Tης υποκλοπής το κάγκελο ...όποιον θέλουν τον παρακολουθούν!

http://www.tovima.gr/
Αύξηση 70% παρουσίασαν τον τελευταίο χρόνο οι «κρατικές υποκλοπές»! Οι «μεγάλοι αδελφοί» της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κατέγραψαν το 2010 συνομιλίες πολιτών σε 3.450 υποθέσεις, σε σχέση με 2.031 το 2009! Υπολογίζεται ότι σε καθημερινή βάση για λόγους δημόσιας ή και εθνικής ασφάλειας παρακολουθούνται συνολικά τα τηλέφωνα τουλάχιστον 1.500 ατόμων και υπολογίζεται ότι κάθε 24ωρο καταγράφονται περίπου 50.000 συνομιλίες.
Γύρω στους 130 αστυνομικούς και κρατικούς υπαλλήλους δίνουν το «παρών» στα δύο κέντρα υποκλοπών, τα οποία βρίσκονται στον 15ο όροφο του κτιρίου της λεωφόρου Κατεχάκη και στον 12ο όροφο του αστυνομικού μεγάρου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Το «Βήμα» παρουσιάζει την άγνωστη πλευρά της λειτουργίας των δύο μεγάλων συστημάτων «νομίμων συνακροάσεων», τα οποία έγιναν γνωστά τους τελευταίους μήνες με την αποκάλυψη των κυκλωμάτων στημένων αγώνων, των εκατοντάδων νονών της νύχτας σε Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Ζάκυνθο, του μακελειού στου Ρέντη, της δολοφονίας του 45χρονου Μανώλη Καντάρη στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου κτλ. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα, υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός «συνακροάσεων» που δεν δημοσιοποιείται, καθώς γίνεται επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας...

Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της ΑΔΑΕ - η οποία δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα- το 2010 εκδόθηκαν 2.281 διατάξεις του εισαγγελέα Εφετών περί άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους «εθνικής ασφάλειας», αλλά και 1.169 βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων (σύνολο 3.450) για παρακολουθήσεις μελών συμμοριών που εμπλέκονται σε κάθε μορφής εγκληματικές ενέργειες. Το 2009 είχαν εκδοθεί 1.061 εισαγγελικές διατάξεις και 970 βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων (σύνολο 2.031) για παρακολουθήσεις υπόπτων. Για να γίνει πλήρως κατανοητή η διαφοροποίηση με τη χρήση των δύο συστημάτων υποκλοπής, ας σημειώσουμε ότι το 2005 είχαν εκδοθεί μόλις 199 αποφάσεις για παρακολουθήσεις τηλεφώνων (μόνο σταθερών, τότε). Δηλαδή η σχετική άρση απορρήτου, την τελευταία πενταετία, έχει σχεδόν εικοσαπλασιαστεί!
Σύμφωνα όμως με παρατηρητές της λειτουργίας των συστημάτων «επίσημων υποκλοπών» ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνει λαθροχειρία στο σύστημα των ταχύρρυθμων εισαγγελικών διατάξεων και να ζητηθεί άρση απορρήτου κινητών τηλεφώνων πολιτικών, επιχειρηματιών ή ιδιωτών για την εξυπηρέτηση «άλλων συμφερόντων». Σημειώνεται ότι η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), η οποία είναι η αρμόδια ελεγκτική αρχή, δεν διενεργεί ελέγχους στις κεντρικές βάσεις των συστημάτων υποκλοπών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αλλά στις εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας που επισυνδέονται με αυτά τα συστήματα και «ανοίγουν γραμμές» στις μυστικές και διωκτικές υπηρεσίες.