Ενας άστεγος εκατομμυριούχος δηλώνει «Οπου γης και πατρίς»!

ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ στο Μπέβερλι Χιλς μένει στο «Ρeninsula». Οταν βρίσκεται στη Νέα Υόρκη στο «Carlyle». Κάθε πόλη και ένα ακριβό ξενοδοχείο. Και για τις μετακινήσεις του έχει το δικό του Gulfstream για να πηγαίνει όπου θέλει και όποια ώρα θέλει.
Ο μεγαλοεπενδυτής Νίκολας Μπεργκρούεν δηλώνει όμως άστεγος στην κυριολεξία, αφού δεν έχει ένα δικό του σπίτι για να μείνει.


Ο γερμανικής καταγωγής, αλλά πολιτογραφημένος Αμερικανός, μπίζνεσμαν πούλησε όλα του τα ακίνητα πριν από λίγα χρόνιαγιατί προτιμά την ελευθερία του, «όπου γης και
πατρίς» και γιατί, όπως λέει, δεν τον ενδιαφέρει η κατοχή υλικών πραγμάτων. Τον ενδιαφέρει όμως η κατοχή άυλων, αφού το πορτφόλιο που διαχειρίζεται μέσω της Βerggruen Ηoldings περιλαμβάνει ουκ ολίγα και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Από τα γερμανικά πολυκαταστήματα Κarstadt ως τον ισπανικό μιντιακό όμιλο Ρrisa,που εκδίδει μεταξύ άλλων και την εφημερίδα «Εl Ρais». Πέρα όμως από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες,το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του βρίσκεται αλλού:στην εξεύρεση λύσεων για τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα του πλανήτη μας, ξεκινώντας από το χρέος της Καλιφόρνιας και καταλήγοντας στη δράση του G20.
Πριν από δύο χρόνια ο Νίκολας Μπεργκρούεν προκάλεσε κατάπληξη στα ΜΜΕ και στον κύκλο του με την απόφασή του να πουλήσει τα σπίτια του στη Νέα Υόρκη και στη Φλόριδα και να παραχωρήσει τη συλλογή του από έργα τέχνης σε μουσεία μέχρι να δει τι θα τα κάνει.«Το να κατέχω πράγματα δεν με ενδιαφέρει», είχε δηλώσει τότε στη «Wall Street Journal».«Η ζωή σε ένα μεγαλοπρεπές περιβάλλον για να δείχνω σε μένα και στους άλλους ότι έχω πλούτο δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Ο,τι έχω είναι προσωρινό,γιατί βρισκόμαστε εδώ για μια σύντομη χρονικά περίοδο.Αυτό που κάνουμε και δημιουργούμε,οι πράξεις μας,θα μείνουν για πάντα.Αυτό είναι πραγματικός πλούτος».

Από τότε ο κ.Μπεργκρούεν μένει μόνο σε ξενοδοχεία και δεν εξαρτάται από τίποτα.Αυτό σημαίνει ότι είναι ένας σύγχρονος νομάς, με όλα τα υπάρχοντά του σε μια βαλίτσα.«Ευτυχώς που είμαι άνδρας και δεν χρειάζομαι πολλά.

Εχω πολύ λίγα πράγματα στην κατοχή μου...λίγα χαρτιά,μερικά βιβλία,και λίγα πουκάμισα,σακάκια και πουλόβερ.Ολα χωρούν σε μια χαρτοσακούλα». Η μοναδική εξτραβαγκάντσα που επιτρέπει στον εαυτό του είναι το καθιερωμένο προ-οσκαρικό πάρτι που δίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή στο Chateau Μarmont του Χόλιγουντ με καλεσμένη όλη την αφρόκρεμα των πλούσιων και διάσημων της Καλιφόρνιας.