ξέρουν οτι οι συσχετισμοί αυτοί δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα, αφού οι σύνεδροι είναι πλασματικοί και έχουν εκλεγεί σε μεγάλο αριθμό δύο και τρία χρόνια πριν.
Επίσης ξέρουν οτι ...στη μάχη των συσχετισμών στη ΓΣΕΕ παίζονταν και παίζονται από "νοθείες" μέχρι και εξαγορές συνέδρων.
Σε εποχές που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν πανίσχυρες ...κρατούσαν ψήφους με διορισμούς παιδιών συνδικαλιστών, με επιχορηγήσεις ...( μέσω Εργατικής Εστίας ) συνδικάτων σφραγίδων.. που τα χρήματα πήγαιναν υπέρ  ...ευγενών σκοπών ! κλπ Ακόμα και ταξίδια τους πήγαιναν ( αυτά με τις χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε  και άλλων οργανισμών )
Μπορεί κάποιοι να περιμένουν μια αχτίδα φωτός από τα νέα δεδομένα που θα δημιουργήσει ο νέος συσχετισμός δυνάμεων ...μέσα στην ΓΣΕΕ αλλά ωστόσο λίγοι ελπίζουν οτι κάτι θα αλλάξει .
Αν δεν αλλάξει όλη η δομή των συνδικάτων στην ΕΛΛΑΔΑ αν δεν υπάρξει συνένωση ΑΔΕΔΥ -ΓΣΕΕ . Και βέβαια αν δεν ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στους συνδικαλιστές και στους συνδικαλιστικούς φορείς ...που διαχειρίζονται πλέον γραφειοκρατικά ζητήματα...και η ίδια η ΓΣΕΕ δεν σταματήσει να λειτουργεί ως γραφειοκρατική υπηρεσία ...με το άλλοθι του κοινωνικού εταίρου.
Τέλος να αναφέρουμε ..οτι σαφώς και υπάρχει ενδιαφέρον και ανάμιξη των συγκυβερνητικών κομμάτων ...των βιομηχάνων ακόμα και παραγόντων των ΜΜΕ για να διατηρηθούν οι ισορροπίες και να μην ανατραπούν δεδομένα !
Πάντως οι μεγάλοι απόντες και από αυτό το συνέδριο ...θα είναι οι εργαζόμενοι ! Οι οποίοι ζουν το δικό τους Γολγοθά...γιατί η εργατική τάξη δεν πάει παράδεισο ...παρά μόνο οι εργατοπατέρες ζουν στον επίγειο παράδεισο !