Τέσσερις οι νεκροί- Γέμισαν τραυματίες τα νοσοκομεία

Την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα ζήτησε για μία ακόμη φορά χθες η Σοσιαλιστική αντιπολίτευση της χώρας, που διοργάνωσε χθες μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας στο κέντρο των Τιράνων.Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Εντι Ράμα απηύθυνε έκκληση παραίτησης στον κ. Μπερίσα, χαρακτηρίζοντας αναγκαία την κίνηση αυτή μετά τις αποκαλύψεις χρηματισμού του παραιτηθέντος πλέον αντιπροέδρου και πρώην υπουργού Οικονομίας της κυβέρνησης Μπερίσα, Ιλίρ Μέτα.



Παρά την ύπαρξη βίντεο που καταγράφει τον Μέτα να αποδέχεται χρηματικό ποσό ως παράνομη προμήθεια για την κατασκευή σταθμού παραγωγής ενέργειας, ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος επέμεινε ότι το υλικό αυτό αποτελεί κατασκευή της αντιπολίτευσης.

Eκκληση για ηρεμία από τις ΗΠΑ
Βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος επισκέπτονταν χθες το πρωί συνοικίες της αλβανικής πρωτεύουσας μοιράζοντας φυλλάδια που καλούσαν τους πολίτες να κατέβουν στη διαδήλωση και να ζητήσουν την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού Μπερίσα. Στο μεταξύ, έκκληση για ηρεμία απηύθυνε χθες σε όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα, καταδικάζοντας τη σκληρή και βίαιη γλώσσα πολλών πολιτικών που ενθαρρύνουν τη βία και τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες.Τροπολογία ετοιμάζει στο μεταξύ ο Αλβανός ΥΠΕΞ, καλώντας την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κόσοβο (EULEX) -σε συνεργασία με την Πρίστινα, τα Τίρανα και το Βελιγράδι- να αρχίσει επειγόντως έρευνες για τη διαλεύκανση των κατηγοριών που διατυπώνονται στην έκθεση του Ντικ Μάρτι, για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων. Σύμφωνα με την έκθεση Μάρτι, μέλη του αλβανικού αντάρτικου UCK αφαιρούσαν ζωτικά όργανα Σέρβων αιχμαλώτων τους το 1999, με σκοπό να τα διοχετεύσουν σε κυκλώματα παράνομων μεταμοσχεύσεων.Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Gazeta Shqiptare, έχει ετοιμάσει τροπολογία τεσσάρων σελίδων που αποτελείται από 20 σημεία και θα παρουσιαστεί από την αλβανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Σαλί Μπερίσα. Το κείμενο αυτό καλεί τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να συμβάλουν και να βοηθήσουν τη EULEX στις έρευνές της.Στην εισαγωγή του κειμένου της τροπολογίας του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών απορρίπτονται κατηγορηματικά όλες οι κατηγορίες για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, οι οποίες σύμφωνα με την Αλβανία είναι αβάσιμες και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν το έγκλημα αυτό.

Επίθεση Μπερίσα στον Μάρτι
Σε χθεσινή συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι των Τιράνων, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, χαρακτήρισε τον Ελβετό γερουσιαστή, Ντικ Μάρτι, «αντιαλβανό ρατσιστή» και «υπηρέτη των σερβικών συμφερόντων», και τόνισε ότι τις απόψεις του αυτές για τον κ. Μάρτι και την έκθεσή του θα τις διατυπώσει δημοσίως ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά την 60λεπτη ομιλία του,

Τέσσερις οι νεκροί
Στο μεταξύ,σύμφωνα με τους γιατρούς του στρατιωτικού νοσοκομείου των Τιράνων, 4 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην χθεσινή διαδήλωση και εκφράζονται φόβοι για άλλα θύματα μεταξύ των διαδηλωτών. Πάνω από 60 μέχρι στιγμής οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων 10 αστυνομικοί.Οι διαδηλωτές καταγγέλουν πως η αστυνομία χρησιμοποίησε ελεύθερους σκοπευτές.Τα θύματα φέρουν θανάσιμα τραύματα από ίδιες σφαίρες και όπως προκύπτει πυροβολήθηκαν σχεδόν εξ' επαφής.
http://epirusgate.blogspot.com/