Μιλούν κρητικά και στη Λιβύη

Εν μέσω του πολεμικού κλίματος που επικρατεί στη Λιβύη και της πολιτικής αντιπαράθεσης για το βαθμό συμμετοχής της Ελλάδας στους βομβαρδισμούς, επανέρχεται στο φως μια έρευνα που αποκαλύπτει ότι η κρητική διάλεκτος "ακούγεται" στη γείτονα χώρα.


Η χρήση της χαρακτηριστικής κρητικής διαλέκτου, εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να παραμένει ζωντανή πέρα των ορίων του νησιού, από ελληνόφωνους μουσουλμανικούς πληθυσμούς στις παραλιακές περιοχές της Τρίπολης του βορείου Λιβάνου και στο χωριό Χαμεντίγιε της νότιας Συρίας.

Πρόκειται για περίπου 7.000 άτομα, μετανάστες τρίτης έως και πέμπτης γενιάς, που χρησιμοποιούν την κρητική κυρίως στον προφορικό τους λόγο.

Ιστορία

Τα άτομα αυτά, που έχουν μεταφέρει τη κρητική διάλεκτο στη πατρίδα τους, είναι απόγονοι των μουσουλμάνων της Κρήτης που εγκατέλειψαν το νησί κατά το διάστημα 1866-1897, δηλαδή από το ξέσπασμα της τελευταίας κρητικής επανάστασης κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας μέχρι την έναρξη του ελληνοτουρκικού πολέμου.

Σύμφωνα με μελέτη της κ. Τσοκαλίδου, οι πληθυσμοί αυτοί εξακολουθούν να διατηρούν την εθνοτική τους συνείδηση, τα έθιμα και της παραδόσεις της Κρήτης και επιθυμούν σχέσεις τόσο με το νησί όσο και με τη μητροπολιτική Ελλάδα εν γένει.

Με κάποιο τρόπο λοιπόν ο δρόμος προς τη Λιβύη πάντα πέρναγε από τη Κρήτη
http://www.flashnews.gr/