Mαύρη Δευτέρα στα Ευρωπαικά χρηματιστήρια

Ισχυρές πιέσεις δέχονται από το ξεκίνημα κιόλας της ημέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των γαλλικών εκλογών σε συνδυασμό με τις δραματικές εξελίξεις στην Ολλανδία.


Το γεγονός ότι οι δύο «βασικοί σύμμαχοι» της Γερμανίας στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής βρίσκονται ενώπιον αλλαγών στην ηγεσία τους, με πιθανή την «στροφή» 180 μοιρών στην μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική τους, αλλά και η διαρκώς αυξανόμενη ανησυχία των επενδυτών για – ίσως και άμεση – κατάρρευση της Ισπανίας, της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, συνθέτουν ένα εφιαλτικό παζλ και τροφοδοτούν το γαϊτανάκι της κρίσης.
 .

Με αυτά τα δεδομένα, μετά το μεσημέρι οι κυριότερες ευρωαγορές κινούνταν βαθιά στα … κόκκινα. Συγκεκριμένα, ο γερμανικός δείκτης DAX σημειώνει πτώση 2,78%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί σε ποσοστό 1,90%. Κατά 1,6% πιέζεται και ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ενώ μιάμιση μονάδα υποχωρεί το ελβετικό χρηματιστήριο. Ακόμα χειρότερα τα πράγματα στην Ιταλία με τον FTSE MIB να χάνει ποσοστό 2,74% και στην Μαδρίτη όπου ο IBEX 35 βυθίζεται κατά 2,93%, σε χαμηλό τριών ετών.