Ελεύθερος με εγγύηση ο Αρσένιος...

Μαραθώνια απολογία που διήρκεσε τρεις ημέρες, έδωσε στην εφέτη ειδική ανακρίτρια, Ειρήνη Καλού, για την υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» της Μονής Βατοπεδίου με το ελληνικό Δημόσιο ο μοναχός Αρσένιος, ο οποίος λίγο μετά τα μεσάνυχτα αφέθηκε ελεύθερος με εγγυοδοσία 200.000 ευρώ και υποχρεωτική εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα.


Ο μοναχός Αρσένιος ξεκίνησε να απολογείται την περασμένη Δευτέρα και χρειάστηκε να επανέλθει στο ανακριτικό γραφείο και τις επόμενες δύο ημέρες προσπαθώντας να αντικρούσει τις βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Σε μία απολογία «ποταμό» ο μοναχός Αρσένιος, στενός συνεργάτης του ηγούμενου Εφραίμ, αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο έργο της Μονής Βατοπεδίου και αρνήθηκε τις κακουργηματικές σε βάρος του κατηγορίες που αφορούν μεταξύ άλλων, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ηθική αυτουργία σε ψευδείς βεβαιώσεις και σε απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

Βασικός υπερασπιστικός του ισχυρισμός ήταν πως όλες οι ενέργειές του αποσκοπούσαν στην διαφύλαξη με νόμιμο τρόπο της περιουσίας της Μονής Βατοπεδίου για να συνεχίσει το πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο της. Άλλωστε ο ίδιος τόνισε ότι δεν έχει προσωπική περιουσία, ούτε καν διατηρεί λογαριασμό σε κάποια τράπεζα.

Επικαλέστηκε μάλιστα γνωμοδοτήσεις που αναγνώριζαν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα της Μονής Βατοπεδίου στη Λίμνη Βιστονίδα, επιμένοντας πως ο δικός του ρόλος στις ανταλλαγές των εκτάσεων με το ελληνικό Δημόσιο δεν ήταν αξιόποινος.

Την πόρτα του ανακριτικού γραφείου αναμένεται να περάσει στις 29 Νοεμβρίου ο βασικότερος πρωταγωνιστής της υπόθεσης, ηγούμενος Εφραίμ, κατηγορούμενος και αυτός για σειρά κακουργηματικών πράξεων.
από zougla.gr