Denial of service attack ....και όχι hacking ήταν το περιστατικό με την απογραφή λέει η ΓΓΠΣ

«Επίθεση άρνησης παροχής υπηρεσίας» ονομάζεται αυτό που έκανε ο craker από την Πάτρα, βγάζοντας... off την ιστοσελίδα του ΥΠ.ΕΣ. τις μέρες της απογραφής στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η επίθεση δεν επηρέασε με κανέναν τρόπο την εμπιστευτικότητα και την ακεραιότητα των δεδομένων της απογραφής.



Τεχνικά, το συγκεκριμένο περιστατικό περιγράφεται πως «επίθεση άρνησης παροχής υπηρεσίας» ή denial of service attack και είχε ως στόχο τη δέσμευση δικτυακών και υπολογιστικών πόρων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, έτσι ώστε να εμφανιστούν δυσλειτουργίες στο σύστημα που χρησιμοποιούνταν για την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Η επίθεση εκδηλώθηκε με τη συνεχή και εξαιρετικά ταχεία δημιουργία νέων συνδέσεων από τον υπολογιστή του επιτιθέμενου προς τα συστήματα της ΓΓΠΣ. Κατά το διάστημα της επίθεσης από τον 39χρονο craker βρέθηκαν να δημιουργούνται από το συγκεκριμένο υπολογιστή 160 περίπου νέες συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο.

Χάρη όμως στα ειδικά μέτρα προστασίας που υπάρχουν στα υπολογιστικά συστήματα της ΓΓΠΣ, η επίθεση ανιχνεύτηκε άμεσα και οι συγκεκριμένες συνδέσεις δεν προωθήθηκαν προς τα εσωτερικά υπολογιστικά συστήματα που χρησιμοποιούνταν για την απογραφή. Επίσης, αποκλείστηκε εντελώς η πρόσβαση του συγκεκριμένου υπολογιστή προς τον υπολογιστικό εξοπλισμό της ΓΓΠΣ.