Οι «νονοί» της Νέας Υόρκης μιλούν αλβανικά

http://www.tovima.gr/
O υπόκοσμος της αμερικανικής μεγαλούπολης δεν έχει πλέον «γεύση» Ιταλίας:οι ιταλοί γκάνγκστερ,μετανάστες τρίτης και τέταρτης γενεάς,αντικαθιστώνται από Αλβανούς των οποίων η εγκληματική δράση στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε ξεκινήσει ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Εχουν «διδακτορικό» στο λαθρεμπόριο και στη διακίνηση ναρκωτικών και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ανελέητη βία. «Μην τα βάζετε με τους Αλβανούς» είναι άλλωστε το μότο τους.



Τον περασμένο Ιούλιο οι αμερικανικές αστυνομικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 37 μελών της αλβανικής μαφίας, στο πλαίσιο μιας μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη, στο Νιου Τζέρσεϊ, στο Κολοράντο και στη Φλόριδα. Ακολούθησε η άσκηση διώξεων, με μια σειρά βαρύτατων κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένου του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης τεραστίων ποσοτήτων ναρκωτικών από το Μεξικό και άλλα κράτη.

Το εγκληματικό δίκτυο, που αποτελείτο από αρκετές αλληλοσυνδεόμενες αλβανικές φατρίες, εδώ και μία δεκαετία διαχειριζόταν μια επικερδή «επιχείρηση» εμπορίας ναρκωτικών πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με διεθνή παρουσία και δράση. Φερόμενος ως αρχηγός του αλβανικού συνδικάτου του εγκλήματος είναι ο Doc (γιατρός), ο οποίος με τη βοήθεια του ανιψιού του, γνωστού ως Juicehead (ντοπαρισμένος), και ενός συνεργάτη του ονόματι Βig Βrian (μεγάλος Μπράιαν), διακινούσε εκατοντάδες κιλά κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική και μαριχουάνα από τον Καναδά και το Μεξικό, κρυμμένα σε μυστικούς, ειδικά διαμορφωμένους χώρους υπερπολυτελών αυτοκινήτων. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, ο Fat Αnge (χονδρός Αντζι) προμηθευόταν συνταγογραφούμενα χάπια από κλινικές στη Φλόριδα, ενώ ο Φρανκ Νέτι, ο Λάκι, ο Τζίμι, ο Πάντι και ο Τζόνι Τζ. είχαν αναλάβει την παράνομη διακίνησή τους.

Τα ψευδώνυμα και οι δραστηριότητές τους θυμίζουν την παλιά «καλή» ιταλική μαφία, με μία βασική διαφορά: όλοι οι προαναφερθέντες κακοποιοί είναι μετανάστες αλβανικής καταγωγής. Ο Doc αναγνωρίστηκε ως Τζαβίτ Θάκι και ο Juicehead ως Σκελκίμ Μπακράκι. Συγκεκριμένα ο Θάκι, 40 χρόνων, ο οποίος έχει περιγραφεί ως «εγκέφαλος» της αλβανικής μαφίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, πιστεύεται ότι ελέγχει τους πυρήνες διανομής ναρκωτικών στις πέντε μεγάλες συνοικίες της Νέας Υόρκης και στο Ολμπανι. Ο 41χρονος εξάδελφός του Αρίφ Κούρτι ενορχήστρωνε τις επιχειρήσεις τού συνδικάτου από το κελί του στην Αλβανία. Με την ιταλική μαφία αποδυναμωμένη, οι αλβανοί «συνάδελφοί» τους έσπευσαν να αναπληρώσουν το κενό και έγιναν ο νέος «πονοκέφαλος» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών: έχουν κώδικα σιωπής, ισχυρούς δεσμούς με την πατρίδα, μακρύ ιστορικό σε βίαιες δολοφονίες και παγκόσμια εγκληματική δράση.