ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ "ΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ"...

Γράφει ο Δ. Παλάσκας
 Fimotro
Δεν ξέρω εάν τελικά το Υπ.Οικ. θα δώσει παράταση στην προθεσμία μέχρι 30/9 για την πληρωμή της έκτακτης εισφοράς (όπως έκανε σήμερα για τις Συγκεντρωτικές Δηλώσεις Πελατών Προμηθευτών, καθώς και για...

την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος...), ξέρω όμως ότι η υποβολή μιας "Δήλωσης Επιφύλαξης" από όσους τελικά πληρώσουν, ή μιας "Δήλωσης αντίθεσης" από όσους δεν πληρώσουν, δεν πάει χαμένη. Στο πνεύμα αυτό παρακάτω παραθέτω δύο συμπληρώσεις στη "Δήλωση Επιφύλαξης" που έχει κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο:
1) Συμπλήρωση στο τέλος του Β σημείου "Η υπό του αρ. 29 Ν.3986/2011 παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας":
"Επιπλέον, η παραβίαση της παραπάνω συνταγματικής διάταξης (συνεισφορά ανάλογα με τις δυνάμεις) τεκμηριώνεται και από το γεγονός ότι η εισφορά επιβάλλεται στο συνολικό δηλωθέν εισόδημα, και όχι στο φορολογητέο, το οποίο θα ανέμενε κανείς ότι θα ήταν αντικείμενο επιβολής μιας τυχόν έκτακτης εισφοράς λόγω έκτακτης ανάγκης. Η διαφορά δηλωθέντος και φορολογητέου εισοδήματος συνίσταται στη φορολογική αναγνώριση δωρεών / πολιτιστικών χορηγιών, ιατρικών δαπανών, αμοιβών δικηγόρων, καταναλωτικών δαπανών, διδάκτρων φροντιστηρίων, δαπανών τόκων για στεγαστικά δάνεια κ.λπ (βλ. κωδικούς που περιλαμβάνει ο Πίνακας 7 του εντύπου Ε1). Η επιβάρυνση που προκύπτει από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στο δηλωθέν εισόδημα και όχι στο φορολογητέο δημιουργεί δυσανάλογα βάρη στους υπόχρεους έκτακτης εισφοράς, αφού είναι πολλαπλάσιο της φοροδοτικής τους ικανότητας".
2) Συμπλήρωση στο τέλος του Γ σημείου "Η υπό της ίδιας διατάξεως παραβίαση, πολλαπλή μάλιστα, της αρχής της ίσης μεταχειρίσεως" (αφορά μόνο επιτηδευματίες, αυτοαπασχολούμενος κ.λπ. της ποταπής τάξης των φοροφυγάδων):
"Γ3. Τρίτη παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας αποτελεί και το γεγονός ότι η υπό της άνω διατάξεως επιβολή της εισφοράς στο συνολικό δηλωθέν εισόδημα περιλαμβάνει και το ποσό των υποχρεωτικών εισφορών σε ταμεία ασφάλισης (ΟΑΕΕ κ.λπ) [κωδικός 053]. Δηλαδή ποσό του δηλωθέντος εισοδήματος το οποίο έχει αναλωθεί για την πληρωμή υποχρεωτικών εισφορών φορολογείται με την έκτακτη εισφορά ως εισόδημα, γεγονός που σημαίνει άνιση μεταχείριση όσων ασφαλίζονται ως μισθωτοί και συνταξιούχοι στο ΙΚΑ και σε άλλα συναφή ταμεία (δεδομένου ότι στο συνολικό δηλωθέν εισόδημα των εν λόγω φορολογουμένων περιλαμβάνεται μόνο το καθαρό ποσό από μισθούς και συντάξεις – αφαιρουμένων δηλ. των νόμιμων κρατήσεων για ασφαλιστικές εισφορές) και όσων επιτηδευματιών, αυτοαπασχολούμενων κλπ ασφαλίζονται στα λοιπά ταμεία. Η επιβάρυνση αυτή μπορεί να είναι καθοριστική σε συνδυασμό με το Β σημείο της παρούσας δήλωσης".