Οι Cracker, οι Hacker και οι "βλάκερ"

Στην Ελλάδα ζουν και βασιλεύουν διάφοροι διαδικτυακοί μύθοι ...με πρώτους και καλύτερους τους ροζ και ακολουθούν διάφοροι άλλοι, όπως αυτός του διαδικτυακού "μπράβου" λες και το διαδίκτυο είναι η disco "barbabela" από τις βιντεοταινίες του 80 και τα "Τσακάλια " του Δαλιανίδη θέλουν να αναλάβουν την προστασία της!

Και αλίμονο σε όποιον πέσει στο μύθο τους, Δέκα σενάρια του Social Network δεν τον ξεπλένουν. Από ίδρυσης και ανάπτυξης του διαδικτύου υπ αριθμόν ένα θέμα είναι η ασφάλειά του! Στον πόλεμο αυτό επιδίδονται πολλοί Άλλοι ορθόδοξα , άλλοι ανορθόδοξα και άλλοι με πιο ωμή εγκληματική συμπεριφορά. Μια τέτοια περίπτωση ήταν και αυτή που φέρεται να διέπραξε ένας 30χρονος σε βάρος ενός 27χρονου. Από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι εισέβαλε σε δίκτυο με χαμηλά στάνταρ ασφαλείας και στην συνέχεια φέρεται  να διαπραγματευόταν την αποτίμηση της "δουλειά" του, αλλά ταυτόχρονα και την ανάληψη της ανάληψης της ασφάλειας του δικτύου που είχε χακέψει ! Κάτι που προφανώς δεν κάνουν οι "ψαγμένοι" στην μορφή αυτού του κυβερνοεγκλήματος. Κι αυτό γιατί αυτές του είδους οι "επιθέσεις" γίνονται γιατί οι δράστες έχουν εξασφαλίσει το οικονομικό όφελος που προσδοκούν , κυρίως σε πιστωτικές κάρτες και άλλες μορφές οικονομικής απάτης , και σπανίως η σχεδόν ποτέ δεν πάνε να διαπραγματευτούν με το θύμα να επιστρέψουν τα κλεμμένα. Στην αντιπέρα όχθη είναι αυτοί που "σπάνε" την ασφάλεια δικτύων και εφαρμογών προκειμένου προκαλέσουν το οικονομικό ενδιαφέρον για την ανακάλυψή τους . Άλλωστε οι εταιρίες που έχουν παγκόσμια συμφέροντα σε προγράμματα λογισμικού και εφαρμογών καθημερινά δουλεύουν πάνω σε αυτό το τομέα. Αξιολογούν κάθε περίπτωση και ψάχνουν λύσεις εκ τον ένδον ή  αναζητούν τον εισβολέα για να πάρουν την πληροφορία.
Δεν είναι τυχαίο οτι η google έθεσε πρόσφατα σε διαγωνισμό το "σπάσιμο" του browse της προσφέροντας μάλιστα και ένα σημαντικό ποσό. Τα ζητήματα αυτά είναι πολύπλοκα και τα συμφέροντα διάφορα . Άλλωστε αυτό το ζήτημα δεν απασχολεί μόνο τις εταιρίες αλλά ολόκληρες κυβερνήσεις. Και η υπόθεση
WikiLeaks έχει σχέση με το κομμάτι ασφάλεια, γιατί δεν κατέληξαν εκεί τόσα αρχεία τυχαία, που σίγουρα κάπου ήταν ψηφιοποιημένα και αρχειοθετημένα.
Kαι δείτε τι είπε ο υπεύθυνος ασφαλείας του κυβερνοχώρου του Λευκού Οίκου σε συνέδριο της RSA για το θέμα ασφάλειας και πως το αξιολογούν στις ΗΠΑ αλλά και πως σκοπεύουν να ενισχύσουν το εκπαιδευτικό τους σύστημα για την αξιοποιήση πάνω στην ασφάλεια των δικτύων  και του λογισμικού.
"Σύμφωνα με το συντονιστή της ασφάλειας του κυβερνοχώρου στο Λευκό Οίκο, Howard Schmidt, η πλειοψηφία των απειλών του Διαδικτύου προέρχονται από εγκληματίες που στοχεύουν στο οικονομικό όφελος.Στο συνέδριο RSA 2011, που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, ο ίδιος είπε στους παρευρισκόμενους ότι οι  online υπηρεσίες, όπως οι τραπεζικές συναλλαγές και οι φορολογικές εκτιμήσεις, επηρεάζονται από τις διαδικτυακές απειλές.
Πρόσθεσε, ότι για να προχωρήσουμε μπροστά στην ψηφιακή εποχή,
θα πρέπει να κάνουμε την ασφάλεια του κυβερνοχώρου πραγματικότητα. Για το σκοπό αυτό, συνέχισε ο Schmidt, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην εξασφάλιση περισσότερων ανθρώπων με τις απαραίτητες δεξιότητες για την υπεράσπιση του Διαδικτύου. Επίσης, υποστήριξε ότι τα Πανεπιστήμια παράγουν ανθρώπους με αυτές τις δεξιότητες αλλά όχι στον απαιτούμενο βαθμό. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίξει τα άτομα  αυτά, αναπτύσσοντας γι’ αυτούς σαφή επαγγελματική πορεία.
Ο Schmidt συμπλήρωσε, ότι ένας άλλος σημαντικός τομέας που απαιτεί προσοχή είναι η ανάπτυξη λογισμικού έχοντας υπόψη την ασφάλεια και διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων. Σίγουρο είναι, ότι η βελτίωση της ασφάλειας του κυβερνοχώρου απαιτεί τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Τέλος, δήλωσε ότι όλοι θα πρέπει να παίξουμε το ρόλο μας ώστε να διασφαλίσουμε το Διαδίκτυο." Πηγή http://www.secnews.gr