«Κώστας Βαξεβάνης, ο Ελληνας Ασάνζ»

Με τίτλο «Κώστας Βαξεβάνης, ο Έλληνας Ασάνζ», η ιταλική εφημερίδα La Stampa φιλοξενεί συνέντευξη του δημοσιογράφου που δημοσίευσε την φερόμενη ως λίστα Λαγκάρντ στο περιοδικό Hot Doc το οποίο εκδίδει.


Μιλώντας για την σύλληψή του και την αγωνία του πριν τη δημοσίευση της λίστας, ο Βαξεβάνης περιέγραψε με μελανά χρώματα στην ιταλική εφημερίδα μια Ελλάδα όπου «υπάρχουν ήδη άνθρωποι που τρώνε από τα σκουπίδια», ενώ η κυβέρνηση «ψεύδεται εδώ και δύο χρόνια».

Σε ερώτηση αν του φέρθηκαν καλά οι αρχές, ο Βαξεβάνης απάντησε θετικά τονίζοντας μάλιστα ότι οι αστυνομικοί που τον συνέλαβαν του εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους.

«Είναι κι εκείνοι θύματα των περικοπών ξέρετε. Είναι εξοργιστικό αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχει μια λίστα με τους πιθανούς φοροφυγάδες κρυμμένη από τη κυβέρνηση, την ώρα που οι Έλληνες πληρώνουν την κρίση με τους μισθούς τους», δήλωσε.

«Το περιοδικό Hot Doc είναι ανεξάρτητο και δε δέχεται πιέσεις. Όμως καταφέρνουν να μας χτυπήσουν με άλλα μέσα. Παρότι η υπόθεση αυτή δημοσιεύθηκε και στον ξένο Τύπο με τεράστια έμφαση, στην Ελλάδα σχεδόν δε μιλούν για αυτή. Εδώ κυριαρχεί η ολιγαρχία των πολιτικών, των επιχειρηματιών και των δημοσιογράφων που στοχεύουν να γίνουν η κυρίαρχη ελίτ μετά την κρίση», συνέχισε. Οσο για το πώς βίωσε τις τελευταίες εβδομάδες πριν την δημοσιοποίηση της επίμαχης λίστας ο δημοσιογράφος είπε ότι «ήταν εβδομάδες αγωνίας. Περάσαμε πολύ καιρό για να διασταυρώσουμε τις πληροφορίες που είχαμε. Ένα μήνα πριν, πέντε άνθρωποι προσπάθησαν να μπουν στο σπίτι μου. Εκείνη την ημέρα, από καθαρή σύμπτωση η μηχανή μου δε λειτουργούσε, έτσι επέστρεψα νωρίτερα και όταν τους είδα κάλεσα την αστυνομία. Οι άνδρες των αρχών μου είπαν ότι επρόκειτο για κλέφτες, όμως εγώ ξέρω ότι δεν είναι έτσι και θα αποκαλύψω ποιοι ήταν».

Στην ερώτηση γιατί αποφάσισε να δημοσιεύσει την λίστα απάντησε πως «στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη άνθρωποι που τρώνε από τα σκουπίδια κι άλλοι που έχουν παράνομα λογαριασμούς στο εξωτερικό. Τα τελευταία δύο χρόνια όλες οι κυβερνήσεις συμπεριφέρθηκαν σαν αυτή η λίστα να μην υπάρχει. Μας είπαν ψέματα και έτσι δεν έμεινε άλλη επιλογή από το να βρεθεί η αλήθεια».
 http://www.protothema.gr/