Αλ. Τσίπρας: Τα χρήματα της δόσης δεν θα βοηθήσουν την Ελλάδα

Την άποψη ότι η χορήγηση των δανείων από την τρόικα δεν πρόκειται να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση, γιατί είναι σαν «να ρίχνουμε νερό σε βαρέλι, το οποίο είναι άδειο και δεν έχει πάτο», διατυπώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι η δόση θα δοθεί, εξηγεί όμως «τα χρήματα θα πάνε στις ελληνικές τράπεζες, χωρίς πρωτίστως να έχουμε φροντίσει οι ελληνικές τράπεζες να εκκαθαρίσουν τα επισφαλή δάνεια που έχουν δώσει σε χρεοκοπημένες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις και σε χρεοκοπημένα πλέον ελληνικά νοικοκυριά. Αυτά τα χρήματα θα χαθούν».
Και προσθέτει ότι «πρέπει  να ξαναδούμε συνολικά τη δανειακή σύμβαση και να δοθούν χρήματα, αλλά και να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία».
Επισημαίνει ακόμη ότι «είναι αναμφίβολα σημαντικό να υπάρξει η δανειακή διευκόλυνση στην Ελλάδα. Το ζήτημα, όμως, είναι με ποιους όρους θα δοθούν αυτά τα χρήματα και πως τα αξιοποιούμε. Διότι, όλο το τελευταίο διάστημα, το ελληνικό πρόβλημα, το οποίο είναι μέρος του ευρωπαϊκού προβλήματος, αντιμετωπίζεται με λάθος στρατηγική. Είναι σα να δίνεις χρήματα σε έναν χρεοκοπημένο, νέα δάνεια για να αποπληρώσει τα προηγούμενα και δεν ενδιαφέρεσαι αν αυτός θα έχει τη δυνατότητα να δουλέψει, δηλ. να παράξει πλούτο, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη διεύρυνση του χρέους που έχει δημιουργηθεί.  Τώρα θα δώσουν κάποια χρήματα στην Ελλάδα και είναι βέβαιο ότι η δόση, παρ’ όλο που θα καθυστερήσει, θα δοθεί, διότι αν δεν δοθεί, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταρρεύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».
.http://gr.news.yahoo.com