Επιστρέφουν οι μαυραγορίτες ...εκμεταλλεύομενοι την φτώχεια και την ανεργία

Μία νέα αγορά διακίνησης χρυσού και ασημιού έχει εξαπλωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε όλη την Ελλάδα, με τα καταστήματα αγοράς χρυσού και τα ενεχυροδανειστήρια να ξεπηδούν σαν μανιτάρια και τα κυκλώματα να οργιάζουν μετατρέποντας τιμαλφή σε ράβδους χρυσού και να τα εξάγουν.


Την ίδια ώρα δηλαδή που οι εγχώριοι μαυραγορίτες εκμεταλλεύονται την ανέχεια και την απόγνωση του κόσμου, εν μέσω κρίσης, επεκτείνεται και ένα παράνομο κύκλωμα διακίνησης των πολύτιμων μετάλλων.

Άνθρωποι χτυπημένοι από την κρίση αφήνουν πολύτιμα αντικείμενα -συχνά ανεκτίμητης συναισθηματικής αξίας- για λίγα ευρώ.

Οι αιτίες πίσω από την άνθηση των σχετικών δραστηριοτήτων είναι πολλές. Οι συνέπειες της ανεργίας, της κρίσης και των μισθολογικών περικοπών σπρώχνουν όλο και περισσότερους ανθρώπους στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων και τιμαλφών.

Συγκεκριμένα, σε πρόσφατους έλεγχους του Σ.Δ.Ο.Ε. διαπιστώθηκαν σημαντικές παραβάσεις, καθώς τα περισσότερα ενεχυροδανειστήρια είναι στην ουσία παράνομοι οίκοι εμπορίας χρυσού και πολύτιμων λίθων, ενώ συμμετοχή σε αυτή την παρανομία έχουν αρκετοί αργυραμοιβοί κι επιτηδευματίες που ασχολούνται με την τήξη μεταχειρισμένων μετάλλων.

Σύμφωνα με το Σ.Δ.Ο.Ε., εννέα στους δέκα ιδιοκτήτες φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τηρούν βιβλία, δεν κόβουν τιμολόγια, ενώ πολλοί απ’ αυτούς δεν έχουν κάνει καν έναρξη επαγγέλματος.