Αποτυχημένο Γερμανικό σχέδιο του 90 για την εκποίηση της κρατικής περιουσίας στην Ελλάδα !

Μια παραλλαγή του  σχεδίου που ανεπιτυχώς είχε ακολουθηθεί, τη δεκαετία του ’90, ένα «γερμανικής έμπνευσης» σχέδιο, φέρεται να έχει κερδίσει έδαφος στην καρδιά της γερμανικής κυβέρνησης, ένα σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί οι πλέον στενοί σύμβουλοι της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ, και με το οποίο εκτιμούν πως θα … διασωθεί η Ελλάδα και θα διασφαλιστεί η σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Οι «σοφοί» της  φράου Μέρκελ έχουν αποτιμήσει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού κράτους (τράπεζες, ακίνητα,  λιμάνια, εταιρείες κοινής ωφέλειας) σε τουλάχιστον 125 δισ. ευρώ!

Όλα αυτά «μπαίνουν» υπό τη σκέπη μιας εταιρείας (υπάρχει  σχετικό νεοπαγές Ταμείο στην Ελλάδα), μια εταιρεία που στη συνέχεια θα εξαγοραστεί από έναν ευρωπαϊκό θεσμό, (ενδεχομένως την υπό σύσταση «οικονομική διεύθυνση»;) ο οποίος θα βρει τα κεφάλαια από χρηματοδότηση των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Αυτός ο θεσμός θα οργανώσει τις ιδιωτικοποιήσεις των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων, διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025.

Τα 125 δισ. ευρώ που υποτίθεται πως ‘αξίζουν’ τα ελληνικά κρατικά assets θα χρησιμοποιηθούν για να αποπληρωθεί μέρος του χρέους. Υπολογίζεται πως έτσι αυτό θα μειωθεί στο 88% του ΑΕΠ από το 145% που είναι ήμερα. Κάτι που αυτομάτως θα οδηγήσει την Αθήνα ξανά στις αγορές.

Με παράλληλες κινήσεις μέρος των υπεραξιών από τις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών περιουσιακών στοιχείων θα επανεπενδυθεί στην ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα στα επόμενα 3 ή 4 χρόνια να επιστρέψει η οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης κι έτσι να αποπληρώνει/εξαγοράζει ακόμα ένα ποσοστό της τάξης του 1% ετησίως από το εξωτερικό της χρέος. Έτσι έως το 2018 το χρέος θα έχει πέσει κάτω από το 60% του ΑΕΠ.

http://www.protothema.gr/