Οικολογικό έγκλημα(Φοινικόδασος Πρέβελη)

" Είχε αγοραστεί σύστημα πυρανίχνευσης πριν από τρία χρόνια αλλά ποτέ δεν λειτούργησε! " Εικόνες θλίψης στην περιοχή "Σοβαρές καταστροφές και σε Ροδάκινο, Ακουμιανή Γυαλιά, Λευκόγεια, Γιαννιού
 Της ΠΟΠΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
http://paramythia.pblogs.gr
Ο παράδεισος της νότιας Κρήτης, ένα από τα ομορφότερα δάση της χώρας, το γραφικό φοινικόδασος του Πρέβελη μετατράπηκε σε κρανίου τόπο. Η σημερινή εικόνα προκαλεί θλίψη, πόνο. Είναι συγκλονιστική. Την θέση του πράσινου πήρε το πένθιμο μαύρο.

Μια σπίθα φωτιάς, η απουσία πρόνοιας και προστασίας της περιοχής και οι άνεμοι 11 Μποφόρ που έπνεαν την Κυριακή στα νότια του Ρεθύμνου, παρέδωσαν στο έλεος των εκούσιων ή ακούσιων εμπρηστών τον πλέον ζωντανό πυρήνα του νομού που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες ντόπιων και ξένων επισκεπτών.

Εκεί όπου ενώνονταν οι καταπράσινοι φοίνικες με τα γαλάζια νερά του Λιβυκού και το ανθρώπινο μάτι μέχρι πρότινος απολάμβανε μια πραγματική όαση, σήμερα στέκουν αποκαΐδια που η θέα τους σφίγγει τη ψυχή.

Το ότι η περιοχή Πρέβελη ή Κουρταλιώτικο φαράγγι έχει κηρυχτεί προστατευόμενη και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura, μόνο ως ειρωνεία μπορεί να χαρακτηριστεί.

Το γεγονός ότι για την περιοχή έχει αγοραστεί σύστημα πυρανίχνευσης, κόστους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί. Η καταστροφή του δάσους σχεδόν ολοκληρωτική. Η οικολογική καταστροφή ούτως ή άλλως δεν είναι μετρήσιμη. Θα χρειαστούν κάποιες δεκάδες χρόνια για να ξαναζωντανέψει το τοπίο, να αναστηθεί και να επανέλθει στην κατάσταση που το γνώρισαν άνθρωποι όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από τα πέρατα του κόσμου. Και είναι χρέος όλων μας να συνεισφέρουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Όλων εμάς που επιτρέψαμε να συντελεστεί αυτό το οικολογικό έγκλημα.