Κατατέθηκε η πρόταση για την Προανακριτική

Η πρόταση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ, στην οποία εμπλέκεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατατέθηκε στη Βουλή νωρίς το μεσημέρι. Η πρόταση φέρει την υπογραφή 71 βουλευτών, 36 από τη Νέα Δημοκρατία, 20 από το ΠΑΣΟΚ και 13 από τη Δημοκρατική Αριστερά.


Στην πρόταση με την οποία παραπέμπεται ο κ. Παπακωνσταντίνου για νόθευση κρατικού εγγράφου και παράβαση καθήκοντος, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να αλλοίωσε το περιεχόμενο του ψηφιακού δίσκου (CD) της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ κατά παράβαση των καθηκόντων του, ως υπουργός Οικονομικών, η δε αλλοίωση αυτή συνίσταται στο γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, παρότι παρέλαβε την αρχική λίστα μέσω CD και όφειλε να την παραδώσει αυτούσια, όπως την παρέλαβε, στις αρμόδιες αρχές για φορολογικό έλεγχο, εντούτοις, σύμφωνα με τις ενδείξεις, επεξεργάστηκε την εν λόγω λίστα, παρεμβαίνοντας ουσιωδώς σ' αυτή, και παραδίδοντάς την υπό μορφή φορητής μονάδας αποθήκευσης (USB). Πλέον αυτού δε, από την διενέργεια ελέγχου και αντιπαραβολής των ονομάτων των αναφερόμενων στο USB (2.059 ηλεκτρονικά αρχεία) με αυτά που περιλαμβάνονται στην αυθεντική λίστα Λαγκάρντ (2.062), σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, προέκυψε ότι από την αρχική λίστα είχαν διαγραφεί τρία ονόματα τα οποία ανήκουν σε συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου».

Προσθέτει η πρόταση ότι η κίνηση αυτή του κ. Παπακωνσταντίνου προσπορίζει «στους διαγραφέντες από τη λίστα του συγγενείς του και πιθανώς σε τρίτους οικονομικό όφελος, λόγω της αποφυγής φορολογικού ελέγχου, και προκαλώντας ταυτόχρονη βλάβη σε βάρος του Δημοσίου, οι δε ενδείξεις ενοχής του στηρίζονται στο αναμφισβήτητο γεγονός ότι είχε τόσο την δυνατότητα όσο και το κίνητρο να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, καθιστώντας έτσι τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του ερευνητέα κατά το νόμο».
http://www.zougla.gr/