Τσίπρας στην Guardian: Είμαστε η μεγάλη ελπίδα για αλλαγή

Συνέντευξη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, παραθέτει στο πλαίσιο αφιερώματος για τις “ιστορίες του 2012” στην ιστοσελίδα της η βρετανική εφημερίδα Guardian, με τίτλο “Αλέξης Τσίπρας: Είμαστε η μεγάλη ελπίδα για αλλαγή”.

“Ο νεαρός αριστερός της Ελλάδας κράτησε το μέλλον της χώρας του στα χέρια του για λίγες μέρες τον Ιούνιο. Ίσως να κάνει το ίδιο και το 2013”, σχολιάζει στον υπότιτλο η εφημερίδα.
“Είμαστε η μεγάλη ελπίδα για αλλαγή”, αναφέρει στη συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας, και συνεχίζει: “Και δε θέλουμε μόνο να σταματήσουμε την καταστροφή, το “κακό φάρμακο”. Θέλουμε ακόμα να αλλάξουμε την Ελλάδα – όλες οι θετικές δομικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν μόνο από εμάς. Το πολιτικό περιβάλλον ήταν μία από τις κύριες αιτίες της κρίσης, όπως ήταν και ο δημόσιος τομέας που δημιουργήθηκε για να φέρνει ψήφους”.
Στο δημοσίευμα η εκλογική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ πιστώνεται εν μέρει και στο ρητορικό ταλέντο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σχολιάζει: “Η Ελλάδα είναι μοναδική. Ακόμα και μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της, αυτό συνέχισε να αυξάνεται”. Το γεγονός αυτό το αποδίδει στα “αυτοκαταστροφικά” μέτρα, που επιδείνωσαν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Κρίνει ακόμα ότι ένα “κούρεμα” χρέους είναι αναπόφευκτο και εκτιμά ότι θα συμβεί μετά τις γερμανικές εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2013.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο και για την κριτική των αντιπάλων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που τον κατηγορούν ότι ποντάρει στην καταστροφή και ότι είναι ένας δημαγωγός χωρίς οικονομικές γνώσεις, όχι απλά ανεύθυνος, αλλά επικίνδυνος. Υπερασπιζόμενος ωστόσο τη στάση του ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και κατά των απολύσεων από το Δημόσιο, ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει: “Το πρόβλημα του δημοσίου τομέα δεν είναι πρόβλημα ποσότητας, αλλά ποιότητας. Είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ό,τι αφορά το μέγεθος του δημοσίου τομέα”.
Το άρθρο παρατηρεί ότι “αν και ο Τσίπρας προετοιμάζεται ξεκάθαρα για την εξουσία, ταυτόζρονα βάζει νερό στο κρασί του”, κάτι που αποδίδεται στην “απότομη ωρίμανση” του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της μεγάλης αύξησης των εκλογικών του ποσοστών.
Το άρθρο κλείνει με μία δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: “Από τον πρώτο χρόνο της κρίσης, όλα όσα είπαμε βγήκαν αληθινά. Φυσικά και αισθανόμαστε δικαιωμένοι, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Η όλη πολιτική πρέπει να αλλάξει”.
 http://www.news.gr/