Πήγαν και δήλωσαν τις "μαυρες" καταθέσεις στην Εφορία !

Μια σκηνοθέτις και μια γκαλερίστα προ ολίγων ημερών προσήλθαν αυτοβούλως στις ΔΟΥ όπου υπάγονται και μαζί με τον αρμόδιο φοροτεχνικό ζήτησαν να δουν τους επικεφαλής τους.


Ενώ και οι δύο δήλωναν πολύ μικρό εισόδημα, εντούτοις ζήτησαν να υποβάλουν συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις. Εκπληκτοι οι εφοριακοί διαπίστωσαν ότι η σκηνοθέτις με μόλις 3.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα δήλωσε επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ η γκαλερίστα, με σχεδόν μηδενικό εισόδημα, δήλωσε 550.000 ευρώ. Πρόκειται για δύο από τους σχεδόν 1.700 Ελληνες που τις τελευταίες ημέρες έχουν προχωρήσει σε αυτο-καταγγελία, δηλαδή πηγαίνουν αυτοβούλως στην Εφορία και δηλώνουν συμπληρωματικά τις αδήλωτες καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Οπως είναι γνωστό, τις επόμενες ημέρες η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποστείλει σημειώματα σε περίπου 15.000 Ελληνες οι οποίοι από το 2009 έως το 2011 έβγαλαν σε τράπεζες του εξωτερικού αδήλωτες καταθέσεις ύψους πέριξ των 11 δισ. ευρώ.

Τα σημειώματα που ήδη ετοιμάζονται θα τους καλούν να προσέλθουν στις ΔΟΥ προκειμένου να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις για τις αδήλωτες καταθέσεις. Πρωταθλητές στις «μαύρες» καταθέσεις εμφανίζονται οι αγρότες και ακολουθούν οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι επιχειρηματίες του λιανικού και του χονδρικού εμπορίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι 600 αγρότες έχουν βγάλει στο εξωτερικό πάνω από 700 εκατ. ευρώ. Εκατοντάδες είναι οι αγρότες που, ενώ δηλώνουν εισοδήματα τη σύνταξη του ΟΓΑ, εντούτοις διαθέτουν καταθέσεις έως και 13 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει το «ΘΕΜΑ» στη διάθεσή του, στους 15.000 Ελληνες πολίτες που έχουν αδήλωτες καταθέσεις στην Ελβετία, στην Κύπρο, στο Λιχτενστάιν, στη Βρετανία, στη Γερμανία και αλλού περιλαμβάνονται και αρκετές τρανταχτές περιπτώσεις που δημοσιεύουμε σήμερα ενδεικτικά.